Najpodjetniška ideja: Kako z jezikovno šolo do pol milijona prihodkov v slabih treh letih

Čas branja: 3 min
06.11.2016  22:30
Vsak mesec vpisujejo v skupinske jezikovne tečaje, ki jih obiskujete, dokler plačujete mesečno naročnino
Najpodjetniška ideja: Kako z jezikovno šolo do pol milijona prihodkov v slabih treh letih
V prihodnjih mesecih bomo razvijali jezikovne tečaje za otroke in pametno aplikacijo, s katero bomo skrajšali postopek od naročila do dobave prevoda. V prihodnjih letih bi radi jezikovno šolo razširili v sosednje države. Matija Kovač (levo), direktor Jezikovne akademije (ob njem je soustanovitelj Marko Hozjan)

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Matija Kovač dodaj
Marko Hozjan dodaj
Lisca dodaj

Z inovativnostjo je Jezikovna akademija v manj kot treh letih zrasla v eno od desetih največjih jezikovnih šol pri nas. Letos, ko so do oktobra našteli več kot tisoč tečajnikov, bodo prihodke povečali za 2,5-krat, na skoraj pol milijona evrov. Iščejo nove učitelje tujih jezikov.

»Od drugih jezikovnih šol, ki v tečaje vpisujejo dvakrat letno, se razlikujemo po tem, da se lahko pri nas vsak mesec v letu vpišete v redni skupinski jezikovni tečaj, in sicer za mesečno naročnino, ta pa je tudi novost,« pravi Matija Kovač, direktor Jezikovne akademije, ki jo je ustanovil skupaj z Markom Hozjanom. Mesečna naročnina stane od 65,9 evra naprej in zadošča za 12 učnih ur oziroma tečaj enkrat tedensko.

Tečaj traja poljubno dolgo

Posameznik lahko na tečaju ostane, kakor dolgo želi, naj bo to mesec dni ali več let. Druge šole ponujajo tečaje z vnaprej določenim številom ur. »Dlje ko ostanete pri nas, ugodnejši postane tečaj. Zato se vse več ljudi vpiše za več mesecev, naročnino pa potem podaljšajo,« trdi Kovač. Tečajniki lahko sklenjeno naročnino za tečaj izkoristijo različno. Nekateri se učijo tudi več jezikov hkrati, a jih ni veliko.

Idejo za mesečno naročnino je dal Marko Hozjan. Sprva so poskušali razviti jezikovno šolo, ki bi bila primerljiva s fitnes centrom. Tečajniki bi za letno naročnino, kot pri fitnesu, obiskovali tečaj, kadarkoli bi jim ustrezalo. A zataknilo se je pri tem, da imajo različno predznanje in da je homogenost skupine pri učenju jezika dosti pomembnejša kot pri športu.

Učenje z učiteljem in po spletu

Inovativni so tudi po tako imenovani hibridni metodi učenja jezikov. Približno pol tečaja poteka na srečanjih z učitelji, pol pa v interaktivni spletni učilnici. Tečajniki po spletu rešujejo vaje iz slovnice, besedišča in bralnega razumevanja, skupaj z učiteljem pa se posvečajo komunikaciji in pridobivanju praktičnega znanja. Vsak mesec spletni učilnici dodajo nove vsebine in funkcionalnosti, kot je igrifikacija, pojasnjuje Kovač.

Ponujajo redne skupinske tečaje za posameznike, prilagojene tečaje za podjetja in individualne tečaje. Učiti se je mogoče 21 jezikov, skupinske tečaje imajo v 14 krajih po Sloveniji. V pisarni v Ljubljani jih dela šest, sodelujejo pa z več kot 70 učitelji po državi. »Primanjkuje nam učiteljev jezikov, to je trenutno naš največji izziv,« pravi Kovač.

Sicer pa imajo približno toliko tečajev za posameznike kot za podjetja. Tečaji za podjetja hitro rastejo, zadnje leto so to ponudbo tudi najbolj razvijali. Delajo z nekaterimi največjimi podjetji, tečaj poteka v podjetju in je prilagojen potrebam skupine in posameznikov. Z glavnimi oblikovalkami perila v Lisci se na tečaju angleščine ukvarjajo samo z ženskim spodnjim perilom. Poseben program imajo za gasilce na letališču, finančnike na banki, direktorja slabe banke, prodajnike v velikih podjetjih ...

Še tečaji za otroke in aplikacija za prevode

V prihodnjih mesecih bodo razvijali jezikovne tečaje za otroke in pametno aplikacijo, s katero bodo pospešili postopek od naročila do dobave prevoda. »Z uporabo napredne tehnologije, ki so jo v okviru obsežnega večletnega evropskega projekta razvijali partnerji, kot je Univerza v Edinburgu, bomo zmanjšali verjetnost napak in znižali strošek za naročnika,« trdi Kovač. Prve demo verzije aplikacije so že postavili, zdaj iščejo možnosti, da bi se s tem projektom vključili v enega od podjetniških pospeševalnikov ali za dokončanje razvoja dobili vlagatelja. Najprej bi radi s to aplikacijo vstopili na trg prevajanja, lektoriranja in tolmačenja, potem bi se z jezikovno šolo širili v tujino. »Sprva samo v sosednje države, za prihodnje imamo bolj ambiciozne načrte,« napoveduje sogovornik.

V prvih devetih mesecih letos se je njihovih tečajev udeležilo več kot tisoč ljudi. Že spomladi so presegli letošnje cilje. Matija Kovač konec leta, ko bo Jezikovna akademija na trgu manj kot tri leta, pričakuje skoraj pol milijona evrov prihodkov. To pomeni od 250- do 280-odstotno rast glede na lani.

Od navtične do jezikovne šole

Ustanovitelja Jezikovne šole Matijo Kovača in Marka Hozjana povezuje veselje do jadranja. Pred leti je Kovač učil jadranje v Hozjanovi navtični šoli in mu predlagal, da bi sodelovala še v kakšnem skupnem projektu. Čez nekaj tednov je padla ideja, da združita Hozjanove podjetniške sposobnosti s Kovačevim znanjem jezikov, saj je študiral kitajščino, in skupaj naredita jezikovno šolo. »Najprej sem mislil, da gre za slabo idejo in da je jezikovnih šol na trgu dovolj, po temeljitem pregledu pa sem opazil, da je veliko prostora za izboljšave,« se spominja Kovač. V okviru skupine Startus, ki se s poučevanjem odraslih ukvarja od leta 2011, sta ustanovila novo znamko Jezikovna akademija.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Slovenija
Slovenija Vroči jeziki za mlade. Kaj se najbolj splača znati?

Znanje tujih jezikov je postalo vrednota, ki šteje v življenju in poklicu. Več jezikov znaš – več veljaš! Mladi se tega zavedajo,...

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

MLADI
Slovenija
Slovenija Vroči jeziki za mlade. kaj se najbolj splača znati?

Znanje tujih jezikov je postalo vrednota, ki šteje v življenju in poklicu. več jezikov znaš – več veljaš! mladi se tega zavedajo,...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

OGLAS
IKT
Članki
Članki Spoznajte digitalno delovno mesto prihodnosti

Nič več ne bo pomembno, kje bomo delali, ampak kaj bomo kjerkoli ali kadarkoli naredili.