Najpodjetniška ideja: Ino Brežice z novim mulčerjem osvaja sadjarje, vinogradnike in ekokmete

Čas branja: 2 min
04.12.2016  22:30
Mulčer boxer, ki porabi za petino manj goriva, je primeren tudi za igrišča za golf in komunalna podjetja
Najpodjetniška ideja: Ino Brežice z novim mulčerjem osvaja sadjarje, vinogradnike in ekokmete
Mulčer boxer smo razvili za vzdrževanje zelenih površin. Uporaben je v najmanj 30 državah, kjer intenzivno rastejo trave. Prihodnje leto ga bomo prodajali na vsaj desetih trgih, z vsakega pa pričakujemo nekaj naročil. Branko Kos, direkor Ina Brežice

Obveščaj me o novih člankih:  
Ina Brežice dodaj
Branko Kos dodaj
Gospodarska zbornica... dodaj
GVIN dodaj
INA dodaj

Mulčerji so paradni program podjetja Ino Brežice, ki je na trg pred kratkim dalo inovativni mulčer za vzdrževanje zelenic in travnikov za ekološko govedorejo boxer. Prve kupce so že našli v Nemčiji, Švici in Avstriji. V novem letu pa si želijo naročil iz vsaj desetih držav, kjer trava intenzivno raste in kjer je razširjeno ekološko kmetovanje.

»Glavna prednost mulčerja boxer pred evropskimi in svetovnimi tekmeci je inovativna konstrukcija rotorja, saj so delovna kladiva oziroma noži privijačeni v obliki dvojne sinusoide. Takšna oblika rotorja omogoča manjšo porabo goriva in smo jo tudi patentirali,« pravi Branko Kos, direktor Ina Brežice.

Boljše mulčenje ob manjši porabi goriva

Njihov mulčer z rotorjem z dvojno sinusoido porabi osem litrov goriva na uro, medtem ko klasični rotor porabi 10 litrov goriva na uro. »Naš mulčer prihrani do četrtino goriva, so pokazali testi in meritve na fakultetah in inštitutih,« dodaja Branko Kos.

Dodatna prednost inovativne konstrukcije rotorja je v tem, da se zaradi privijačenja delovnih kladiv na rotor v obliki dvojne sinosuide ustvarja podtlak, ki omogoča bolje izmulčano maso. Tretja prednost rotorja z dvojno sinosuido pa so tudi manjše vibracije pri uporabi, kar podaljšuje življenjsko dobo boxerja.

Za sadjarje, vinogradnike, igrišča za golf in parke

Razvili so štiri modele mulčerjev boxer, osnovni model stane med pet tisoč in sedem tisoč evri bruto. Ti mulčerji so uporabni v sadovnjakih, vinogradih, na igriščih za golf, pri vzdrževanju zelenih površin v parkih in na travnikih, kjer se pasejo konji in krave zlasti za ekološko proizvodnjo mesa. Ključne kupce Branko Kos vidi v ekološko ozaveščenih državah zlasti med vinogradniki, sadjarji in komunalnimi podjetji, ki po mestih vzdržujejo zelenice.

Razvoj je trajal tri leta

Pri razvoju sta sodelovala tudi njihova lokalna zastopnika na nemškem in švicarskem trgu. Razvoj do prototipa mulčerja boxer je trajal tri leta. Vse prototipe tega mulčerja so letos že prodali na nemškem, švicarskem in avstrijskem trgu. Na podlagi povratnih informacij uporabnikov bodo konstrukcijo po potrebi še izboljšali, potem pa sledi redna proizvodnja, pravi Branko Kos.

Idealen za 30 držav

»Mulčer boxer želimo prodajati tam, kjer intenzivno rastejo trave, kar je v najmanj 30 državah na svetu,« razkriva direktor podjetja. Za ta mulčer že imajo veliko povpraševanj, a bodo s serijsko proizvodnjo počakali do predlogov prvih uporabnikov. Po načrtih bodo prihodnje leto te mul­čerje prodajali v vsaj 10 državah, na vsakem od teh trgov pa bi radi dobili več naročil. Septembra so za mulčer dobili priznanje GZS za inovativnost.

Od razsipalnikov gnojil do preciznih sejalnic

V podjetju Ino Brežice največ prihodkov ustvarijo s prodajo mulčerjev. Doslej so razvili že več kot 220 različnih modelov. So delovne širine od 60 centimetrov do osem metrov.

Iz lastnega razvoja prodajajo tudi različno velike in zmogljive razsipalnike umetnih gnojil, peska in soli. Delajo tudi precizne pnevmatske sejalnice za setev koruze, sončnic, buč, sladkorne pese, soje in bombaža. Te so opremljene z elektroniko, ki nadzira proces setve. V ponudbi imajo tudi dvoredne vibracijske rahljalnike z napravo za pnevmatsko globinsko dognojevanje, našteva sogovornik.

Vsaj 12-odstotna rast prodaje

Z letošnjim poslovanjem je Branko Kos zadovoljen: »Dosegli smo dvoštevilčno rast prodaje tako na domačem kot tudi na tujih trgih.« Lani so po podatkih GVIN imeli 6,3 milijona evrov celotnih prihodkov in dobrega pol milijona čistega dobička. »Letos pričakujemo od 12- do 15-odstotno rast prodaje in za okoli deset odstotkov več dobička kot lani,« napoveduje Kos.

V tem letu so veliko vlagali v razvoj novih izdelkov in razvoj trgov, nastopali so na številnih mednarodnih sejmih. Kos priznava, da so subvencije iz programa za razvoj podeželja, s katerimi kmetijam sofinancirajo nakup novih kmetijskih strojev, zelo dobrodošle, saj pospešujejo prodajo doma in v tujini.

S senzorji digitalizirajo svoje stroje

Med glavnimi načrti v prihodnjem letu Branko Kos najprej omenja razvoj »inovativnih izdelkov in senzorjev, ki bodo nadzirali delovanje njihovih strojev med uporabo«. Delali bodo tudi pri optimizaciji proizvodnega procesa, hkrati bodo krepili prepoznavnost svoje blagovne znamke Ino na najzahtevnejših trgih, kot so Nemčija, Švica, Avstrija, Japonska, Avstralija, Nova Zelandija, ZDA, Kanada in skandinavske države.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MLADI
V ŽIVO (iz MONZE): 10. dan: SPOZNAJTE DEKLETA – Ina in Besa v popoldanski izmeni pomagata gostom

Pravijo, da nam je v novem delovnem okolju na začetku včasih malce lažje in manj stresno, če koga poznamo – saj veste, da malo...

MLADI
Slovenija
Slovenija Kako je 9 najstnic finančno preživelo 3 tedne v Italiji? 1

Melisa, Klementina, Alja, Nika, Kristina, Besmire, Klavdija, Ina in Sara so za tri tedne svoj dom zamenjale za hostel v italijanskem mestu...

MLADI
V ŽIVO (iz Monze): 3. dan: Ko želodec odpre denarnico

Kot ste verjetno že opazili, je ekipa Mladi in denar pod »drobnogled« vzela deset 17-letnic, ki so se za tri tedne odpravile na delovno...

OK & EN
Nafta+Plin
Nafta+Plin Kdaj bodo Pomurci začeli prodajati plin Hrvatom 2

Konec julija 2016 sta Lendavski Geoenergo in hrvaška INA podpisala pogodbo o prodaji surovega naravnega plina. Stekla bo, ko bodo končali...

MANAGER
Slovenija
IZVOZNIKI
Novice
Novice Hitri pregled tedna: vsi delajo, Hrvati in Srbi pa se dajejo okoli čokolade 3

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu najbolj zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...