Najpodjetniška ideja: Aplikacija Enostavni računi se po novem letu širi na prva tuja trga

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Boštjan Pišler dodaj
Google dodaj
 
Čas branja: 4 min
13.11.2016  22:30
V treh letih ima aplikacija med podjetniki več kot 2.900 uporabnikov, ki so z njo izdali 72 tisoč računov
Najpodjetniška ideja: Aplikacija Enostavni računi se po novem letu širi na prva tuja trga

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
davki   dodaj
Boštjan Pišler dodaj
Google dodaj

Z aplikacijo Enostavni računi (enostavni-racuni.eu) več kot 2.900 espejev, malih in srednjih podjetij izdaja račune, predračune in avansne račune. Dobra tri leta po ustanovitvi se start-up pripravlja na širitev v tujino, najprej v sosednje države, potem drugam po EU.

Od sorodnih aplikacij se razlikuje po precej preprostejšem uporabniškem vmesniku in sistemu naročnin, posebej prilagojenem malim in srednjim podjetjem, še posebej pa normiranim samostojnim podjetnikom. »Svojo prednost gradimo na enostavnosti in nizki ceni, saj se podjetniki pri pisanju in pošiljanju računov ne želijo zapletati, še manj pa plačevati za funkcije, ki jih ne uporabljajo,« pravi Boštjan Pišler, ustanovitelj aplikacije Enostavni računi.

Aplikacija ima le osnovne funkcije, ki jih potrebujejo manjši, tudi enoosebni, in normirani samostojni podjetniki. Nov je uporabniški vmesnik, ki deluje na računalnikih, pametnih telefonih in tablicah. Tako lahko podjetnik z vseh naprav dostopa do aplikacije in shranjenih podatkov ter hitro ustvari in pošlje račune.

Največ je malih gradbincev

Na trg so prišli pred dobrimi tremi leti, trenutno imajo več kot 2.900 uporabnikov, ki so do zdaj ustvarili 72 tisoč računov. Med njimi prevladujejo ponudniki storitev, zlasti gradbenih, drugim podjetjem. »To je zato, ker naša aplikacija omogoča tako imenovani mehanizem obrnjene obdavčitve po členu 76.a zakona o DDV, ki je dovoljena za nekatere storitve in dobave v gradbeništvu,« pojasnjuje sogovornik. Ko gradbeno podjetje gradi za drugo podjetje, DDV ne obračuna na računu, ampak ga samo zavede. DDV obračuna prejemnik računa, in ne izdajatelj. Mehanizem obrnjene davčne obveznosti gre na roko podizvajalcem pri gradnji, ki so imeli težave pri plačilu DDV.

Prek Googla do novih strank

Več kot 80 odstotkov novih strank jih najde na Googlu, na drugem mestu je Facebook. Pred dvema mesecema so aplikacijo prevedli v angleščino, prva tuja podjetja so se že registrirala kot uporabniki. Večino novih uporabnikov dobi med tistimi, ki espe ali podjetje odprejo na novo in potrebujejo program za izdajanje računov. Nekaj pa je tudi takih, ki so se odrekli drugemu ponudniku in začeli Enostavne račune uporabljati zaradi nižje cene in enostavne uporabe.

Enostavni računi niso povezljivi z davčnimi računi, ker ciljajo na male podjetnike, ki poslujejo samo s podjetji in ne z gotovino. »Če bi našo aplikacijo povezali z davčnimi blagajnami, bi se ves sistem zakompliciral, s tem bi izgubili glavno prednost – enostavnost,« pravi Pišler.

Aplikacije za enostavno ustvarjanje, pošiljanje in spremljanje računov se je domislil, ko je kot programer freelancer iskal rešitev za izdajanje računov in tudi projekt, ki bi ga razvil kot start-up. Izdajanje računov se mu je zdelo zanimivo, sploh ko je po pregledu ponudbe v Sloveniji ugotovil, da so takšni programi kompleksni in zastarelega videza. Pri drugih programih za izdajanje računov ga je najbolj zmotilo to, da vsebujejo veliko funkcij, kar ceno zviša. Takšne kompleksne aplikacije stanejo 20 evrov na mesec. Sam pa ni potreboval drugega kot osnovne funkcije. Razvoj preproste, zanesljive in poceni aplikacije se mu je zdel dobra poslovna ideja.

Izdajanje treh računov na mesec je brezplačno

Pred pol leta je spremenil poslovni model tako, da je brezplačno uporabo aplikacije z 10 izdanih računov na mesec zmanjšal na tri račune. »Trije računi na mesec zadoščajo za normirane espeje, ki jih je veliko in izdajo do dva računa na mesec,« pravi Pišler. Ponuja še dva plačljiva paketa. Paket do 10 računov na mesec stane 39 evrov na leto oziroma 3,25 evra na mesec. Paket za neomejeno število računov pa stane dobrih šest evrov na mesec oziroma 79,08 evra na leto. Z Enostavnimi računi Boštjan Pišler ustvari povprečno tisoč evrov dobička na mesec, kar zadošča za financiranje razvoja. V treh letih sta se pojavila dva tekmeca, ki tudi stavita na enostavnost, a Enostavnih računov ne ogrožata.

Po novem letu na dva nova trga

O širitvi aplikacije se že pogovarja z lokalnimi partnerji na Hrvaškem, Malti, Madžarskem in Poljskem. »Za vsak trg je treba najprej preveriti, ali aplikacija izpolnjuje vse predpisane zahteve. Aplikacijo je treba prevesti, partner pa mora poskrbeti za podporo uporabnikom,« razlaga Pišler. Najbliže je vstopu na Hrvaško in Malto, ki ga v obeh državah načrtuje po novem letu. Za druga dva trga pa so dogovori še bolj na začetku. »Ciljni trgi so države, kjer je računalniško poslovanje razvito, konkurenčnih rešitev pa ni veliko,« pravi Pišler. Zanimive so tudi Srbija, BiH in druge vzhodnoevropske države.

Nove inovacije pri dokumentih

V tujini pričakuje hitrejšo rast števila uporabnikov, v treh letih bi z Enostavnimi računi rad prodrl na nekaj večjih trgov. »Pri dokumentih je še veliko možnosti za inovacije,« dodaja. Prvo, ki bi prihranila prepisovanje podatkov na račun, napoveduje že prihodnje leto. »Ko podjetnik prejme natisnjen račun, ga bo slikal, nov sistem bo podatke z računa prebral in prepoznal ter jih avtomatično vnesel med prejete račune v aplikaciji. Pretipkavanje podatkov z računa v aplikacijo odpade. Izvoz podatkov v digitalno obliko, denimo za pošiljanje računovodstvu, bo preprost,« pravi Boštjan Pišler.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki 12 nasvetov, s katerimi boste kos odpravi registrskih računov #pozabljenedelnice

Kar vsakemu osmemu Slovencu bo odprava registrskih računov povzročila sitnosti in stroške; preverili smo, kaj narediti, da zaradi tega...

FINANCE
Računi v tujini: Kaj morate prijaviti? 6

Kaj vse bo Furs avtomatično videli prihodnje leto in za kaj se bo treba malo bolj potruditi

FINANCE
Kako sem prek spleta v 20 minutah odprl bančni račun v Nemčiji 20

Berlinska spletna banka je odslej na voljo tudi v Sloveniji

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain?

Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna...