(nedeljsko branje) Gotta catch 'em all!*

Čas branja: 2 min
24.07.2016  12:00
Če se okoli vaše hiše potikajo mladi, pa tudi starejši, še ne kličite policije. V kolikor v rokah držijo mobilni telefon, obstaja velika verjetnost, da so na lovu za namišljenimi pošastmi
(nedeljsko branje) Gotta catch 'em all!*

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Nintendo dodaj
McDonalds dodaj

Koliko pokemonov ste že ujeli? Mobilna aplikacija je mladim in starim omogočila, da se postavijo v vlogo pokemon trenerja in se podajo na lov za zvermi, ki se pojavljajo po celem svetu.

Z igro Pokemon Go je ustvarjalcem uspelo svet pokemonov približati najbolje doslej. Pri Nintendu, ki stoji za to igro, so združili dve zanimivi stvari - AR (augmented reality, to je obogatena resničnost po naše) in obsesijo s Pokemon kartami - ter vse skupaj prestavili na naše mobilne telefone. Se sprašujete, zakaj se ljudje mečejo pred avtomobile zaradi Pokemon GO?.

Aplikacija je v trenutku postala uspešnica. Prvi dan po izidu so jo v ZDA naložili že na vsak 20. telefon s sistemom Android. Danes ima igra večjo aktivnost uporabnikov kot katerokoli socialno omrežje.

Pokemoni so resen biznis

V dobrem tednu po predstavitvi je imela 15 milijonov prenosov, delnice Nintenda so zrasle za že okoli 130 odstotkov. Samo v prvem tednu naj bi z aplikacijo zaslužili 1,8 milijona evrov dnevno in že rušijo rekorde.

Ste med tistimi, ki ste ob vrtoglavem skoku delnice japonskega izdelovalca igralnih konzol in razvijalca iger Nintendo pomislili, da bi tudi sami zajahali val rasti? Vzeli smo jo pod drobnogled.

nintendo.1469118930.png.o.600px.png

Imate v predalu stare pokemon karte?

Pokemoni sicer setovne pozornosti niso deležni prvič, medijska franšiza je nastala leta 1995, sprva kot video igra za priljubljeno konzolo GameBoy. Nato so sledile še risane epizode in karte, na katere mnogi še danes vežejo spomine.

Povpraševanje po pokemon kartah se je od izida aplikacije močno povečalo, so sporočili z ene od največjih dražbenih hiš zbirk Heritage Auctions. Cene starih kart so se podvojile, nekatere pa dosegajo tudi vrednost več tisoč dolarjev.

Če se vam ne ljubi hoditi naokrog ...

Za razliko od večine ostalih, je potrebno za igro potrebno narediti kar nekaj korakov. Če se vam ravno ne ljubi preganjati pokemonov, lahko na dražbenih spletnih portalih, denimo na eBayu plačate za že nalovljene. Račun razmerom uspešnega oziroma naprednega lovca na pokemone na eBayu lahko kupite že od pet funtov (slabih šest evrov) naprej, cene pa lahko tudi presežejo tisoč evrov.

Pojavila so se tudi startup podjetja, ki se podajo na lov za pokemoni z vašo mobilno napravo. Ja, prav ste prebrali. Vaš telefon prevzamejo na domu in ga po uspešnem lovu prinesejo nazaj. Za prehojenih 10 kilometrov želijo 20 dolarjev (18 evrov).

pokemon5.1468783510.1468783620.jpg.c.960px.jpg

Kako je pokestope izkoristil McDonalds

Ko aplikaciji uspe svetovni preboj, je jasno, da postane zanimiva za oglaševalce. To je izkoristila tudi ena najbolj prepoznavnih verig s hitro prehrano. V igri se pojavljajo pokestopi, to so postaje, kjer lahko igralec pridobi nove poke žoge in ostale dodatke, ki olajšajo lov pokemonov. Na Japonskem so pokestope postavili v McDonaldsove restavracije, s tem pa nedvomno tudi povečali promet.

Pokemanija zajela tudi Slovenijo

Medtem ko se zaradi zasvojenosti z različnimi tehnološkimi igračami pogosto obregnemo ob Azijce, je tokrat podlegla tudi Slovenija. Uporabnike lahko kmalu opazite na ulici, dobro pa so se tudi organizirali. Na Facebooku ima stran Pokemon Go Slovenija že več kot 11 tisoč sledilcev, ki se tudi sestajajo in izmenjujejo izkušnje na prav zato organiziranih srečanjih.

No, v skupno dobro lovljenje pokemonov nekaterim tudi priporočamo: V boj proti EU, partizani! Le Penova vas podpira

*Ujeti moram vse!


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako zaslužiti prek igre Pokemon Go?

Do konca julija že 100 milijonov igralcev

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Kdo bo najbolj občutil, da je Umar izboljšal napoved rasti BDP 4

Deset stvari, ki jih morate vedeti o sveži napovedi gospodarske rasti v Sloveniji, ki so jo pripravili na Umarju in jo glede na pomlad...

PRO
Članki
Članki Mobilne denarnice z NFC-tehnologijo prinašajo novo uporabniško izkušnjo nakupovanja

Vse več Slovencev uporablja mobilni telefon za plačevanje, pri čemer je z vidika prijaznosti do uporabnika najboljša tehnologija NFC, s...