Najpodjetniška ideja 2016 je cepilnik robust 600

02.06.2016  18:30
Kupce zanj v podjetju Sico iščejo od Kanade in ZDA pa vse do Avstralije
Najpodjetniška ideja 2016 je cepilnik robust 600

Robust 600 je inovativen v tem, da nacepi dvakrat več drv kot klasični cepilnik, pri tem pa porabi podobno količino energije. V podjetju Sico iz Arje vasi so ga razvijali dve leti, tržijo pa ga od lanske jeseni. Kupce vidijo od Amerike do Azije. Čez tri leta bi radi ta tip cepilnikov prodajali na najmanj petih tujih trgih in dobili od 180 do 200 naročil na leto. Delo s tem cepilnim strojem je kljub večji produktivnosti bolj varno in za upravljavca stroja manj obremenjujoče.

Sico je za cepilnik na današnjem slavnostnem dogodku, ki je potekal v CIP NLB v Ljubljani, prejel glavno nagrado Najpodjetniška ideja 2016.

En cepilnik stane dobrih 20 tisoč evrov

Cepilnik je namenjen podjetjem in posameznikom, ki delajo in prodajajo drva za kurjavo in ogrevanje. Primeren je tudi za redno proizvodnjo, saj je visokozmogljiv. Doslej so prodali sedem takšnih cepilnikov, eden pa stane dobrih 10 tisoč evrov. Z njim bi radi prodrli v skandinavske države, Kanado, ZDA, Veliko Britanijo pa vse do Avstralije in Nove Zelandije, pravi Saša Praznik, vodja komerciale in trženja cepilnikov Robust.

»Ker ta cepilni stroj prinaša nov način delovanja in cepljenja v obe smeri, ki ga uporabniki cepilnih strojev še ne poznajo, bo trajalo nekaj časa, da naša novost osvoji trg,« pojasnjuje. »Za uspeh bomo šteli, če bomo čez tri leta ta tip cepilnikov prodajali vsaj na petih tujih trgih in dobili od 180 do 200 naročil na leto.

 

 

Drva cepijo v dveh smereh

Bolj učinkovito cepljenje različno velike in debele hlodovine dosegajo z dvosmernim cepljenjem. Robust 600 je vodoraven in dvostransko delujoč cepilni stroj z nalagalnim in transportnim sistemom. Omogoča dosti učinkovitejše sočasno cepljenje nažagane hlodovine različnih premerov in dolžin, ne da bi bilo treba stroj vsakič prilagoditi dimenzijam posameznih kosov hlodovine. Primeren je za cepljenje do 550 milimetrov dolge in do 800 milimetrov debele nažagane hlodovine.

Nalaganje in podajanje hlodovine do nožev je strojno. Dvižna naprava cepilnega stroja nažagano hlodovino s tal samodejno odlaga k cepilnemu sklopu, ki ga sestavljajo cepilna miza, potiskalo in komplet enega vodoravnega in več navpičnih nožev ter potiskalo. Potiskalo hkrati potisne vse cepljence proti kompletu nožev. Po vsakem cepilnem gibu, ko noži hlodovino cepijo, potiskalo drva samodejno pomakne na odlagalno mizo. Z nje se cepljenci pomaknejo proti nožem v nasprotni smeri. Tako cepljenje teče v obe smeri.

Ko je začetna količina hlodovine razcepljena, se drva z odlagalne mize samodejno pomaknejo na transportno drčo. Drva po transportni drči potujejo vzdolž cepilnega stroja na levo in desno stran. Na koncu drče se manjše trske ločijo od drv. Na koncu drče se drva samodejno nasujejo v vrečo na transportni paleti. Na koncu dobimo kompaktno pakirana drva v mrežastih vrečah, kjer se nato tudi posušijo, pojasnjuje Saša Praznik.

 

 

Delo je bolj učinkovito in varno

»Vsak cepilni gib je delovni, zato nacepi dvakrat več drv in pri tem porabi enako količino elektrike energije kot klasičnim cepilnik, ki pozna tudi jalove gibe,« poudarja Saša Praznik. V cepilnik so vgrajene visokokakovostne in zmogljive hidravlične komponente. »Delo s tem cepilnim strojem je kljub večji produktivnosti bolj varno in manj naporno za upravljavca stroja,« dodaja sogovornica. Inovativne rešitve cepilnika so zaščitili s tremi patenti.

 

 

Dobavijo ga v treh tednih

Inovativni cepilni stroj, ki so ga razvijali dve leti, lahko dobavijo v treh tednih. Za proizvodnjo so kupili sosednje prostore in cepilnike izločili v hčerinsko podjetje Robust. V njem bodo izdelovali in prodajali tudi drobilnike za les. Robust 600 pa bodo že kmalu nadgradili z žagalno linijo, ki jo že razvijajo.

Za inovativen cepilnik jih je Gospodarska zbornica Slovenije lani nagradila s srebrnim priznanjem za inovativnost, pred tem so dobili Zlato priznanje INOVACIJA 2014 RGZC, za prototip pa že predlani zlato medaljo tudi na kmetijskem sejmu Agra.

Glavna dejavnost podjetja Sico, ki je bilo nekdaj hčerinsko podjetje SIP Šempetra, pa je laserski razrez in obdelava pločevine.

Opozorilo: V prvotni verziji članka je napačno pisalo, da cepilnik robust 600 stane dobrih 20 tisoč evrov, prava cena pa je pol manjša. Za napako se opravičujemo.

 

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Z nekaj kliki lahko težave rešite bolj učinkovito kot na papirju

Za učinkovitejše reševanje težav so v Demetri L. VV. razvili programsko orodje ACP, za analizo vzrokov in odpravo okvare stroja pa ACF

FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Mlada mamica je posel našla v šivanju knjig iz blaga za otroke

Ker so priljubljen učni pripomoček, Mateja Morel Rutar razmišlja, da bi jih ponudila tudi vrtcem, sčasoma pa z njimi prodrla tudi na...

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Fabrizio Renzi, IBM - Prihajajo računalniki z razumom in čutili

Naslednja stopnja računalniškega razvoja in inoviranja je opremljanje računalnikov z razumom in čutili, vendar ne kot nadomestila za...

AVTO
PAL
PAL Lexus RX : Do potnikov in okolja prijazen orjak

Udoben, res ekskluziven in tudi tehnično napreden lexus RX450h je dobra alternativa neposrednim tekmecem in limuzinam tega razreda....

STARTAJ
Startupozavri
Startupozavri Kako za inovativnost skrbijo v Domelu, Kolektorju in Halcomu

Zaposleni, katerih naloga je zbiranje predlogov in idej zaposlenih, ter spletni portali, namenjeni zbiranju idej, sta dve izmed metod, s...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Tu bodo priložnosti za navezovanje stikov in utrjevanje vezi z nemškimi partnerji

Slovenska in nemška podjetja so lani ustvarila za blizu deset milijard evrov poslov; po priložnosti za nove na dogodke v Nemčiji in...

PA
Novice
Novice 35. Finančna konferenca o vplivu novih tehnologij ter prihodnosti Slovenije

Med temami osrednjega finančnega dogodka tudi državno lastništvo, slovenska rast in konkurenčnost ter bančna podpora, pa vloga...