Najpodjetniška ideja: Na nemškem trgu Mali junaki prodajo tudi do 500 knjig na dan

Čas branja: 3 min
18.12.2016  22:30
Mali junaki pričakujejo, da bodo v letu 2017 prvič presegli milijon evrov prihodkov
Najpodjetniška ideja: Na nemškem trgu Mali junaki prodajo tudi do 500 knjig na dan

Obveščaj me o novih člankih:  

Svojemu otroku lahko za božič podarite otroško knjigo, v kateri bo glavni junak. Tako darilo vam omogočajo Mali junaki – serija personaliziranih otroških knjig, ki so med drugim nastale ob pomoči Dese Muck, Ferija Lainščka, Žige X Gombača in drugih. Za knjigo boste morali odšteti med 21 in 35 evri.

Mali junaki so letos praznovali svoj tretji rojstni dan. Prvo knjigo, ki je otroke zabavno poučila o pomenu umivanja rok, sta pobudnika projekta Mic Melanšek in Rado Daradan izdala septembra 2013. Letos pa so presegli število 15 tisoč prodanih knjig. Med najbolj zaželenimi, predvsem na tujih trgih, je bila serija zabavno-poučnih knjig Žige X Gombača z naslovi »Papa duda«, »Kahlica je zakon« in »Lahko noč, bavbav«, pravi Mic Melanšek.

Glavni junak po meri

Pred leti so vse knjige Malih junakov stale 35 evrov. Zdaj pa so cenovni razpon nekoliko razširili, tako da je treba za eno personalizirano knjigo odšteti med 21 in 35 evri.

Zaradi personalizacije nastajanje posamezne knjige traja nekoliko dlje, nekaj mesecev. Ko pa je knjiga enkrat naprodaj, si uporabnik na njihovi spletni strani izbere želeno knjigo, določi spol, ime in videz glavnega junaka ter dopiše posvetilo. Po tem pa mine še pet do deset dni, da jo poštar dostavi. Naročilo knjige sicer lahko opravite »v živo«, svoj prostor imajo na Pražakovi ulici v Ljubljani.

Namesto 300 na mesec jih toliko prodajo na dan

Avgusta so se Mali junaki predstavili tudi na nemškem, avstrijskem in švicarskem trgu pod imenom Hurra Helden. Dva meseca za tem pa so z imenom Urrà Eroi vstopili še na italijanski trg. »Lahko si zamislite previdnost, s katero smo kot majhno in, priznamo, še vedno 'zeleno' slovensko podjetje stopili na več kot 150-milijonski trg,« pravi Melanšek.

Prodaja na nemškem trgu jih je presenetila in presegla vsa njihova pričakovanja. Saj, kot pravi Melanšek, so realno pričakovali, da bodo v prvih nekaj mesecih prodajali od 300 do 500 knjig na mesec. Po nekaj dneh pa se je pokazalo, da toliko knjig prodajo vsakih 24 ur.

Pričakovanja: v letu 2017 prvič čez milijon evrov prihodkov

Melanšek ob tem priznava, da jih je kljub pripravam taka prodaja presenetila in za nekaj dni tudi malo ohromila. »A smo se uspešno 'sestavili' in z velikim zadovoljstvom povemo, da smo prodajo v letu 2016, kljub vstopu na tuje trge šele v zadnjem četrtletju, v primerjavi s prejšnjim letom povečali kar za 350 odstotkov,« opisuje Melanšek. Kot še dodaja, za prihodnje leto pričakujejo, da jim bo uspelo prvič preseči mejo milijon evrov letnih prihodkov.

Za zdaj ostajajo na papirju

Za prihodnje leto ne načrtujejo vstopa na nove tuje trge, pravi Melanšek. Osredotočili se bodo na tiste, kjer so že zdaj. »Ne moremo pa mimo dejstva, da knjige v nemškem jeziku naročajo na Nizozemsko, v ­Liechtenstein in Luksemburg, v italijanskem pa v Francijo in San Marino, zato bomo del trženjskih aktivnosti prav gotovo usmerili tudi tja,« še dodaja sogovornik.

Bodo pa v letu 2017 predstavili dva nova tipa otroških knjig, ki so ju razvili sami. »K sodelovanju smo povabili več priznanih avtorjev, ilustratorjev in urednikov, kaj točno je nastalo, pa bomo lahko pokazali aprila. Kljub vztrajnemu prigovarjanju, naj Mali junaki vendarle posežemo na področje mobilnih in tabličnih aplikacij, smo se odločili, da vsaj še v letu 2017 ostajamo pri knjigah,« razlaga Melanšek. Čeprav so razvili sistem, ki uporabnikom omogoča brskanje po njihovih otroških knjigah tudi v e-obliki, tega v tem trenutku ne vidijo kot smer nadaljnjega razvoja.

V Nemčiji z lokalnimi avtorji

Vedno pa iščejo nove avtorje in ilustratorje knjig. Z Iztokom Melanškom, avtorjem večine besedil glasbene skupine Tabu, pripravljajo knjigo, ki bo imela več kot pet milijard možnosti personaliziranega končnega videza knjige.

Melanšek ob tem priznava, da je pristop k tujim avtorjem, tudi zaradi majhnosti podjetja in drugačne založniške politike, precej otežen. A vseeno jim je uspelo. V Nemčiji tako že sodelujejo z dvema avtorjema, knjige z lokalnimi avtorji pa pripravljajo tudi za Italijo.

Raje na banko po posojilo

Pred leti so Mali junaki vstopili v bolgarski pospeševalnik Eleven, kjer so se od Slovencev kalili že Scoutee s prenosnimi radarji za bejzbol, Adora s pametnimi monitorji za kirurge in orodje za ustvarjanje zgodbe Edgar. Bolgari so jih podprli s 50 tisoč evri, Melanšek pa danes priznava, da jih je po tem »zamikal start-up svet«. Čeprav so že imeli tudi nekaj drugi resnih predlogov soinvesticij, so se raje odločili za posojilo pri banki.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Mali junaki rastejo in sanjajo Ameriko 1

Kako gre letošnjim zmagovalcem Najpodjetniške ideje

Podjetnik
Najpodjetniška ideja 2016/2017 so Mali junaki

Izbor najpodjetniške ideje že nadaljujemo v novo sezono

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...