Od danes izplačila vlagateljem Moje delnice iz jamstvene sheme. Kaj morate storiti, da pridete do denarja?

Čas branja: 2 min
05.08.2016  11:42  Dopolnjeno: 08.08.2016 08:29
Od danes izplačila vlagateljem Moje delnice iz jamstvene sheme. Kaj morate storiti, da pridete do denarja?

Obveščaj me o novih člankih:  

Vlagatelji družbe Moja delnica BPH - v stečaju bodo lahko uveljavljali izplačilo zajamčenih terjatev pri NLB od vključno ponedeljka, 8. avgusta, sporočajo iz Banke Slovenije.

Zajamčena terjatev vlagatelja je v skladu z določbami ZTFI skupno stanje vseh terjatev vlagatelja do borznoposredniške družbe iz naslova investicijskih storitev, zmanjšano za obveznosti vlagatelja, pri čemer je jamstvo omejeno na znesek največ 22 tisoč evrov. Pri izračunu zajamčene terjatve vlagatelja se ne upoštevajo terjatve vlagatelja za izročitev finančnih instrumentov ali denarnih sredstev, za katere lahko vlagatelj v stečajnem postopku uveljavlja izločitveno pravico.

NLB bo vlagateljem, ki so upravičeni do izplačila zajamčene terjatve, v naslednjih dneh posredovala obvestila s podrobnimi informacijami glede uveljavljanja pravice do izplačila zajamčenih terjatev. V sporočilu bo navedena tudi informacija o poslovalnicah NLB, v katerih bodo vlagatelji lahko uveljavljali pravico izplačila in o dokumentih, ki jih bo moral vlagatelj predložiti pred izplačilom.

Zajamčene terjatve vlagateljev, ki v dveh mesecih od začetka izplačevanja zajamčenih vlog ne bodo uveljavili pravice do izplačila, se bodo spremenile v vpogledno vlogo pri NLB.

Vse terjatve, ki so vključene v zapisnik o zajamčenih terjatvah, so bile - ne glede na njihovo višino, torej tudi če presegajo znesek jamstva (22 tisoč evrov) - avtomatično prijavljene v stečajni postopek z dnem 1. avgust 2016, ko je Banka Slovenije stečajnemu sodišču predložila potrjen zapisnik o zajamčenih terjatvah. Ne glede na to pa morajo vlagatelji v stečajnem postopku zahtevati izločitev sredstev (prijaviti izločitvene pravice), s katerimi je Moja delnica BPH na dan začetka stečaja dejansko razpolagala za račun vlagateljev, opozarjajo v Banki Slovenije. Obvestilo o višini teh sredstev bo vlagateljem poslala Moja delnica BPH d.d. - v stečaju.

Dodatne informacije glede uveljavljanja terjatev vlagateljev lahko vlagatelji pridobijo pri stečajnemu upravitelju Mihaelu Bakovniku, na telefonski številki 04 25 36 320 oziroma na elektronskem naslovu bakovnik@gmail.com.

Kako do denarja?

V NLB pojasnjujejo, kaj boste morali storiti, da pridete do zajamčene vloge:

1. na dom boste dobili obvestilo, v katerih sedmih poslovalnicah NLB boste lahko zahtevali izplačilo.

2. izplačilo bo možno v gotovini ali s prenosom na transakcijski račun vlagatelja.

3. v eni od poslovalnic se boste morali oglasiti osebno (ali poslati pooblaščeno osebo), potrebovali pa boste naslednje dokumente:

Fizične osebe:

- osebni dokument vlagatelja oz. pooblaščene osebe,

- davčno številko vlagatelja,

- pooblaščenci vlagateljev potrebujete tudi notarsko overjeno pooblastilo vlagatelja (za namen izplačila zajamčenih terjatev),

- originalen pravnomočen sklep o dedovanju, če se terjatev izplačuje dedičem vlagatelja,

- pooblastilo Centra za socialno delo za vloge mladoletnikov, ki bodo izplačane njihovim zakonitim zastopnikom,

- pooblastilo Centra za socialno delo za vloge opravilno nesposobnih oseb, ki bodo izplačane njihovim skrbnikom,

- obvestilo NLB.

Pravne osebe:

- osebni dokument pooblaščene osebe,

- naziv in davčno številko pravne osebe,

- obvestilo NLB

Kot rečeno, za to imate dva meseca časa. Če boste rok zamudili, bo NLB znesek pretovorila v zajamčeno vlogo. Konverzija bo brezplačna, če se do 8. oktobra ne boste zglasili v banki, vas bo ta o konverziji pisno obvestila. "NLB bo za vodenje tega računa zaračunala mesečno nadomestilo. Ko se bo stranka oglasila v poslovalnici, bo sredstva dobila izplačana v gotovini ali pa jih prenesla na svoj račun," pravijo.

Za takšno vlogo, imenujejo jo NLB Preneseni račun, bodo imetniki morali plačevati pol evra na mesec, če so fizične osebe, in tri evre na mesec, če so pravne osebe. Denar na tem računu se bo obrestoval po obrestni meri, ki velja za vpogledne vloge v evrih in bo znašala ob odprtju vloge 0,01 odstotka na leto, nominalno. Z računom ni možno poslovati, možen je le enkraten dvig sredstev in ukinitev računa. Račun tudi ne bo imel limita in ne omogoča nedovoljenega negativnega stanja.

Posledic stečaja Moje delnice za druge finančne institucije

Razkrili pa smo tudi, da je v stečaju Moje delnice Braneta Šušteriča ostala za 1,854 milijona evrov velika luknja. Največ v jamstveno shemo bo morala po neuradnih podatkih vplačati skupina Alta, sledijo Abanka, NLB in GBD.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

DRAŽBE
Članki
Članki Je vaš poslovni partner končal v stečaju? Kako lahko prijavite terjatev

Imate partnerja, ki vam dolguje, a je pristal v stečaju? Ne pozabite, terjatev morate prijaviti v treh mesecih. Svetujemo, kako lahko to...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 57

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

PRO
Članki
Članki Mobilne denarnice z NFC-tehnologijo prinašajo novo uporabniško izkušnjo nakupovanja

Vse več Slovencev uporablja mobilni telefon za plačevanje, pri čemer je z vidika prijaznosti do uporabnika najboljša tehnologija NFC, s...