Pogojna zaporna kazen žvižgačema Luxleaks, novinar oproščen

Čas branja: 2 min
30.06.2016  13:00
Nekdanja uslužbenca PwC sta novinarju razkrila približno 45.000 strani dokumentov o davčnih ugodnostih velikih korporacij.
Pogojna zaporna kazen žvižgačema Luxleaks, novinar oproščen
Antoine Deltour

Obveščaj me o novih člankih:  

Luksemburško sodišče je včeraj zaradi posredovanja tajnih finančnih dokumentov medijem in javnosti na pogojno zaporno in denarno kazen obsodilo nekdanja uslužbenca revizijske agencije PwC Antoina Deltourja in Raphaela Haleta. Preiskovalnega novinarja Edouarda Perrina, ki je dokumente razkril javnosti, pa je sodišče oprostilo. Ta se je na zatožni klopi znašel, ker naj bi Haleta napeljeval k dodatnem iskanju in razkrivanju tajnih dokumentov.

Deltourja, ki je bil obtožen kraje, izdaje poslovnih skrivnosti in nezakonitega dostopa do podatkovnih zbirk, je sodišče obsodilo na eno leto pogojne zaporne kazni in mu naložilo 1500 evrov globe, Haleta pa na devet mesecev pogojne zaporna kazni in 1000 evrov denarne globe.

Evropska zakonodaja proti davčnim utajam

Afera Luxleaks je novembra 2014 svetu razkrila sporazume luksemburških finančnih organov, ki so multinacionalkam dajali milijardne odpustke. O tem smo pisali že v članku Odkritelji Luxleaksa obtoženi, zaradi Paname pa bi EU ukrepala. Kot ocenjujejo, je bil dogovor sklenjen s 340 podjetji, med njimi so se znašli Amazon, Apple, Ikea in Pepsi. Sporni davčni sporazumi so bili sklenjeni v času, ko je takratni luksemburški premier Jean-Claude Juncker, ki zdaj vodi evropsko komisijo, sprejemal ukrepe proti izogibanju davčnim obveznostim.

Juncker je prav afero Luxleaks razglasil kot povod za sprejem ukrepov evropske komisije, med katerimi je bila tudi direktiva o razkrivanju podatkov o davčnih dogovorih posameznih držav z multinacionalkami. Izjave glede sodnega epiloga še ni podal. Evropska poslanka Tanja Fajon je v intervjuju za Finance direktivo označila kot zmago, saj so "v evropski zakonodaji prvič uzakonili določilo o obvezni objavi davčnih odločb, ki jih sklepajo posamezne države z multinacionalnimi družbami, ki poslujejo v Evropski uniji." Več o tem si lahko preberete tu: Intervju: Kako so evroposlanci zasliševali multinacionalke o davkih.

Deltour za svoj pogum odlikovan

Kot smo že pisali v članku »Shame on Lux«: preganjajo žvižgača in novinarja, namesto kriminalcev!, so organizacije, ki se zavzemajo za pravice novinarjev in transparentnost, sodni proces ostro obsodile. Deltourja pa je za njegov pogum odlikoval evropski parlament.

Deltour, ki mu je sprva grozilo tudi do pet let zapora in 1,25 milijona evrov denarne kazni, je na zaslišanju maja letos (o čemer smo pisali v članku »Shame on Lux«: preganjajo žvižgača in novinarja namesto kriminalcev!) dejal, da jemanja dokumentov ni načrtoval vnaprej in da je deloval v interesu javnosti. Tako je deloval zaradi svojih prepričanj, ne pa zato, da bi se pojavil v medijih.

Razkritje ni ustavilo luksemburških oblasti

Po poročanju belgijskih medijev razkritje dokumentov luksemburških davčnih oblasti ni ustavilo pri nadaljnjem sklepanju sporazumov o davčnih ugodnosti s podjetji, saj naj bi prešli s pisnih na ustne dogovore. S tem bi se ohranila tajnost obsega obdavčitve podjetij pred drugimi evropskimi državami: Številne države EU z zadržki do predlogov o izogibanju davkom. Luksemburške oblasti so to poročanje zanikale, saj ustni dogovori ne bi bili pravno zavezujoči.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
FINANCE
Članki
Članki Manjše ko je podjetje, več davka plača?! 3

Se vam kdaj zazdi tako? Podobno menijo nekateri evroposlanci, vse pa skrbi zlasti dvojna NEobdavčitev - je pokazala razprava o direktivi...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

PRO
Članki
Članki Kako gospodarno upravljati z družinskimi nepremičninami

Številni Slovenci zato v zadnjem obdobju ugotavljajo, da so nepremičnine, v katerih živijo, prevelike in potratne.