Za nova ustavna sodnika je Pahor predlagal Špelco Mežnar in Marka Šorlija

Čas branja: 2 min
30.06.2016  16:54
Za nova ustavna sodnika je Pahor predlagal Špelco Mežnar in Marka Šorlija

Obveščaj me o novih člankih:  

Predsednik republike Borut Pahor je danes predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu posredoval predlog za imenovanje Špelce Mežnar in Marka Šorlija za ustavna sodnika. Pahor ocenjuje, da kandidata uživata široko podporo poslancev.

Mežnarjeva: nov obraz

Špelca Mežnar je docentka na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju. Iz spletne strani fakultete je mogoče razbrati, da se ukvarja s pravom intelektualne lastnine, pogodbenim in odškodninskim pravom. Sodeluje tudi z Inštitutom za primerjalno pravo, ki ga je kot zavod ustanovila ljubljanska pravna fakulteta in kjer je direktor Lojze Ude.

Na letošnjih tradicionalnih aprilskih dnevih civilnega in gospodarskega prava je nastopila kot vodja sekcije o odškodninah za nepremoženjsko škodo. Njeno predavanje: Primer Volkswagen in nepremoženjska škoda - čas za spremembo?

Mežnarjeva je tudi nekdanja sodelavka Odvetniške družbe Čeferin, med drugim se je ukvarjala tudi s tožbami za Luko Koper. O denarju in pogodbah, ki jih ima Čeferin z Luko smo pisali v članku: Za koga je v resnici vstala Primorska? Kdo vse je pripet na denar delničarjev Luke Koper.

Sicer pa se je Mežnarjeva v kolumni za Delo odzvala na dodatke na stalno pripravljenost, ki si si jih izplačevali profesorji in tudi dva ministra Cerarjeve vlade: www.delo.si/.

Odvetniška pisarna Čeferin: odskočna deska za šport in sodišča

Najprej so ljudje iz odvetniške družbe Čeferin zavladali športnim zvezam.

Aleksander Čeferin je predsednik Nogometne zveze Slovenije in zdaj kandidira za predsednika UEFA.

Odvetnik Klavdij Novak je predsednik konjeniške zveze, Simona Dimic, sekratarka v Čeferinovi pisarni, pa je tudi generalna sekretarka konjeniške zveze. Andrej Pohar je šef badmintonske zveze in vodi Čeferinovo pisarno v Mariboru.

Nekdanji odvetnik v Odvetniški družbi Čeferin Marko Bošnjak bo na Evropskem sodišču za človekove pravice zamenjal Boštjana M. Zupančiča.

Zdaj pa je Borut Pahor nekdanjo sodelavko te pisarne Špelco Mežnar predlagal za ustavno sodnico.

Šorli tokrat vendarle skozi?

Marko Šorli velja za pravnika z desne politične strani. Leta 2010 je kandidiral za predsednika vrhovnega sodišča in v parlamentu ni dobil zadostne podpore. Šlo je za enega največjih slovenskih zapletov pri imenovanju predsednika vrhovnega sodišča. Mandat je tedaj potekel Francu Testenu. Prvi kandidat za naslednika je bil vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, ki pa ni dobil niti podpore sodnega sveta. Na drugi poziv se je odzval Šorli, ki je podporo sodnega sveta sicer dobil, ne pa podpore vrhovnih sodnikov na občni seji in tudi ne podpore državnega zbora. Namesto Šorlija smo potem za prvega vrhovnega sodnika dobili Branka Maslešo.

Maleša se je tako kot slovensko pravosodje nasploh ves čas otepal očitkov o svoji lastni vlogi in duhovih preteklosti: od očitkov, da je kot komunistični preiskovalni sodnik vedel, da zapornika mučijo in ni ukrepal, do njegovih absolutno neprimernih novejših izjav v vlogi predsednika vrhovnega sodišča o Janezu Janši, če strnemo - da je Janez Janez sovražnik sodstva številka ena. To njegovo izvajanje je izrazito obsodil prav Marko Šorli.

Upamo, da Pahor s Šorlijem ni predlagal kandidata, ki ne bo dobil parlamentarne podpore za ustavnega sodnika. Proti Šorliju sta leta 2010 namreč glasovali dve koalicijski partnerici SD in Desus. Kako bo tokrat? Proti je bil tedaj tudi Zares in SNS, je pa LDS leta 2010 Šorlija podprla.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo...

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...

FINANCE
Nemčija danes voli: kdaj bo znan izid in komu koristi, da so volivci vse starejši 2

V Nemčiji imajo danes parlamentarne volitve. Kot kažejo raziskave javnega mnenja, bodo v državi za zmagovalko izbrali Angelo Merkel, ni...