Zunanji minister Erjavec ponudil odstop!

Čas branja: 2 min
01.07.2016  13:56
Tudi če bo Cerar odstop sprejel, to ne bo zamajalo vladne koalicije in sodelovanja stranke DeSUS v vladi, trdi Erjavec
Zunanji minister Erjavec ponudil odstop!

Obveščaj me o novih člankih:  

Zunanji minister Karl Erjavec je danes po vmesni odločitvi arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško izrazil zadovoljstvo, da se bo arbitraža nadaljevala, hkrati pa je dejal, da prevzema odgovornost za nastale zaplete in da je premierju Miru Cerarju včeraj ponudil odstop.

"Slovenija zaupa sodišču, da bo sprejelo pravično in dokončno odločitev o sporu o meji," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani izjavil minister Erjavec. Zatrdil je, da bo razsodba arbitražnega sodišča tako za Slovenijo kot Hrvaško zavezujoča. "Slovenija jo bo spoštovala, ne glede na to, ali nam bo vsebina arbitražne razsodbe všeč in to pričakujemo tudi od hrvaške strani," je dejal.

"To ne bo zamajalo koalicije"

Ker pa je bil, kot je dejal, deležen kritik že od lanskega poletja, ko je prišlo do zapletov v arbitražnem procesu zaradi nedovoljenih pogovorov med slovenskima arbitrom in agentko, da je tudi sam soodgovoren za to zgodbo, je predsedniku vlade ponudil svoj odstop.

"Naj predsednik vlade odloči, ali sem deležen zaupanja. Zlasti pa naj oceni, kakšna je moja vloga v tem postopku, predvsem glede na to delno razsodbo, ki je bila soglasno sprejeta s strani arbitražnega sodišča," je dejal minister, ki pričakuje, da bo Cerar odločitev o tem sprejel v naslednjih dneh.

Zatrdil je še, da četudi bo Cerar ponujeni odstop sprejel, to ne bo zamajalo vladne koalicije in sodelovanja stranke DeSUS v vladi. Nakazal je, da bi imel potem dovolj dela tako v parlamentu kot v lastni stranki.

Brglez: To bi lahko storil pred enim letom

Na Erjavčev ponujeni odstop se je odzval tudi predsednik državnega zbora iz vrst SMC. Kot je poudaril, je ponujeni odstop nepotreben; če že, bi to Erjavec lahko storil pred enim letom.

Napoved novinarja Financ Janeza Tomažiča: Po dosedanjem načinu delovanja Cerarjeve vlade premier najbrž odstopa ne bo sprejel. Tako kot ni sprejel odstopa finančnega ministra Dušana Mramorja. Ta je odstop ponudil zaradi afere dodatki (Cerar: Ne sprejemam Mramorjevega odstopa. Ste normalni?! Kdo vas bo še jemal resno?, Išče se nov premier! Mira Cerarja ni več mogoče jemati resno!).

O zgodbah za eno leto in otrokih na čelu države

Erjavec je sicer v času koalicijskih pogajanj Cerarja označil za zgodbo za eno leto. Časopis Svet24 je namreč objavil vsebino posnetka Erjavčevega pogovora, v katerem je med drugim dejal: "Ker on (Miro Cerar), a veš, kaj je, on je zgodba za eno leto. To se bodo razsuli tako, pi***. To je tako, a veš, kot da bi meni dal zdaj šleparja za vozit, ko nikoli nisem not sedel." Kaj vse je še povedal šef Desusa, preberite na Erjavec: Cerar je zgodba za eno leto.

Konec letošnjega maja pa je na slovesnosti ob 25-letnici delovanja stranke dejal: "Nenavadno je, da dveletni otrok vodi državo in še bolj nenavadno, da se neka stranka hvali z več kot stoletno tradicijo v državi, stari 25 let."

Blamaža: dogovarjanje prek telefona

Spomnimo, hrvaški časnik Večernji list je julija lani razkril, da je slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec o podrobnostih z zaupnih razprav predsednika sodišča Gilberta Guillaumea in ostalih sodnikov obveščal slovensko zunanje ministrstvo, med drugim tudi o tem, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela. Sekolec je o vseh zaupnih zadevah z arbitražnega sodišča telefonsko obveščal slovensko zastopnico na tem sodišču Simono Drenik. Več: (POSNETKI) Večernji list: Slovenci bodo na morju dobili, kar so hoteli. Pusićeva šokirana.

Včeraj pa je arbitražno sodišče odločilo, da se arbitraža med Slovenijo in Hrvaško nadaljuje. Tribunal je sicer ugotovil, da je slovenska stran ex parte (enostransko, brez vednosti ostalih strani) stopila v stik s svojim arbitrom in s tem "kršila določila arbitražnega sporazuma". A te kršitve niso bile tako hude, da bi Hrvaška lahko odstopila od sporazuma oziroma, da tribunal ne bi bil zmožen v zadevi odločiti "neodvisno in nepristransko": Sodišče: Arbitraža med Slovenijo in Hrvaško gre naprej.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Med Slovenijo in Hrvaško vse bolj vroče 22

Ali Hrvaška lahko enostransko odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo?

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Ruska arbitraža, hrvaška sabotaža 39

Arbitraža je za Slovence kot Mundial: naši so bili že tik pred zmago, ko so si pet minut pred koncem zabili avtogol, potem pa zaradi...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

PRO
Članki
Članki Mobilne denarnice z NFC-tehnologijo prinašajo novo uporabniško izkušnjo nakupovanja

Vse več Slovencev uporablja mobilni telefon za plačevanje, pri čemer je z vidika prijaznosti do uporabnika najboljša tehnologija NFC, s...