Čas branja: 4 min
20.12.2016  17:18
Polzela gre v stečaj

Obveščaj me o novih člankih:  

Od leta 2007 je politika spremljala, kako umira tovarna nogavic Polzela - in le v zadnjih dveh letih vanjo zmetala 7,3 milijona evrov. Rešitve za družbo res ni več, družba nima dela za vseh 220 zaposlenih.

Država in SDH ne bosta dokapitalizirala Polzele, so uradno sporočili z SDH. Tega tudi ne bi mogla, saj je družba že dobila vse možne državne pomoči.  Politika je zadnji dve leti kupovala socialni mir, a se ni izšlo. Slabo vodenje, frlenje davkoplačevalskega denarja v posvečene žepe in stari grehi so družbo vedno znova zadušili. 

Spomnite se še svetovalnih pogodb v času uprave Karmen Dvorjak, pa »tečajev za lepe noge«, striženja upnikov in plačevanje prijateljskih svetovalcev v času prisilke. In zadnje afere, ko si je predzadnji direktor Marko Klemenčič, izplačeval za 40 odstotkov previsoko plačo od te, ki jo je imel določeno v pogodbi.

Tudi zato, ker je od prisilke manj kot dve leti, nove ne more biti. Ker se na poziv k dokapitalizaciji ni prijavil nihče drug,  je stečaj še edina preostala možnost. Ta je bila edina prava možnost že pred leti, a si politika tega v družbi, ki nima niti za prispevke zaposlenim, ni upala narediti. 

Delo za tretjino zaposlenih?

Zadnja v vrsti direktorjev, ki jih je v Polzelo pošiljala politika, Metka Hrovat meni, da lahko družba posluje iz stečaja. A delo bi lahko obdržalo le približno 80 od zdaj 220 zaposlenih. Teh Polzela ni mogla odpustiti, saj ni imela denarja niti za odpravnine.

Po projekcijah Hrovatove, ki pa jih bo po zadnjih izvršbah še morala osvežiti, bi lahko skrčena Polzela v stečaju na leto prodala za okoli tri milijone evrov lastnih izdelkov. Še kak milijon evrov bi morda lahko - če bodo morebitni naročniki želeli poslovati z družbo, ki je v stečaju - izdelali za druge. Bi bili pa pozitivni, je prepričana direktorica.

Kalvarija

Marca 2014 je država Polzeli namenila 500 tisoč evrov posojila in poroštvo za posojilo pri Delavski hranilnici v vrednosti 500 tisoč evrov.

Jeseni istega leta se znova pojavijo težave, spet se govori o stečaju družbe. Takratna prva nadzornica družbe Branka Neffat oznani, da bo Polzelo kupila družba, ki ima tisoč milijard letnih prihodkov. Pozneje pove, da se je zmotila, kupila naj bi jo družba z milijardo evrov prihodkov. To se ni zgodilo.

Januarja 2015 država po sklepu vlade skoraj milijon evrov terjatev do Polzele konvertira v lastniški delež.

Avgusta 2015 Furs Polzeli blokira račune, iz družbe sporočijo, da so insolventni.

Septembra 2015 vodenje družbe prevzame Marko Klemenčič, decembra ji vlada dodeli 190 tisoč evrov državne pomoči.

Maja 2016 vlada Polzeli dodeli novih 800 tisoč evrov posojila in podaljša poroštvo za 500 tisoč evrov posojila pri Delavski hranilnici.

Julija 2016 SDH od investicijske banke Bank of America Merrill Lynch odkupi za 4,2 milijona evrov terjatev do Polzele (ta jih je pred tem kupila od državne DUTB). Po kakšni ceni so jih kupili, niso razkrili.

Avgusta 2016 država in SDH prek konverzije terjatev postaneta edina lastnika družbe in napovesta dokapitalizacijo v vrednosti 1,5 milijona evrov.

Decembra 2016 iz SDH sporočijo, da interesa zasebnih vlagateljev za nakup Polzele ni, sporočijo tudi, da »doseženi rezultati družbe bistveno odstopajo od načrtovanih rezultatov poslovanja, ki so bili podlaga za odločitev SDH in RS za sodelovanje v postopku finančne sanacije družbe«.

 

 

 

Kdo vse je imel na Polzeli gostijo?

Kot izhaja iz zadnjega sporočila SDH, je imel gostijo tudi Marko Klemenčič, ki je do oktobra vodil Polzelo – na SDH trdijo, da si je izplačeval plačo, ki je bila za 40 odstotkov višja od plače, določene v pogodbi (Klemenčič to zanika in obljublja, da bo stvar pojasnil).

Že pred časom smo pisali tudi o vlogi nekdanje šefinje Polzele Karmen Dvorjak in prve nadzornice družbe Branke Neffat (več o tem na povezavi Ženski, ki sta raztrgali Polzelo).Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Tako po pilatovsko so si pri umirajoči Polzeli roke umili Počivalškovi 4

Večina delavcev tovarne nogavic je spet na čakanju: kam so šli davkoplačevalski milijoni?

FINANCE
Slovenija
Slovenija Zadnji komentar o Polzeli 1

Ugasnitev podjetja bi bila najcenejša in ne nazadnje najbolj odgovorna poteza do ljudi, ki jih tam mrcvarijo.

FINANCE
Članki
Članki Ne mrcvarite več Polzele! Stečaj je najboljša možnost 1

Tudi če bi nogavičarska družba lahko poslovala z manj zaposlenimi, jo vedno znova zadušijo stari grehi

OGLAS
FINANCE
Kako hitro in enostavno priti do svežih idej

Brez kreativnosti bi ljudje nenehno ponavljali stare vzorce – osnovni pogoji zanjo so čas, 3P in ljudje z enako naravnanostjo do...