Nov škandal državnega upravljanja: kako resno je skupščino preklicati zadnji dan?! Zadnji jo je Boško Šrot!

Čas branja: 4 min
23.05.2016  11:30
Preklic skupščine Save Re, ki bi morala biti jutri, je v petek zahteval SDH. Šef Marko Jazbec, pa še danes za Siol razlaga, kako skupščina jutri bo! No, skupščine Save Re ne bo.
Nov škandal državnega upravljanja: kako resno je skupščino preklicati zadnji dan?! Zadnji jo je Boško Šrot!
Boško Šrot in Marko Jazbec

Obveščaj me o novih člankih:  

Maj je očitno slab mesec za skupščine. Leta 2009 - bolj natančno 29. maja 2009 - bi morala biti skupščina Pivovarne Laško. To je takrat vodil Boško Šrot. Skupščino je uprava preklicala v zadnjem hipu. Razlog je bil znan. Šrot se je ustrašil svojega konca. Šrotu prijateljski Infond Holding je izgubil pravico do glasovanja na seji skupščine. To je pomenilo, da so nadzor prevzeli Šrotu neprijateljski delničarji. Glasovalo bi se namreč o izključitvi prednostne pravice pri 50 odstotni dokapitalizaciji družbe, pa tudi o posebni reviziji posla, ko je Center Naložbe - še ena Šrotu prijateljska družba - dobila posojilo pri Pivovarni Laško in o opcijskih pogodbah za Istrabenz. Šrot je danes v zaporu zaradi Istrabenza, Laško pa hvala bogu prodano Heinekenu.

No, zgodovina se ponavlja. Danes, maja 2016, v zadnjem hipu doživimo preklic skupščine še ene javne družbe Save Re. Družba je v tretjinski lasti države, preklic pa je zahtevala kar država ozrioma SDH. Razlog: posebna revizija posla nakupa stavbe ACH, ki jo je šef uprave Save Re kupil od nekdanjega podjetja svojega nekdanjega delničarja - cena nepremičnine pa je v dobrega pol leta zarasla za več kot milijon evrov! Za nakup nove poslovne stavbe se je Ivanušič pač odločil impulzivno, v posel ni mogel vstopiti neposredno - in šment, v poslu je že bilo nekdanje podjetje njegovega nekdanjega delničarja. Zunanjo revizijo posla je delal Deloitte, ne dvomimo, da bo ta pokazala, kako je vse v redu. Zakaj tako - smo že večkrat komentirali v člankih, ki jih lahko najdete na spodnjih povezavah.

Na SDH pravijo, da so pač "v petek prišli do sklepa, da obstaja znatna verjetnost, da odgovori na vprašanja v zvezi z nakupom poslovne stavbe ACH delničarjem do dne 24. maja, za katerega je bila sklicana skupščina, ne bodo ustrezno pojasnjena. Zato je SDH še isti dan družbi poslal dopis s predlogom za preklic skupščine, če se uprava in nadzorni svet strinjata, da so domnevne utemeljene, ter za ponoven sklic skupščine po tem, ko bodo ugotovitve revizije javnosti ustrezno pojasnjene."

Zakaj pa je potem šef SDH Marko Jazbec v današnjem (!) intervjuju za Siol razlagal, kako skupščina bo ([siol.net])? Konkretno: "Pričakujemo, da bodo ugotovitve revizije znane najpozneje na seji skupščine v torek." No, pri Jazbecu pravijo, da je bil pač intervju opravljen prejšnji teden. Konkretnejši niso. Povejmo, da je intervju končno obliko dobil čez vikend, torej po tem, ko je SDH zahteval preklic.

Kaj je torej po našem mnenju bolj verjeten razlog za preklic skupščine? Vse so ugibanja in neuradne informacije, ki jih preverjamo, a je vprašanje, kako zanesljivo bo to mogoče. Bralce zato še enkrat opozarjamo: neuradno.

  1. Sava Re ima večje težave kot z nakupom stavbe ACH z združevanjem. Kažejo se pomanjkljivosti upravljanja, ki ga je sposoben Zvonko Ivanušič - pripeljal je svoje ljudi, ki ne uživajo zaupanja. Postopki združevanja so nedodelani, izbrani svetovalci klonejo pod formalnimi in človeškimi izzivi. Anonimke o tem, kako kdo v svojo korist uporablja sredstva Save Re in ljudi v Savi Re, dežujejo. Uradno uprava Save Re javno v intervjujih sporoča, kako je vse v redu.

    Na Savi Re odgovarjajo: "Projekt združevanja zavarovalnic je zelo kompleksen proces, ki zahteva sodelovanje vseh zaposlenih. Projekt v celoti poteka skladno z načrti in predvideno časovnico. Številne projektne skupine delujejo povezovalno in konstruktivno. Ostale navedbe so neresnične ter nimajo nikakršne realne in objektivne podlage." Dodajajo še, da projekt združevanja deluje po principu projektnega vodenja. Ima svoj nadzorni odbor, projektno vodstvo združevalnega procesa in številne podprojekte (mešane delovne skupine) za posamezna področja delovanja. "Odločitev za združevanje je nastala na podlagi temeljite analize, tudi s pomočjo zunanjih strokovnjakov. Te analize in študije so pokazale, da je združevanje logična in smotrna odločitev," pravijo na Savi Re.

  2. Na novi skupščini bo SDH, ki, kar je Marko Jazbec tudi povedal v več intervjujih, podpira Zvonka Ivanušiča, želel spremeniti nadzorni svet Save Re, ali zamenjati Branka Tomažiča ali pa razširiti nadzornike z dodatnimi člani. SDH ima v nadzornem svetu zdaj tudi predsednico revizijske komisije Matejo Lovšin Herič, tudi Slaven Mićković, sicer iz Abanke, sodi med glasove poslušne državi. Več pomislekov imata posebej glede združevanja Branko Tomažič in predstavnik EBRD Keith Morris. V nadzornem svetu sta še dva predstavnika delavcev, to pomeni še dva glasova, ki ju je pripisati podpori Ivanušiču in SDH. SDH tako ne potrebuje dodatne podpore, morda pa bi si želeli mirnejši nadzorni svet brez vprašanj Tomažiča.

Stanković: Preklic en dan prej? Da, je nenavaden ...

"Nenavadno je, da se skupščino prekliče dan prej, ko bi ta morala biti. Mi smo zbirali pooblastila, zdaj bomo morali vajo ponoviti," pravi predstavnik malih delničarjev iz združenja MDS Rajko Stanković. Ob te dodaja, da je morda razlog še kakšen: "Morda SDH razmišlja o delni rekonstrukciji nadzornega sveta." Tudi o tem smo vprašali SDH.

Odvetnik Pavle Pensa ob tem dodaja, da so preklici seveda dovoljeni: "Tako kaže tudi sodna praksa. Mora pa biti skupščina preklicana jasno. Torej - preklic mora biti javno objavljen, poleg tega mora biti obvestilo objavljeno na dan skupščine tudi na prostorih, kjer naj bi ta potekala." Pensa se sicer do tega, ali je nenavadno, da je skupščina preklicana dan prej, ne opredeljuje. Na vprašanje, ali lahko delničarji in tisti, ki so zbirali pooblastila, zaradi takšnega preklica zahtevajo odškodnino, pa pravi, da le, če je bila skupščina preklicana protipravno: "Torej, morajo obstajati pravno utemeljeni razlogi za preklic skupščine."

Po preklicu skupščine Sava Re raste

sava-re-delnica.1463996370.png
Vir: BloombergNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Afera Sava Re: Kje je revizija Deloitte? Je skrita, kot kača skriva noge? 1

Na pozavarovalnici nam niti ne odgovorijo, ali je revizija Deloitta nakupa stavbe ACH vendarle končana

FINANCE
Članki
Članki Savi Re polletni dobiček uplahnil za šestino

Največji dve zavarovalnici po donosnosti skoraj povsem enaki

OGLAS
FINANCE
Brezplačni vodnik korak-po-korak: kako trgovati s cenami delnic

Kadar vlagatelj upošteva računovodske izkaze družbe, ponavadi upošteva tri dejavnike. To so čisti dobiček na delnico (dobiček na...