(video) Novomeška SmartNinja uči Dunajčane programiranja

Čas branja: 1 min
13.09.2016  22:30
(video) Novomeška SmartNinja uči Dunajčane programiranja
Direktor in tehnični direktor družbe SNIT Miha Fabjan (levo) in Matej Ramuta izhajata iz start-up skupnosti v Novem mestu.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Miha Fabjan dodaj

SmartNinja je blagovna znamka, pod katero so mladi Novomeščani iz podjetja SNIT organizirali šolo programiranja. Je ena redkih v celinski Evropi in se je uveljavila tudi na Dunaju.

Šola programiranja ima tri osnovne funkcije. Brezposelnim mladim ponuja možnost prekvalifikacije in pridobitve zaposlitve kot programer. S takšnim ciljem se prijavljajo zlasti diplomiranci in tisti, ki so opustili študij. Po končanem tečaju programiranja marsikateri dobi delo programerja, pojasnjuje direktor podjetja SNIT Miha Fabjan.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Olajša komunikacijo s tehnologi

Po drugi strani SmartNinja zagotavlja primerno usposobljene kadre tehnološkim podjetjem. Novomeški organizatorji tečajev preverjajo, kakšne profile programerjev bodo zaposlovali v podjetjih, in razpišejo tečaje, na katerih poučujejo takšna znanja.

In tretjič, SmartNinja pomaga netehnološkim podjetjem pri digitalizaciji. Takšna podjetja pošiljajo na usposabljanje svoje netehnološke kadre, na primer tržnike, da spoznajo osnove programiranja. Komunikacija med tehnologi in netehničnim osebjem je potem lažja, podjetje pa lažje opravi digitalno preobrazbo.

Lani se je tečajev SmartNinja udeležilo 300 tečajnikov, za letos jih pričakujejo med 800 in tisoč. Najmlajši tečajnik je imel 13 let, najstarejši blizu 60. V podjetju je pet stalno zaposlenih, pet pa jih sodeluje pogodbeno. Imajo tudi 40 inštruktorjev, ki poučujejo na tečajih. Organizirajo začetne tečaje, na katerih razložijo osnove programiranja, in napredne tečaje, kjer poučujejo delo s posameznimi tehnologijami.

Nujna digitalizacija

Od letos organizirajo tečaje tudi na Dunaju. V Avstriji bosta približno četrtina inštruktorjev in tudi četrtina tečajnikov.

Kurikule pišejo sami oziroma njihovi inštruktorji. Sproti jih dopolnjujejo, in sicer na podlagi odzivov tistih, ki so tečaj že končali, in tudi z dodajanjem poučevanja novih tehnologij. »Starejša podjetja se morajo zavedati, da jih bodo mlada digitalna podjetja povozila, če se ne bodo preoblikovali,« pravi direktor Miha Fabjan.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Dolenjci vas bodo naučili sodobnih IT-veščin 1

SmartNinja s tečaji informacijsko-tehnoloških veščin prodira na severne trge

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...