Oglasno sporočilo

Ohišja pogonskih sklopov iz MLM bodo vgrajevali v jaguarje in land roverje

Čas branja: 2 min
30.06.2016  23:59
Mariborska livarna Maribor (MLM) je s švedsko podružnico korporacije GKN Driveline sklenila posel, vreden 11,5 milijona evrov letno. Prihodnjih sedem let bodo zanjo proizvajali ohišja štirikolesnih pogonskih sklopov, ki jih bodo vgrajevali v vozila najvišjega cenovnega razreda znamk Jaguar in Land Rover. Tudi zaradi tega posla medse vabijo tehnične strokovnjake, ki so hkrati tudi entuziasti za avtomobilsko industrijo in bodo soustvarjali prihodnost podjetja.
Ohišja pogonskih sklopov iz MLM bodo vgrajevali v jaguarje in land roverje
Deli ohišij štirikolesnih pogonskih sklopov, ki jih proizvaja MLM, so vgrajeni v vozila znamk Jaguar, Land Rover, Volvo in Fiat.

GKN Driveline je eden izmed večjih poslovnih partnerjev Mariborske livarne Maribor. V minulih treh letih jim jih je uspelo prepričati s svojo kakovostjo in produktivnostjo. Glavni dejavnik, ki je pripomogel k pridobitvi posla, pa so uspešni rezultati operativnega prestrukturiranja in s tem neposredno povečanje konkurenčnosti. »Nominacija posla v takšnem obsegu je tako po kompleksnosti kakor tudi realizaciji vsekakor veliko priznanje, ki daje predani ekipi novo energijo za prihajajoče izzive,« pravi predsednik uprave MLM Darko Gorjup.

mlm-livni-stroj.1467285499.jpg
Naložba v novi livni stroj, na katerem lijejo izdelke za Škodo in GKN, je bila vredna 1,6 milijona evrov.

So strateški, postati želijo razvojni dobavitelj

Zaradi stalnega dokazovanja na vseh področjih je MLM postal strateški dobavitelj skupine GKN Driveline, kar je po Gorjupovih besedah izjemno priznanje, če upoštevamo, da njeni prihodki znašajo 4,5 milijarde evrov, EBITDA 10,6 odstotka, letna rast dobička pa je 5,1-odstotna.

Kot pravi sogovornik, si v MLM prizadevajo postati razvojni partner GKN Driveline. To bi jim omogočilo večji obseg proizvodnje kompleksnejših izdelkov, kar bi pomenilo tudi precej višjo dodano vrednost.

Kompleksnejši izdelki zahtevajo tudi kompetentno tehnično ekipo, ki jo v MLM intenzivno krepijo. Največ potreb imajo po tehničnemu kadru z znanjem in izkušnjami na področjih kakovosti, tehnologije, procesov in razvoja.

Operativno prestrukturiranje se končuje

MLM sicer prehaja iz sklepne faze operativnega prestrukturiranja. Spremembe poslovnega okolja in nezmožnost prilagajanja so v minulih letih družbo pahnili v zadolženost, ki je ne bi mogla preživeti brez korenitih sprememb. Sanacijo so začeli leta 2013 s prisilno poravnavo. Sledila je prva faza operativnega prestrukturiranja, v drugi polovici minulega leta pa so začeli intenzivno izvajati drugo fazo. Ta je temeljila na štirih glavnih stebrih - varnosti, kakovosti, produktivnosti in optimizaciji stroškov.

mlm-mehanska-obdelava.1467285504.jpg.o.240px.jpg
Mehanska obdelava izdelka za GKN Driveline: na aluminiju v temperaturno nadzorovanem okolju zagotavljajo tolerančna območja desetih mikronov.

Zaupanje kupcev se vrača

Rezultati prestrukturiranja so bili vidni razmeroma hitro, s tem pa se je začelo vračati tudi zaupanje kupcev. Prvih pet mesecev tega leta je družba končala v skladu z napovedanim, in to kljub izpadu realizacije zaradi zamude dobave strojne opreme in s tem povezanega zamika zagona projekta. »Družbe s težko poslovno preteklostjo imajo pogosto težave zaradi izgube zaupanja lastnikov, upnikov, kupcev, dobaviteljev in sodelavcev. Zato je doseganje in preseganje postavljenih načrtov najpomembnejše,« pravi Gorjup.

Dodaja, da rezultati, ki jih trenutno dosegajo, prinašajo novo raven zaupanja. »Finančni rating, ki ga ima podjetje zaradi minulih obdobij, vsekakor negativno vpliva na še intenzivnejše pridobivanje novih poslov, ki so najpomembnejši za družbo, zato je eden izmed glavnih fokusov vodstva delo tudi na tem področju,« pravi sogovornik in dodaja, da so v okviru prestrukturiranja procesov še vedno vidne ogromne možnosti za izboljšave, za kar bodo v prihodnje intenzivno delali.

Nekoč proizvodnja sanitarnih armatur, danes najsodobnejši stroji za mehansko obdelavo

V MLM so januarja v proizvodnih halah, kjer so še pred nedavnim delali sanitarne armature, zagnali mehansko obdelavo aluminijastih produktov z natančnostjo štirih stotink milimetra. S tem bodo proste zmogljivosti zapolnili z novimi posli in se razbremenili stroška amortizacije nerabljenih prostorov. Prav tako se uspešno polnijo stroji in oprema za kovanje, brušenje, poliranje in galvaniziranje, s katerimi ustvarijo že 13,5 odstotka prihodkov.

FINANCE
Članki
Članki Tudi kupci MLM že strižejo z ušesi: bo tudi livarna zaradi političnih floskul ob naročila?! 1

Tudi v MLM nimajo prav nobenih podatkov, kaj z njimi načrtuje država. Smo pa neuradno izvedeli, da jih po tem že sprašujejo tudi...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Štajerci, ki so prepričali angleške lastnike, da vložijo 20 milijonov v posle za Jaguar in Mercedes

GKN Driveline Slovenija v Zrečah odpira skoraj sto novih delovnih mest

FINANCE
Članki
Članki So v MLM napihnili napovedi, da bi dobili državno pomoč? 1

Kam frli denar državne družbe, kaj pravi predsednik uprave in kaj lastnica DUTB? Spet dajemo denar za nevzdržne projekte?