Kdo so skrivnostni kupci Aerodroma Maribor in ali zares so? Kuvajtčani?

Čas branja: 3 min
14.06.2016  11:40  Dopolnjeno: 14.06.2016 12:35
Jože Stegne za Planet TV: Aerodrom Maribor pogodbeno prodan!
Kdo so skrivnostni kupci Aerodroma Maribor in ali zares so? Kuvajtčani?

Obveščaj me o novih člankih:  

Jože Stegne je za Planet TV povedal, da je pogodbeno sklenjena prodaja Letališča Maribor. Kupca in cene ne razkriva. Špekulacije: ali je zares prodal, ali pa se tako boji 30. junija, da komunicira dobre novice - to je namreč dan D za zdravje banke.

Delavska hranilnica je finančna ustanova, ki potrebuje največ dokapitalizacij. Vodi jo Jože Stegne, je v lasti sindikatov. Ima najnižje cene in je ustanova, ki daje posojila in jih je dajala tudi v zaostrenih pogojih finančne krize in po njej. Zato hranilnica hitro raste. Zaradi hitre rasti pa potrebuje vedno več denarja. Kot nenehno pojasnjuje Stegne, gre za normalne rasti in normalne kapitalske potrebe.

Hranilnica je pod nadzorom Banke Slovenije, ta pa po neuradnih informacijah izdaja poročila s ključnim sporočilom - rasti niso usklajene z upravljanjem tveganj. Hranilnica mora nov denar zbrati do 30. junija. Ali z dokapitalizacijo ali pa s kakšno prodajo. V Delavski hranilnici imajo dva aduta - prodane izolske Livade in pa predvsem prodajo Letališča Maribor.

Prvič: kaj o prodaji ve nadzorni svet DH in lastniki?

Predsednik nadzornega sveta Ivan Sotošek pravi, da je nadzorni svet seznanjen s prodajo in da bo sporočilo prišlo ob pravem času - to je do konca meseca.

Eden od predstavnikov lastnikov neuradno pravi: »To sem slišal po televiziji. Od uprave nimam neposrednih informacij. Dvomim sicer, da bi šel na televizijo in govoril o poslih, ki niso sklenjeni.«

Nekateri poklicani nadzorniki - klicali smo jih danes zjutraj - o prodaji niso vedeli ničesar.

Drugič: kdo bi lahko bili kupci?

Neuradno se je omenjalo dve resni ponudbi. Imen vlagateljev ne poznamo, krožijo le neuradne informacije od kod prihajajo.

Prva ponudba domnevno prihaja iz Kuvajta. Že pred okoli letom in pol je bila podpisana predpogodba, nato se ni zgodilo nič. Sogovorniki ocenjujejo, da gre za šest do sedem milijonov evrov, poznavalcem pa se zdi, ponudba previsoka. Če je podpisana pogodba s Kuvajtčani pravijo - da vidimo, kdaj in ali bo prišel denar.

Drug interesent so Američani. Tudi tu je vse neuradno. Gre za tipično ameriško zavezujočo ponudbo, cena okoli 4,5 milijona. Pred dvema tednoma so poslali novo nekoliko izboljšano ponudbo, a jim iz DH niso poslali nobenega odgovora. Ta cena se zdi sogovornikom primernejša - kar bi morda lahko kazalo na resnost ponudbe. Skrajno neresno pa je - če držijo informacije - da ni odgovorov DH. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za družbo Basta Holding, ki je specializiranja za transportne helikoptrske prevoze.

Na Stegneta smo naslovili več vprašanj v zvezi s prodajo Aerodroma, odgovore čakamo.

Kakšne so ocene in špekulacije, ki krožijo po trgu?

1. Zares je prodano - DH je premostila svoje težave, ne potrebuje dodatnih vlagateljev in je njena bodoča rast stabilna in varna.

2. Prodaje ni - trgu se le sporočajo se dobre novice. DH je pod kratkim rokom nadzornika. Čeprav so menili, da bodo v dokapitalizacijah zbrali dovolj denarja, se to ni zgodilo. Zdaj se zares mudi, kdo bi lahko vplačal v zadnjem hipu, ni jasno. Ni nemogoče, da želi Stegne pomiriti nadzornika, hkrati pa si izboljšati pogoje, po kakšni ceni bi kdo od morebitnih večjih interesentov vplačal delnice v dokapitalizaciji.

3. Za manj verjetno se ocenjuje prodajo Američanom.

4. Vprašanja so, ali morda uporablja metodo, da daje posojilo za dokapitalizacijo. Vnovič, ne govorimo, da se to dogaja, opozarjamo pa na že videno slabo prakso, ko je denimo Probanka dajala posojila prijateljem, da so sodelovali pri dokapitalizaciji, zadaj pa so bile pogodbe o reodkupih.

5. Mogoče bi bilo - opozarjajo sogovorniki - da bi DH kako drugače financirala kupca, načinov, kako se povezati s kupcem v okviru odkupov z zadolžitvijo je nekaj; sogovorniki opozarjajo, da gre za dovoljene načine .

Skok v zgodovino

Delavska Hranilnica je 100 odstotna lastnica Aerodroma Maribor. Najprej so 57-odstotni delež leta 2014 za 1,7 milijona evrov kupili od družbe Aviofun, nato pa od istega lastnika po neznani ceni še preostanek. V letnem poročilu za 2015 je naložba v Aerodrom Maribor vrednotena na 2,7 milijona evrov.

Kaj nam je Jože Stegne povedal o načrtih z Aerodromom Maribor pred dobrim letom dni:

"Mirno lahko zapišete, da bo družba Aerodrom Maribor d.o.o. prinesla veliko zadovoljstva delničarjem hranilnice. Štajerci in Slovenci bomo ponosni, da bo s 1. junijem letos odprta povezava med Mariborom in Londonom, in da se bo povečal obseg čarterskih linij. Zelo hitro se bodo liniji za London pridružile še linije v mnoga druge evropska mesta. Povečali bomo obseg cargo prometa. Čim prej letos moramo pridobiti koncesijo za upravljanje Aerodroma Maribor. In še imamo skrivnosti. Kaj je pri vsem tem pomembno ? To, da bomo kot proaktiven lastnik oživeli mariborsko letališče. Prej ali slej bomo v lastništvo vključili nove lastnike in si povrnili vloženi kapital. Spet bomo deležni ljubosumja in nevoščljivosti, ampak nas to več ne moti."Preberite tudi:

16.06.2015
02.06.2016
01.06.2016
01.06.2016
12.04.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kupnine za Aerodrom Maribor še kar ni 7

Potencialni kupec naložbe Delavske hranilnice ni poravnal kupnine

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

FINANCE
Članki
Članki Pet prioritet EU: Da, Juncker napoveduje strožjo presojo kitajskih naložb 1

V današnjem govoru o stanju v Uniji je šef evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavil vizijo prihodnosti EU, v njej pa - kot smo...

PRO
Članki
Članki Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev

Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam