Moje Finance razkrivajo: Kje v Sloveniji se najbolje živi?

Čas branja: 2 min
14.02.2017  12:00
Razkrivamo top 10 slovenskih občin, kjer se po analizi revije Moje finance najbolje živi in pet razlogov, zakaj?
Moje Finance razkrivajo: Kje v Sloveniji se najbolje živi?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Gorenje dodaj
Bojan Pintar dodaj
Bojan Sever dodaj
Anton Luznar dodaj

Kje imajo najvišje plače, najnižjo brezposelnost, najbolj produktivna podjetja, ugodne cene stanovanj, najmanj kriminala, depresivnih in bolnih ljudi...? Skratka, kje v Sloveniji se v povprečju najbolje živi? Po raziskavi revije Moje finance med 211 občinami je to v občini Železniki. Sledijo še štiri gorenjske občine – Cerklje na Gorenjskem, Žiri, Gorenja vas – Poljane in Škofja Loka. Celotno lestvico 211 slovenskih občin najdete v Mojih Financah. Preverite, kje na lestvici je vaša občina in nam javite svoje mnenje. 

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

1. Kje?!? V Železnikih? Zakaj?

Meni je tu lepo, je zadovoljen Bojan Pintar, gostilničar iz Železnikov, kjer živi skoraj sedem tisoč ljudi, med drugim tudi bratje Prevc, smučarski skakalci, in sicer v Dolenji vasi, ki je 4,5 kilometra od Železnikov. Ljudje imajo službe, plače so solidne, stanovanja so dostopna, tipično slovensko je nekaj tudi zavisti in obrekovanja, našteva Bojan iz občine, kjer se živi najbolje v Sloveniji, vsaj po statistikah. Na drugem mestu so Cerklje na Gorenjskem, sledijo Žiri, Gorenja vas – Poljane in Škofja Loka. Prvih pet mest je torej pripadlo Gorenjcem. Na šestem mestu je Komenda, ki statistično sodi v osrednjeslovensko regijo, sledi goriška Idrija. Na dnu lestvice 211 občin so manjše pomurske občine, kot so Velika Polana, Gornji Petrovci, Hodoš, Beltinci.

2. Kje ste dobili podatke?

Iz različnih statističnih virov. Metodologijo smo sestavili iz petih glavnih skupin kazalnikov (gospodarska moč občine in občanov, prebivalstvo, raven kriminalitete, zdravje, infrastruktura in stanovanjski ter drugi objekti), te pa izračunali iz 41 različnih podkazalnikov. Skupaj smo obdelali preko 10 tisoč podatkov. Vsakemu od teh smo pripisali različno utež. Največjo utež, kar 50 odstotkov, pa smo pripisali gospodarski moči občine in občanov. Ta namreč zelo vpliva na kakovost življenja, saj ljudem omogoča socialno varnost in »normalno« življenje. Zaradi pomanjkljivih podatkov smo iz razvrščanja izločili najmlajšo občino Ankaran, ustanovljeno leta 2015.

3. Kje so visoke plače?

Najvišje povprečne neto plače s skoraj 1.400 evrov imajo zaposleni v podjetjih s sedežem v Cerkljah na Gorenjskem. To je skoraj za tretjino več od državnega povprečja (1.087 evrov). Po višini plač sledita Ljubljana (1.156 evrov) in Novo mesto (1.148 evrov). Le v petih občinah imajo zaposleni plače višje od državnega povprečja, v 31 pa prek tisočaka.

4. Kje so službe?

»Vsak, ki hoče delati, službo pri nas dobi,« opažata gostilničar Bojan iz Železnikov in čipkarka Irma iz Idrije. V Idrijo vabi tudi sam župan Bojan Sever, ki izpostavlja, da jim primanjkuje kadrov. V obeh občinah je stopnja brezposelnosti skoraj za pol nižja od državnega povprečja (10,4 odstotka). Najnižja pa je v gorenjskem trojčku – Gorenji vasi - Poljanah, Žireh in Železnikih. »Imamo zelo močna podjetja in zaradi tega krize skorajda nismo občutili. Brezposel­nost je bila nizka tudi med gospodarsko krizo,« dodaja Anton Luznar, župan Železnikov.

5. Kje so gospodarsko najmočnejši?

Gospodarsko najmočnejše pa so Idrija, sledijo Cerklje na Gorenjskem, tretja je Komenda. Poleg višine plač in stopnjo brezposelnosti, so pri izračunu tega kazalca upoštevani še denimo vrednost stanovanj in njihova cenovna dostopnost ter produktivnost podjetij, s sedežem v občini.

Celotna vsebina raziskave o najboljših občina je dostopna le naročnikom Mojih Financ. Postanite naročnik Mojih Financ tukaj

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Anketa: Kako ste pa vi zadovoljni z življenjem v svoji občini? 7

Ste se v kraj, kjer živite rodili, priženili, preselili zaradi ugodnih cen stanovanj? Kje in kako živite?

MANAGER
Manager
Manager Zakaj je Idrija gospodarsko najmočnejša občina 6

Plače so sicer povprečne, toda skoraj vsi Idrijci dobijo delo v občini in še premalo jih je. Pregled gospodarske moči smo izluščili...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Gorenje po zaslugi zadnjega četrtletja lani poslovalo nad pričakovanji 3

Gorenje je po zaslugi nižjih stroškov financiranja pod črto poslovalo najbolje po letu 2011

FINANCE
Članki
Članki Si lahko Gorenje privošči biti brez prvega finančnika? 1

Zakaj bo spet služila žena predsednika nadzornikov in ali je Žiga Debeljak res najprimernejši kandidat?

FINANCE
Članki
Članki Bo Gorenje letos izplačalo dividende? 1

Dividende Gorenja bodo, če sploh, vsaj še dve leti bolj simbolične

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami

Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj...