Čas branja: 4 min
22.08.2016  22:30
Svet in ZDA skozi oči poklicnega maratonskega plavalca
Martin Strel: Trumpa bom volil, ker je desc
»Ljubljanica že ima pravi okus, Janković je na dobri poti, da to reko očisti,« pravi Martin Strel, ki se še dobro spomni, kako je pred 18 leti tedanja županja Vika Potočnik pljuvala, ko ji je dal poljub po koncu plavanja po umazani reki.

»Trump je nov, brez starih grehov, je naš, se spozna na biznis in predvsem je zdrav desc, ne tako kot Hillary, ki ne deluje prav zdravo,« tako ocenjuje slovensko-ameriški državljan Martin Strel, ki bo novembra glasoval za Trumpa. Piranje? Morski psi? Meduze? Česa se pred plavanjem okoli sveta neustrašni Strel najbolj boji? »Žensk se bojte, ženske so nevarnejše od vsakega morskega psa,« svari Strel. Legenda maratonskega plavanja Martin Strel v svoji novi domovini, Združenih državah Amerike, znan kot Big River Man, je edini človek na svetu, ki mu je uspelo preplavati pet največjih rečnih veletokov na svetu. V teh dneh 62-letnik iz Mokronoga na Dolenjskem končuje svoj krajši oddih v Sloveniji in se vrača v ZDA, kjer bo nadaljeval priprave na svoj novi veliki podvig, plavanje okoli sveta.

Kaj mu je tega treba?

Čeprav je do zdaj že pokazal, da zmore, prvi je plaval iz Afrike v Evropo, preplaval je Donavo, Mississippi, Jangce in Amazonko. Po plavanju po Amazonki so ga na infekcijski kliniki zdravili dve leti, zdravili so ga proti vsem možnim okužbam. A Strel se še kar ne ustavi, kaj mu je tega treba? »Moj cilj do zdaj je bil bolj kaj odplavati in vse dozdajšnje projekte sem oblikoval tako, da smo bili finančno pokriti. Zdaj bi pa rad obplaval svet in ob tem še zaslužil,« nam je med pogovorom ob Ljubljanici na ljubljanski Špici povedal Strel.

Milijarderji so njegovi sogovorniki

Svoj zadnji podvig bi po prvotnih načrtih sicer moral začeti že marca, a se je s startom zavleklo, ker čaka na ladjo, ki so mu jo obljubili ameriški meceni. Koliko sploh stane celotna organizacija plavanja okoli sveta? »Milijon ali dva je premalo, po moji oceni bodo stroški projekta okoli 20 milijonov dolarjev, z njim pa bi rad zaslužil sto milijonov,« nam je povedal slikoviti sogovornik. Kdo mu bo dal ta denar? »V Ameriki je ogromno firm in ljudi, ki ne vedo, kam z denarjem, samo prepričati jih je treba. Toda svojega denarja ne bodo dali zato, ker imajo radi Martina. Ne, oni vedno poskušajo iz desetih milijonov narediti 20,« poudarja Strel.

Srečanje z Jobsovo vdovo

Kot nam je povedal, se bo v začetku septembra srečal z Laureen Powell Jobs, vdovo pokojnega ustanovitelja Appla Steva Jobsa. Ker mu je znano, da Apple nikoli ne sponzorira športnih podvigov, se bo z njo pogovarjal bolj o svojih prizadevanjih za čisto vodo po svetu. Bogastvo Jobsove ocenjujejo na več deset milijard dolarjev, zelo je vpeta v financiranje dobrodelnih in okoljskih organizacij, a Strel zagotavlja, da je ne bo prosjačil za denar. »Pogovarjal se bom z njo, ji predstavil svoje delo, in če bo videla interes za sodelovanje, prav, če ne, gremo naprej,« pravi Strel.

Amerika ga je hotela, on hoče Trumpa

»Amerika potrebuje junake, Slovenija pa bedake,« tako je na kratko Strel opisal, zakaj se je odločil za selitev v ZDA, kjer so mu državljanstvo ponudili, ko je odplaval Mississippi. Svojo Slovenijo ima še vedno rad, saj po njegovo sodi med pet najčistejših držav na svetu, a za posel pri nas ni prostora. »Volil bom Trumpa, ker je nov, brez starih grehov, je naš, se spozna na biznis in predvsem je zdrav desc, ne tako kot Hillary, ki ne deluje prav zdravo,« pravi ameriški državljan Strel.

»Žensk se bojte«

Ob hvaljenju Trumpa Strel ni pozabil dodati mnenja, da velesilo mora voditi trda moška roka, tako kot mora Rusijo vedno voditi moški, je po njegovem mnenju prav, da je prvi mož ZDA tudi moški. Med svojimi plavalnimi podvigi se je ogibal piranjam, meduzam, morskim psom, se srečeval s pirati in zato je Strel pri izbiri posadke vedno preveril, kako znajo njegovi ljudje ravnati s hladnim in ognjenim orožjem. Česa se tak človek sploh še boji, preden se poda na plavanje okoli sveta. »Ničesar se ne bojim, razen žensk. Žensk se bojte, so nevarnejše od vsakega morskega psa,« je napol v šali pribil Strel in ob tem pomežiknil naši mični fotografinji Izi.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Donald in ameriške sanje 9

Tisti Trumpovi podporniki, ki slepo verjamejo njegovim difuznim in glasnim napovedim, kako mu bo kot predsedniku uspelo, da bodo ZDA...

FINANCE
Trump naj bi se skoraj 20 let izogibal plačevanju davkov 43

Predsedniški kandidat Donald Trump naj bi se zaradi 916 milijonov dolarjev (815 milijonov evrov) izgube iz leta 1995 legalno izognil...

FINANCE
Članki
Članki Bi posodili denar Sloveniji? 13

Ali obstaja seznam najbogatejših Slovencev, ki živijo v tujini?

FINANCE
Članki
Članki Spoštujte moj evro ali zakaj raje vzamem jagode kot račun 4

Neplačevanje davkov in nespoštovanje davkoplačevalskega denarja sta v normalnem svetu nekaj slabega; pri nas je oboje briljantno

FINANCE
Trump spet šokiral: ne želi se zavezati k sprejetju volilnega rezultata 89

Finančni trgi so Trumpa prepoznali kot poraženca tretje debate, verjetnost njegove zmage padla na 18 odstotkov

OGLAS
FINANCE
Ne tvegate samo vi

Kar 15 % vprašanih je odgovorilo, da se v svojem prostem času ne rekreira, 37 % pa jih je aktivnih zgolj 1-krat do 2-krat na teden....