Skupščina Luke Koper: po državnem upravljavskem fiasku delničarji pobrali ves dobiček

Čas branja: 2 min
01.07.2016  11:32  Dopolnjeno: 01.07.2016 16:23
Luki Koper se dela poslovna škoda: Delavci blokirali vhod v pristanišče, tovornjaki obstali
Skupščina Luke Koper: po državnem upravljavskem fiasku delničarji pobrali ves dobiček
Dars prek informacijskih zaslonov nad primorsko avtocesto opozarja na zasedenost kamionskega terminala v Luki Koper

Obveščaj me o novih člankih:  

Skupščina v Kopru je po burnih razpravah po treh urah in 18 minutah končana.

Glede izbire revizorja je uprava pojasnila, da so stroški primerljivi lanskim. Izbran je bil KPMG.

Razrešnice upravi in nadzornikom so bile izglasovane z veliko večino.

Pri spremembi statuta je bil sprejet nasprotni predlog SDH, ki po besedah predsednika skupščine Stojana Zdolška ne prinaša bistvenih sprememb.

Dividenda 1,13 evra bruto na delnico pomeni, da bo Luka za dividende namenila celoten bilančni dobiček, oziroma 15,88 milijona evrov, kar je približno polovica lani ustvarjenega čistega dobička. Čisti dobiček skupine Luka Koper je lani znašal 32,4 milijone evrov. Prvotni predlog dividende je bil sicer 0,68 evra bruto na delnico.

Predsednik uprave Luke Koper Drago Matić je na skupščini poudaril, da imajo do leta 2020 načrtovanih za 300 milijonov evrov naložb. "Financirali jih bomo iz ustvarjenih sredstev, dolga, 20 milijonov evrov pa iz naslova evropskih sredstev."

Imajo tudi več kot 20 milijonov evrov naloženih v delnicah Krke. Glede tega Matić pravi, da bo v tem kontekstu finančne naložbe upravljal glede na potrebe družbe po financiranju. Do leta 2020 drugega tira ne bo, še pove Matić.

Delavska blokada pristanišča

Delavci Luke Koper so danes blokirali vstop v največje slovensko pristanišče. Pred Luko so obstali šoferji, en izmed njih je povedal, da mu danes verjetno ne bo uspelo priti v pristanišče. Kolona tovornjakov naj bi bila dolga že kilometer. Tudi Dars sporoča, da je kamionski terminal v Luki Koper zaseden in obvešča, da se med priključkom Črni Kal in predorom Dekani v smeri Kopra izločajo priklopniki in polpriklopniki.

Prevozniki: Tu se vselej čaka!

Šoferji kamionov, ki so obtičali pred blokado, z njo ne simpatizirajo in opozarjajo da se tu vselej čaka: "Če pripelješ pred smeno ali malico, si vedno obsojen na uro čakanja."

Skupščino bo vodil Stojan Zdolšek

Skupščino Luke Koper bo vodil Stojan Zdolšek. Pred Primorsko gospodarsko zbornico je sicer vse mirno.

Je blokado naročila uprava?

Da je danes prišlo do zaustavitve vseh delovnih procesov v pristanišču so potrdili tudi iz Luke Koper. "Po prvih ugotovitvah naj bi šlo za spontani upor zaposlenih. Vodstvo družbe je nemudoma pristopilo najprej k ukrepom za zagotovitev varnosti življenja ljudi in premoženja ter požarne varnosti. Vodstvo družbe se tudi prioritetno ukvarja z iskanjem rešitev za ponovno vzpostavitev normalnega stanja," so sporočili iz največjega slovenskega pristanišča.

Vodstvo družbe naj bi takoj po seznanitvi z blokado pristanišča organiziralo krizni štab, na katerem so vodje profitnih centrov in ostalih enot zadolženih za operativno delo v pristanišču dobili navodilo, da preverijo vse možnosti, ki so na razpolago za ponovno vzpostavitev delovnega procesa, so še sporočili iz Luke. "Uprava je tudi sklicala urgentni sestanek s predstavniki obeh reprezentativnih sindikatov v družbi ter sveta delavcev, na katerem so ugotovili, da ne uprava družbe, ne sindikata, kakor tudi ne svet delavcev niso bili predhodno obveščeni o dogodku. Dogovorili so se, da bodo predstavniki zaposlenih poskusili vzpostaviti dialog na terenu s ciljem čim prejšnje normalizacijo stanja," dodajajo.

Blokade delavci ne komentirajo, dokler ne dobijo navodil "od zgoraj."

Preberite tudi:

Jazbečji posli: vroče v Luki, kadruje se v NLB, šef pa počiva

Ali ste vedeli: kdo zasluži koliko pri prevozu zabojnika iz Luke Koper do Hodoša?

Al si dedec al si Cerar!

Če bo vlada popustila žerjavistom, gredo na ceste še železničarji!

Kaj je v ozadju afere v Luki Koper?Preberite tudi:

03.07.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki (nedeljsko branje) Ko državo vodi ključavničar 51

Zadnja dva tedna je zaznamovala groteska v Luki Koper

TRANS-LOG
Oskrbovalne verige
Oskrbovalne verige Luka Koper se ukvarja sama s sabo, tekmeci pa z biznisom 6

Italijani združujejo severnojadranska pristanišča, Hrvati privatizirajo

FINANCE
Članki
Članki Vre v Veliki Britaniji, vre v Luki Koper 6

Združeno kraljestvo zapušča EU. To je zelo negativna novica. Tudi zato je zdaj čas za globok strateški razmislek, kaj hočemo s...

FINANCE
Članki
Članki Jazbečji posli: vroče v Luki, kadruje se v NLB, šef pa počiva 1

Občina Koper bo na skupščini Luke Koper podprla predlog države; »Ne podpiram neumnosti in tajkunkov AŽK,« pravi župan Popovič

TRANS-LOG
Novice
Novice SŽ hočejo odškodnino od Luke, je na obzorju nov politični vihar? 2

Slovenske železnice od Luke terjajo 1,7 milijona evrov odškodnine, vodstvo Luke odgovornost za tridnevno zapiranje pristanišča...

FINANCE
Slovenija
Slovenija Kako so sušili Luko Koper? Vsi molčijo, čakajo na policijo 9

Množico ostrih očitkov o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju Luke Koper uprava šefa Luke Dragomirja Matića ostro zavrača. Prva...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...