Martin Strel: Trumpa bom volil, ker je desc

Čas branja: 4 min
22.08.2016  22:30
Svet in ZDA skozi oči poklicnega maratonskega plavalca
Martin Strel: Trumpa bom volil, ker je desc
»Ljubljanica že ima pravi okus, Janković je na dobri poti, da to reko očisti,« pravi Martin Strel, ki se še dobro spomni, kako je pred 18 leti tedanja županja Vika Potočnik pljuvala, ko ji je dal poljub po koncu plavanja po umazani reki.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Martin Strel dodaj
Meduza dodaj
Apple dodaj
Izi dodaj

»Trump je nov, brez starih grehov, je naš, se spozna na biznis in predvsem je zdrav desc, ne tako kot Hillary, ki ne deluje prav zdravo,« tako ocenjuje slovensko-ameriški državljan Martin Strel, ki bo novembra glasoval za Trumpa. Piranje? Morski psi? Meduze? Česa se pred plavanjem okoli sveta neustrašni Strel najbolj boji? »Žensk se bojte, ženske so nevarnejše od vsakega morskega psa,« svari Strel. Legenda maratonskega plavanja Martin Strel v svoji novi domovini, Združenih državah Amerike, znan kot Big River Man, je edini človek na svetu, ki mu je uspelo preplavati pet največjih rečnih veletokov na svetu. V teh dneh 62-letnik iz Mokronoga na Dolenjskem končuje svoj krajši oddih v Sloveniji in se vrača v ZDA, kjer bo nadaljeval priprave na svoj novi veliki podvig, plavanje okoli sveta.

Kaj mu je tega treba?

Čeprav je do zdaj že pokazal, da zmore, prvi je plaval iz Afrike v Evropo, preplaval je Donavo, Mississippi, Jangce in Amazonko. Po plavanju po Amazonki so ga na infekcijski kliniki zdravili dve leti, zdravili so ga proti vsem možnim okužbam. A Strel se še kar ne ustavi, kaj mu je tega treba? »Moj cilj do zdaj je bil bolj kaj odplavati in vse dozdajšnje projekte sem oblikoval tako, da smo bili finančno pokriti. Zdaj bi pa rad obplaval svet in ob tem še zaslužil,« nam je med pogovorom ob Ljubljanici na ljubljanski Špici povedal Strel.

Milijarderji so njegovi sogovorniki

Svoj zadnji podvig bi po prvotnih načrtih sicer moral začeti že marca, a se je s startom zavleklo, ker čaka na ladjo, ki so mu jo obljubili ameriški meceni. Koliko sploh stane celotna organizacija plavanja okoli sveta? »Milijon ali dva je premalo, po moji oceni bodo stroški projekta okoli 20 milijonov dolarjev, z njim pa bi rad zaslužil sto milijonov,« nam je povedal slikoviti sogovornik. Kdo mu bo dal ta denar? »V Ameriki je ogromno firm in ljudi, ki ne vedo, kam z denarjem, samo prepričati jih je treba. Toda svojega denarja ne bodo dali zato, ker imajo radi Martina. Ne, oni vedno poskušajo iz desetih milijonov narediti 20,« poudarja Strel.

Srečanje z Jobsovo vdovo

Kot nam je povedal, se bo v začetku septembra srečal z Laureen Powell Jobs, vdovo pokojnega ustanovitelja Appla Steva Jobsa. Ker mu je znano, da Apple nikoli ne sponzorira športnih podvigov, se bo z njo pogovarjal bolj o svojih prizadevanjih za čisto vodo po svetu. Bogastvo Jobsove ocenjujejo na več deset milijard dolarjev, zelo je vpeta v financiranje dobrodelnih in okoljskih organizacij, a Strel zagotavlja, da je ne bo prosjačil za denar. »Pogovarjal se bom z njo, ji predstavil svoje delo, in če bo videla interes za sodelovanje, prav, če ne, gremo naprej,« pravi Strel.

Amerika ga je hotela, on hoče Trumpa

»Amerika potrebuje junake, Slovenija pa bedake,« tako je na kratko Strel opisal, zakaj se je odločil za selitev v ZDA, kjer so mu državljanstvo ponudili, ko je odplaval Mississippi. Svojo Slovenijo ima še vedno rad, saj po njegovo sodi med pet najčistejših držav na svetu, a za posel pri nas ni prostora. »Volil bom Trumpa, ker je nov, brez starih grehov, je naš, se spozna na biznis in predvsem je zdrav desc, ne tako kot Hillary, ki ne deluje prav zdravo,« pravi ameriški državljan Strel.

»Žensk se bojte«

Ob hvaljenju Trumpa Strel ni pozabil dodati mnenja, da velesilo mora voditi trda moška roka, tako kot mora Rusijo vedno voditi moški, je po njegovem mnenju prav, da je prvi mož ZDA tudi moški. Med svojimi plavalnimi podvigi se je ogibal piranjam, meduzam, morskim psom, se srečeval s pirati in zato je Strel pri izbiri posadke vedno preveril, kako znajo njegovi ljudje ravnati s hladnim in ognjenim orožjem. Česa se tak človek sploh še boji, preden se poda na plavanje okoli sveta. »Ničesar se ne bojim, razen žensk. Žensk se bojte, so nevarnejše od vsakega morskega psa,« je napol v šali pribil Strel in ob tem pomežiknil naši mični fotografinji Izi.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

PRO
Članki
Članki Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih

Sočasno naj bi novi trg lastnikom podjetij prinašal večjo delovno učinkovitost, vlagateljem pa več kot desetodstotne letne donosnosti.