Trump naj bi se skoraj 20 let izogibal plačevanju davkov

Čas branja: 2 min
03.10.2016  10:30  Dopolnjeno: 03.10.2016 10:33
Predsedniški kandidat Donald Trump naj bi se zaradi 916 milijonov dolarjev (815 milijonov evrov) izgube iz leta 1995 legalno izognil plačevanju davkov na dohodek
Trump naj bi se skoraj 20 let izogibal plačevanju davkov

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Donald Trump dodaj
Atlantic dodaj

Najbolj bizarna predsedniška kampanja v sodobni zgodovini ZDA se je po dnevih razprave okrog telesne teže miss universe iz leta 1996 konec tedna preusmerila v davčne težave republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, ki menda skoraj 20 let ni plačeval davkov na dohodek.

Časopis New York Times je anonimno na svoj naslov dobil prvo stran Trumpove davčne napovedi iz leta 1995, kjer je prijavil kar 916 milijonov dolarjev (815 milijonov evrov) čiste izgube. Dokument sega v obdobje, ko je imel Trump hude težave s stečaji podjetij in napačnimi poslovnimi odločitvami - ni se mu izšel posel z igralnicami v Atlantic Cityju, sfižili pa sta se mu tudi naložbi v letalsko družbo in nakup hotela Plaza na Manhattnu. 

Kako je zakon Trumpu omogočil izogibanje davkom?

Ameriška zvezna davčna zakonodaja I.R.S. je leta 1995 namreč omogočala, da lahko davkoplačevalci v primeru dovolj velike izgube v enem letu to izkoriščajo kot davčno ugodnost v ostalih letih. Tako lahko prihodki v treh letih pred in 15 letih po letu izgube ostanejo neobdavčeni, dokler ne dosežejo višine izgube. Namen omenjenega mehanizma naj bi bil spodbujanje podjetništva in investicij ter čim večje zaposlovanje.

Podatki iz leta 1995 kažejo, da je omenjen mehanizem takrat uporabilo 505 tisoč davkoplačevalcev v skupni višini 49,3 milijarde dolarjev (43,9 milijard evrov). Trumpov zahtevek tako močno presega povprečno vrednost neobdavčenih prihodkov, ki znaša 98 tisoč dolarjev (87 tisoč evrov). 

Primer po besedah ameriških komentatorjev potrjuje dejstvo, da je njihov davčni sistem pisan na kožo bogatim. Trump pa se tega, da je izkoristil sistem, niti najmanj ne sramuje, ravno nasprotno - trdi, da je prav zaradi tega, ker zna izigravati sistem, najprimernejši za to, da uredi zadeve v korist vseh Američanov.

Kandidata sta nedavno predstavila tudi svoje načrte za davčno prestrukturiranje. Clintonova tako napoveduje zvišanje davkov za vse, ki zaslužijo najmanj milijon dolarjev na leto. Odstotku najbogatejših bi omejila olajšave, tistim, ki zaslužijo več kot pet milijonov dolarjev na leto, pa bi dvignila davčno stopnjo na 43,6 odstotka. 

Trump po drugi strani napoveduje krčenje sedmih davčnih razredov na le tri. Najbogatejši bi plačali 33 odstotkov od dohodka, ustanovljena pa bosta še 25- in 12-odstotni davčni razred. Podjetjem bi davek znižal s 35 na 15 odstotkov. Davka na dedovanje pa po njegovih načrtih ne bo.

Več o nedavni predsedniški debati, kjer je Clintonova med drugim tudi izpostavila dejstvo, da Trump ne želi razkriti lastnih podatkov o davkih, preberite na: Ta noč ni bila Trumpov dan.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Brilijantno izkoriščanje lukenj v zakonodaji - od Trumpa do DUTB in Slovenije 1

Kako so si podobni Mramor, Simoneti in Trump? Vsi briljirajo pri izkoriščanju lukenj v zakonodaji in iskanju obvodov. Republikanski...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Trump omehčal stališče do podnebnega sporazuma

Donald Trump, ki je med kampanjo napovedal izstop ZDA iz pariškega sporazuma, je včeraj zatrdil, da se o sporazumu še odloča oziroma...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

PRO
Članki
Članki Zakaj je pravi čas, da postanete aktivni trgovalec

Vse več se govori o naslednji krizi in to na finančne trge vnaša nihajnost, ki pa je odlična priložnost za aktivne trgovalce....