Brane Šušterič ovaden, Moja delnica v stečaju: kaj naj naredijo stranke

Čas branja: 2 min
11.07.2016  11:09  Dopolnjeno: 11.07.2016 12:14
ATVP je na tožilstvu poslala ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja in suma storitve kaznivega dejanja izneverjanja
Brane Šušterič ovaden, Moja delnica v stečaju: kaj naj naredijo stranke
Branentu Šušteriču se je zalomilo, kot Bernardu Madoffu, avtorju največje Ponzijeve sheme v zgodovini Wall Streeta. A to ne pomeni, da je njegovim strankam lažje kot Madoffovim.

Obveščaj me o novih člankih:  

Borzna hiša Moja delnica je od danes v stečaju, predlog za stečaj je vložil dolžnik. Stečajni upravitelj je Mihael Bakovnik.

Po neuradnih podatkih je BPH Braneta Šušteriča pustila dvomilijonsko luknjo, ki jo bodo morale, po jamstveni shemi, pokriti druge borzne hiše - in to po ključu števila strank, ne pa po sredstvih v upravljanjih. V stečaju je ostalo približno 200 Šušteričevih strank, do poplačila iz jamstvene sheme jih je po naših podatkih upravičeno okoli 170.

O tem, kaj, konkretno, se je zgodilo, ATVP še vedno ne pove - so na pa zadnjem sestanku agencije z borznimi hišami te slišale, da bodo morale pokriti za dva milijona evrov Šušteričevih napak - in to menda ne bodo storile brez boja.

Kaj naj storijo stranke, ki so ostale v Moji delnici?

Več o tem, kaj naj bi se dogajalo v Moji delnici, smo razkrivali v člankih So v Moji delnici ime družbe vzeli preveč zares? Kaj počne ATVP, kaj policija? in ATVP bi lahko zmedo v Moji delnici razrešil v 10 minutah. Če bi želel!

Stranke Moje delnice, ki so pri tej imele sredstva v upravljanju, so bile v večji meri prenesene na Iliriko BPH. Na družbi pa so ostale tiste, ki so imele tuji portfelj. Tudi ta bi načeloma moral biti varen, na ločenem računu, ki ne gre v stečajno maso, jamstvena shema pa je do višine 22 tisoč evrov... Kaj pravi ATVP?

Strankam - a ne vsem! - se bodo zajamčene terjatve začele izplačevati najkasneje v roku 30 delovnih dni od začetka stečajnega postopka.

V skladu z Zakonom o trgu finančnih instrumentov (ZTFI) z dnem začetka stečajnega postopka nad borznoposredniško družbo Banka Slovenije prevzame obveznost izplačila zajamčenih terjatev vlagateljev. Navedena izplačila opravi banka prevzemnica, ki jo imenuje Banka Slovenije v treh delovnih dneh od prejema obvestila ATVP o uvedbi stečajnega postopka nad borznoposredniško družbo. Banka Slovenije objavi obvestilo vlagateljem, v katerem navede vse potrebne informacije za uveljavljanje pravice do izplačila zajamčenih terjatev.

Je treba prijaviti terjatve?

Vlagateljem, ki so upravičeni do izplačila zajamčenih terjatev, svojih terjatev do družbe Moja delnica BPH ne bo potrebno prijavljati pristojnemu sodišču v stečajni postopek. Do zajamčenih terjatev pa niso upravičeni vsi - denimo, ne povezane osebe.

Vlagatelji, katerih terjatve bodo presegale znesek zajamčenih terjatev, pa bodo lahko svoje terjatve skladno z Zakonom o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP) prijavili pristojnemu sodišču v stečajnem postopku.

Vlagatelji lahko več informacij v zvezi s stečajnim postopkom nad družbo Moja delnica BPH pridobijo pri stečajnem upravitelju g. Mihaelu Bakovniku, še pravi ATVP.

Kdo ni upravičen do zajamčenih terjatev?

1. terjatve oseb, ki so profesionalne stranke ali so zahtevale, da se jih tako obravnava,

2. terjatve v zvezi s posli, zaradi katerih je bil imetnik terjatve pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje pranja denarja,

3. terjatve članov organov vodenja in nadzora borznoposredniške družbe ter njihovih ožjih družinskih članov,

4. terjatve delničarjev borznoposredniške družbe, ki imajo najmanj petodstotni delež v kapitalu borznoposredniške družbe ali glasovalnih pravicah,

5. terjatve pravnih oseb, ki so podrejene družbe borznoposredniške družbe,

6. terjatve, ki se glede na svoje lastnosti upoštevajo pri izračunu kapitala borznoposredniške družbe,

7. terjatve pravnih oseb, ki so velike oziroma srednje družbe po ZGD-1.

ATVP končno vložila ovadbe!

Na ATVP še pravijo, da so Moji delnici BPH zaradi ugotovljenih kršitev izrekla več nadzornih ukrepov ter da je zaradi ugotovljenih razlogov za sume kaznivih dejanj na pristojno državno tožilstvo zoper njo in odgovorne osebe vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in suma storitve kaznivega dejanja izneverjanja. Kje je grešila družba Braneta Šušteršiča, ne navajajo.

MD.1468229707.png.n.960px.pngNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Članki
Članki Evropska komisija: Zaupamo vodstvu Mariana Rajoya, da bo rešil zadevo 57

Dan po nedeljskem katalonskem referendumu je prinesel prvi uradni odziv evropske komisije

FINANCE
Članki
Članki Evroposlanci tudi o širitvi šengna na Bolgarijo in Romunijo ter o Ryanairu 6

Na plenarnem zasedanju od 2. do 5. oktobra v Strasbourgu bodo govorili tudi o šengnu, brexitu, ustanovitvi evropskega javnega tožilstva...

OGLAS
FINANCE
Dobrodošli v svet poslovno zdravega blagostanja!

AGRA 2019 bo v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta s svojo 57. ponovitvijo eden najpomembnejših mednarodnih kmetijsko-živilskih sejmov v...