Kako sem kupoval delnice Delavske hranilnice na »šalterju«. Vse se da - zlahka!

Čas branja: 4 min
02.06.2016  16:36  Dopolnjeno: 02.06.2016 18:35
Preverili smo, ali lahko vstopiš v poslovalnico Delavske hranilnice, pri okencu vprašaš, ali lahko kupim vaše delnice, in koliko traja, da ti rečejo DA! Delavska hranilnica mirno ponuja svoje delnice ljudem s ceste!
Kako sem kupoval delnice Delavske hranilnice na »šalterju«. Vse se da - zlahka!

Obveščaj me o novih člankih:  

Delavska hranilnica trdi, da svoje delnice v zaprti dokapitalizaciji ponuja samo vnaprej izbranim investitorjem. Vse res, lepo in prav. A hudič je v podrobnostih. Delnic zares ne morete vpisati v tej dokapitalizaciji, vsaj nam to ni uspelo, a pozor, »cahnajo« si vas za naslednjo: »Jeseni bo najbrž še ena dokapitalizacija, vas takrat pokličem.« To je izkupiček preverjanja, koliko običajno je, da se na okencih Delavske hranilnice lahko zmeniš za nakup delnic Delavske hranilnice.

Prvi človek hranilnice Jože Stegne sicer odgovarja: "Nobeni letaki za dokapitalizacijo ne obstajajo v naših poslovnih enotah".

Zakaj je prav, da ne moreš kar na šalterju kupiti delnic? Preprosto, zaradi zaščite slabše poučenih vlagateljev. Predstavljajte si 80-letno gospo, ki jo spretni bančnik na okencu prepriča, da svoj depozit pretopi v delnice, o katerih pojma nima.

Delavsko hranilnico smo zelo razjezili, ko smo napisali, da je nek bančni uslužbenec varčevalki DH, ko ga je ob poteku depozita vprašala, kakšne dolgoročne oblike vlaganja ji lahko ponudi, predlagal prav nakup delnic Delavske hranilnice. Spraševali smo se, ali svoje delnice banke in hranilnice lahko tako prodajajo, ali je to v skladu s pravili dokapitalizacije, ki jo je izvajala DH, ali je običajno, da banka oziroma hranilnica varčevalcem svoj dolg (depozit) zamenja v kapital (namesto depozita naj kupi delnice). Več v članku: Lump Jože Stegne: varčevalcem ponuja delnice Delavske hranilnice - kako zelo narobe!

letak-delavska01-be.1464877187.jpg.s.600px.jpg
Letake z vabilom "naj postanemo" delničarji Delavske hranilnice smo včeraj našli v poslovalnici banke na Dalmatinovi ulici

Na DH trdijo, da dogodek ni mogoč. »Zanesljivo nihče od zaposlenih v hranilnici, ki posluje s prebivalstvom ali pravnimi osebami pri okencih, pooblastil in navodil za ponudbo prodaje delnic naključnim vlagateljem nima. Tudi če bi se zgodilo, da bi povsem samoiniciativno kakšen uslužbenec pri okencu omenil kateri od strank nakup delnic hranilnice, tega potem ne bi bilo mogoče izvesti ... Delavska hranilnica s prosto prodajo na bančnih okencih, prodaje delnic ob trenutni dokapitalizaciji zanesljivo ne izvaja, niti ni tega počela ob prejšnjih dokapitalizacijah, saj bi bilo to prepovedano.« Dodajajo, da ker torej ne ponujajo delnic naključnim vlagateljem, »prospekta DH nima, saj ga ob takšni ponudbi, kot jo izvaja, ne potrebuje«.

Na forumu Financ se pojavi zapis: »No, to ni res, da DH nima prospekta za prodajo delnic oziroma reklamni letak za nakup delnic. Imeli so ga ves čas na voljo v poslovalnicah. Mogoče so ga sedaj umaknili.«

In smo šli gledat - kakšen je to letak, in ko smo bili že tam, smo poskusili kupiti še delnice, če ne v tej pa v kateri od prihodnjih dokapitalizacij. Dokapitalizacije se namreč v DH zaradi hitre rasti kar vrstijo. Preverili smo, ali nam bo človek pri bančnem okencu, uslužbenec DH, dahnil da.

Razkritje: Kodeks novinarjev določa, da se mora novinar vedno predstaviti kot novinar in pojasniti namen zbiranja podatkov. Status novinarja lahko zamolči le izjemoma, kadar je poskušal priti do informacij, ki so v javnem interesu, vendar jih kot novinar ni mogel pridobiti. Odgovorna urednica je precenila, da je preverjanje, ali lahko ljudje s ceste preprosto kupijo pri okencu DH delnice Delavske hranilnice takšna izjema, kjer se novinarju ni treba predstaviti kot novinar. Trdnost bančnega sistema, kako se banke in hranilnice lotevajo dokapitalizacij in komu ter kako prodajajo svoje delnice, je v javnem interesu. Če bi se novinar predstavil kot novinar, ne pa kot naključna oseba, ki je v hranilnico vstopila s ceste in se pozanimala o nakupu delnic DH, postopka ne bi bilo mogoče preveriti.

In smo šli

Preverjali smo, ali obstaja letak za nakup delnic DH, kje ga je mogoče dobiti, kakšna je vsebina letaka in ali je mogoče kupiti delnice DH pri okencu DH.

Sreda, 1. junij, nekaj pred 16. uro. Poslovalnica Delavske hranilnice na Dalmatinovi, v stavbi, kjer domujejo sindikati. Sindikati so lastniki hranilnice. Manjša poslovalnica bolj ali manj sameva. Ob steni so zloženi letaki, prek katerih se hranilnica oglašuje kot »Najugodnejša banka ta hip v Sloveniji!«. Kar tudi je, to kaže primerjava košarice bančnih storitev, ki jo je izdelala Banka Slovenije (več v članku: (infografika) Katere banke so vas lani najbolj ožemale?).

Med množico letakov je tudi »Ponudba za poslovno svetovanje«. S krepkimi črkami piše: »Za depozite vam ponujamo ugoden donos!« In takoj pod tem, prav tako s krepkimi črkami: »Vabimo vas, da postanete delničar Delavske hranilnice d.d. Ljubljana in si s tem zagotovite 5,00 % dividendi donos«. Opa, to se ne sliši slabo!

Pristopim k okencu in vprašam: »Tele delnice me zanimajo, kupil bi jih, pa me zanima, če ta ponudba velja samo za pravne ali tudi za fizične osebe,« in uslužbencu pokažem letak z vabilom, naj postanem delničar. »Ja, se da, pokličem sodelavca,« se glasi odgovor uslužbenca. In ga res, po telefonu. Stranka bi kupila delnice, ni naš komitent ... Sodelavec prosi za moje osebne podatke, ime, priimek, telefon, EMŠO in davčno številko. Priimka in preostalih podatkov ne želim izdati, povem le ime in telefonsko številko. »Vas bodo poklicali,« pove uslužbenec. Super!

Naslednje jutro

Četrtek, 2. junij 2016, ob 9:07 res zazvoni telefon. »Dober dan, slišimo, da se zanimate za nakup delnic,« reče moški glas. Da! Jih lahko kupim? »Žal gre za dokapitalizacijo zaprtega tipa, delnic ne morete vplačati,« pove in doda: »Jeseni bo najbrž še ena dokapitalizacija, vas takrat pokličem«.

Kaj je dovoljeno in kaj prepovedano

  • Delavska hranilnica pogosto izvaja dokapitalizacije, ki so zaprtega tipa - torej brez prospekta, kar je izjema po zakonu. Regulatorju so se zavezali, da bodo vabili le vnaprej določen krog vlagateljev. Delavska hranilnica k nakupu delnic Delavske hranilnice nenehno vabi vse naključne vlagatelje prek letakov - ki smo jih našli tudi na Dalmatinovi. Ljudje - postanite naši delničarji.

  • Da je nakup delnic mogoč, so nam povedali pri okencu. Uslužbenec nas je poklical in povedal, da bomo lahko delnice predvidoma kupili v dokapitalizaciji jeseni. Prodaja svojih delnic prek bančnih okenc ni običajni bančni posel.

  • DH trdi, da bančni uslužbenci pri okencih nimajo pooblastil za ponudbo in prodaje delnic naključnim kupcem. Po včerajšnji izkušnji ne samo, da to počnejo, temveč je tudi utečen način - pri bančnem okencu vam povedo, da lahko delnice kupite in da vas bodo kontaktirali - nakar se kontakt zares zgodi.

  • Ali je to narobe ali ni? Delavska hranilnica potrebuje denar, zato dokapitalizacije. Delnice ponujajo vsem, to počnejo v poslovalnicah, to počnejo pri bančnih okencih. Vprašanje je, kdaj je mogoče vplačati. Tako so nenehno na varni strani - že vnaprej imajo vsaj nekaj povpraševanja za naslednji zaprti krog dokapitalizacije.Preberite tudi:

02.06.2016
14.06.2016
29.07.2016

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Delavska hranilnica delnice prodajala tudi po telefonu? 16

Nadaljujemo zgodbo o dokapitalizaciji Delavske hranilnice

FINANCE
Članki
Članki Po Ivanušičevem Slugi Financam piše še samooklicani bančni car iz Delavske hranilnice 29

Jože Stegne in DH - vsak posebej - hočeta osebne podatke o Petri Sovdat, zaradi potreb vložitve zasebne tožbe, popravek navedb, da...

FINANCE
Članki
Članki Stegne: Dividende DH bodo ‒ takoj po dokapitalizaciji! 2

Delavska hranilnica na eni strani pobira, da lahko na drugi deli?

FINANCE
Članki
Članki Delavska hranilnica: kreativna delitev dividend 3

Uradno so objavljeni sklepi sredine skupščine hranilnice: dividenda DH se izplača najpozneje 30 dni od prejema sklepa Banke Slovenije o...

FINANCE
Članki
FINANCE
Članki
Članki Kupnine za Aerodrom Maribor še kar ni 7

Potencialni kupec naložbe Delavske hranilnice ni poravnal kupnine

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...