(besedilo zakona) Poglejte, kje in kako vas bo usekala Milojkina reforma

Čas branja: 3 min
20.01.2017  10:40
(besedilo zakona) Poglejte, kje in kako vas bo usekala Milojkina reforma
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predlaga spremembe pri financiranju zdravstvenega zavarovanja, obljubila je tudi, da se košarica pravic ne bo krčila. Vseeno pa v zakonu najdemo tudi izločene storitve, ki ne bodo (več) plačane.

Celotno besedilo uradne verzije predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju objavljamo spodaj.

Preberite tudi odgovore na nekatera vprašanja o novi obvezni dajatvi, ki smo jih že izbrskali.

Izločene pravice

V predlogu zakona izrecno piše tudi to, kaj ne bo (več) sodilo med pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da jih ZZZS zavarovancu tudi ne bo plačal. Na primer:

  • Zdravstvene storitve, ki se izvedejo na zahtevo zavarovane osebe in ki po mnenju pristojnega zdravnika niso potrebne glede na njeno zdravstveno stanje.

Komentar Financ: Po eni strani je prav, da se omeji nepotrebne preiskave in storitve v zdravstvu, ki zelo veliko stanejo. Po drugi strani pa - si predstavljate prihodnje borbe pri zdravnikih, ko bo pacient zahteval še to ali ono preiskavo, zdravnik pa bo rekel, da ni nujna in da jo naj kar sam plača? Dodajmo pa še, da bi bilo seveda prav, da se pacientu povrne denar za samoplačniško preiskavo/storitev, če se izkaže, da je vendarle bila potrebna in da se je zdravnik zmotil oziroma napačno odvračal pacienta od nje.

  • Medicinski zapleti, ki so nastali kot posledica uveljavljanja zdravstvenih storitev izven mreže javne zdravstvene službe.

Komentar Financ: Spomnimo na primer zasebnega kirurga Zimmermanna, ki je menda zašuštral kar nekaj samoplačniških pacientov s krčnimi žilami, nato pa so morali njihovo stanje popravljati v javnih bolnišnicah. Med drugim je za Zimmermannomm popravljala tudi zdajšnja državna sekretarka Sandra Tušar, sicer splošna kirurginja. No, po novem predlogu kaj takega v javnem zdravstvu ne bo več krito iz zavarovanja, ampak boste morali seči v žep. Pričakovati je tudi upor zasebnih zdravnikov zaradi te določbe.

  • Zdravstvene storitve drugega mnenja.

Komentar Financ: Že zdaj je drugo mnenje težko dostopno na stroške zavarovanja, zdaj bo povsem izločeno, torej bo moč zdravnikov nasproti pacientov še večja. 

  • Zdravstvene storitve, ki so posledica opustitve obveznega cepljenja, če za opustitev ni bilo zdravstvenih razlogov.

Komentar Financ: Po eni strani je res neodgovorno od staršev, da nočejo cepiti otrok in se hkrati zanašajo na to, da je cepljena dovolj velika večina drugih, da njihov otrok ne bo zbolel za nevarnimi nalezljivimi boleznimi. Ampak, ali si predstavljate vik in krik, ki bo nastal, ko bo denimo treba za zdravljenje otroka na intenzivni negi, ki ga starši niso cepili in bo imel zaplete zaradi ošpic ali rdečk, plačati iz žepa?

Zobni vsadek da, ampak…

Zobozdravstvo je eno od področij, kjer se zavarovanci, ki zdaj plačujejo dve zavarovanji (obvezno in dopolnilno), najbolj jezijo, saj morajo denimo pri javnem zobozdravniku vseeno doplačati za belo plombo, ki seveda dandanes ni noben nadstandard. Kako bo po novem?

Standarde materialov in tudi medicinsko-tehničnih pripomočkov bo moral določiti ZZZS. Samo upamo lahko, da bo končno posodobil prastare kriterije za materiale v zobozdravstvu.

Podrobnejši seznam pravic bo določilo ministrstvo v soglasju z ZZZS. Že v predlogu zakona pa je denimo zapisano, da ima zavarovanec tudi pravico do zobno-protetičnih storitev oziroma pripomočkov, med njimi je naštet tudi zobni vsadek. A le v primeru, če zavarovancu manjkajo zobje ali precej kosti in če z drugimi protetičnimi nadomestki zob pri njem ne bi dosegli primerne funkcionalnosti.

Zdravila – nič več vmesne in pozitivne liste

Ker se ukinja dopolnilno zavarovanje, po novem zdravila na recept ne bodo več razvrščena na pozitivno in vmesno listo, kot zdaj, ko je od uvrstitve odvisno, koliko cene zdravila krije obvezno in koliko dopolnilno zavarovanje. Spomnimo, zdaj nam za zdravila na vmesni listi obvezno zavarovanje večinoma plača samo 10 odstotkov cene, ostalo pa dopolnilno zavarovanje; če ga nimate, vas lahko zdravila močno udarijo po žepu.

Po novem bodo zdravila na recept v celoti krita iz obveznega zavarovanja, ampak večinoma samo najcenejša oziroma do višine najvišje priznane vrednosti, če prav beremo predlog zakona. Koliko bo po novem za (boljša) zdravila doplačil iz žepa, iz predloga zakona ni jasno.

Imeli pa bi: receptno listo, ambulantno listo in bolnišnično listo. Zadnji dve za tista zdravila, ki jih bolniku lahko aplicirajo samo v ambulanti ali bolnišnici, na prvi pa bodo vsa ostala zdravila na recept.

Manj vetra v jadrih farmacije in zdravnikov, prihranek za blagajno?

Veliko smo že pisali o tem, kako močno farmacevtska industrija sponzorira (ali pač podkupuje) zdravnike, da čim več predpisujejo prav njihova zdravila.

Že doslej je zdravnik lahko – ni pa bilo to obvezno – predpisal na recept zdravilo le s splošnim imenom, torej samo z imenom zdravilne učinkovine, ne pa z lastniškim, zaščitenim imenom zdravila konkretne farmacevtske družbe. V tem primeru - če je na receptu splošno ime - bolniku v lekarni izdajo najcenejše zdravilo s to učinkovino.

Po novem bo to bolj strogo, določa predlog zakona. Dobili bomo seznam skupin zdravil s splošnim imenom in zdravniki se ga bodo morali na receptih držati, torej ne bodo več mogli v taki meri kot doslej favorizirati »svojih« zdravil oziroma zdravil posamezne farmacevtske družbe. Še vedno pa bodo imeli zdravniki v primeru zdravstvenih potreb ali zaradi varnosti pacienta možnost predpisati zdravilo z lastniškim imenom (tudi ta bodo na posebnem seznamu) in označiti, da ga v lekarni ne smejo zamenjati (z drugim, cenejšim).

Ali bo korupcije pri predpisovanju zdravil manj in ali bo tudi kaj prihranka za zdravstveno blagajno? Na to bomo morali še počakati.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki ZZZS nasprotuje temu, da bi ministrica lahko ustavila vse odločitve 2

Plačniki prispevkov za zdravstvo bi morali imeti glavno besedo v zdravstveni blagajni – kakšne so pripombe ZZZS k reformi?

FINANCE
570 evrov na leto več za zdravstveno 38

Če je bil doslej mesečni račun za dopolnilno zdravstveno zavarovanje 27,5 evra, bo zdaj za najvišje plačane 75 evrov. To je 570 evrov...

MANAGER
Manager
Manager (intervju) V javnem zdravstvu se umetno delajo čakalne dobe 7

Kirurg ortoped Danijel Bešič Loredan, ki ima izkušnje doma in v tujini, v javnem in zasebnem zdravstvu, brez dlake na jeziku o razmerah,...

FINANCE
Članki
Članki Dajte že na mizo izračune za zdravstveno reformo 36

Medtem ko premier Cerar trdi, da zdravstvena reforma že poteka, javnost le debelo gleda in se jezi zaradi predolgih vrst

FINANCE
Za zdravstvo boste plačevali tudi od najemnin, dividend in obresti 40

Novo dajatev za zdravstvo bomo po napovedih Petra Požuna iz SMC plačevali tudi od pasivnih prihodkov, kot so najemnine in dividende....

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...