(kviz) Mislite, da ste finančno pismeni? Preverite!

Čas branja: 1 min
12.10.2016  15:01

Obveščaj me o novih člankih:  

Odrasli ljudje v mnogih državah imajo šibko finančno znanje, tako pa tudi ne morejo izboljšati svoje finančne varnosti. Povedano drugače, ker o financah ne vedo dovolj, so revnejši. To je pokazala študija OECD o finančni pismenosti, ki je zajela več kot 50 tisoč ljudi v 30 državah, med katerimi pa žal ni Slovenije.

So pa iz OECD poslali vprašalnik, ki so ga pri študiji uporabljali - in po tem vprašalniku smo naredili kviz.

Tako lahko sami preverite, ali poznate osnove financ. Za dober rezultat se šteje, če pravilno odgovorite na vsaj pet od sedmih vprašanj. Tak rezultat je zmoglo 84 odstotkov vprašanih iz Hongkonga, ki je dosegel najboljši rezultat. V mnogih drugih državah (v Združenem kraljestvu, Rusiji, Albaniji in na Hrvaškem) pa je na pet od sedmih vprašanj pravilno odgovorila le manj kot polovica vprašanih. 

Vabljeni k reševanju kviza!

 

Mladi in denar dobiva nove razsežnosti

Revija Moje finance je že leta 2011 naredila vseslovensko raziskavo o finančni pismenosti Slovencev. Rezultati so bili skb zbujajoči, saj je bilo znanje Slovencev iz finančne pismenosti le za šolsko oceno zadostno dve. Še slabše so se pri tem odrezali mladi. Zato so na reviji Moje finance skupaj s somišljeniki pred tremi leti začeli s projektom finančnega opismenjevanja mladih.

Pripravili so Priročnik z uporabnimi temami s področja osebnih financ, k sodelovanju pa povabili vse osnovne in srednje šole. V treh letih so tako izobrazili 200 učiteljev iz 120 šol. Ti sedaj na svojih šolah vodijo krožek Mladi in denar, nekateri pa osebne finance poučujejo tudi že pri rednem pouku.

»Vsakoletno državno tekmovanje iz finančne pismenosti priča o tem, da so se mladi zelo veliko naučili. To jim bo pomagalo, da bodo v življenju pri sprejemanju finančnih odločitev bolj samozavestni,« je zadovoljen idejni vodja projekta in odgovorni urednik revije Moje finance Matjaž Nidorfer.

Letos bo projekt doživel še nekaj novosti. Tako bo prihodnji teden izšel nov Priročnik 2, ki bo nadaljevanje prvega. »Za vse učitelje, ki so se v zadnjih treh letih vključili v program finančnega opismenjevanja mladih, 10. in 22. novembra pripravljamo tudi novo izobraževanje. Na tem bosta neodvisna osebna finančna svetovalca in ambasadorja projekta Mitja Vezovišek in Samo Lubej predstavila deset  tem iz novega Priročnika 2,« pojasni Nidorfer. Da pa se bo projekt širil tudi med nove šole in mlade, bodo, tako kot vsa ta leta, organizirali izobraževanje tudi za nove učitelje, prvega že januarja.

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Osebne finance v šolah

Moje finance izdale nov priročnik za finančno opismenjevanje mladih

MLADI
»Najprej je treba nekaj narediti, da lahko kaj dobimo!«

Včeraj se je že četrto leto zapored začelo izobraževalno predavanje s področja osebnih financ za učitelje, ki bodo s čisto svežo...

MLADI
Mladi
Mladi Erazem in Nino najmočnejša v znanju iz osebnih financ

Na drugem državnem tekmovanju iz finančne pismenosti mladih, ki je potekalo včeraj na ljubljanski ekonomski fakulteti, se je spopadlo 64...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

MLADI
Slovenija
Slovenija 3. tekmovanje iz finančne pismenosti Lovro in Tilen državna prvaka iz znanja financ

Na tekmovanju iz finančne pismenosti se je spopadlo 66 osnovnošolcev in dijakov iz 22 šol. Dijak Škofijske klasične gimnazije Šentvid...

PRO
Članki
Članki Že imate internega coacha, ki spodbuja razvoj potencialov zaposlenih in podjetja?

Inovativno spodbujanje razvoja potenciala in proaktivnosti zaposlenih kot tudi vodstvenega potenciala podjetja