Je Lipica Turizem res sposobna sama preživeti?

Čas branja: 1 min
19.04.2016  19:51
Dare Ravnikar, Lipica Turizem: »Če izženemo turizem iz Lipice, bo tam le še en državni hlev«
Je Lipica Turizem res sposobna sama preživeti?

Obveščaj me o novih člankih:  

Lipica turizem ne ogroža kobilarne in bi brez nenormalne najemnine poslovala brez izgube, je na problemski konferenci glede prihodnjega razvoja Lipice ocenil direktor Lipice Turizma Darko Ravnika, poroča STA.

Lipica Turizem je lansko leto končala z 240 tisoč evri izgube, vendar je večji del povzročilo kmetijsko ministrstvo z najemnino, ki je okoli štirikrat višja od vzporednih cenitev, poleg tega pa so družbo neupravičeno obremenili z različnimi stroški, je na konferenci ugotavljal Ravnikar. Ob tem je ocenil, da bi že lani poslovanje družbe brez teh postavk bilo blizu ničle, če ne celo pozitivno. "Verjamem, da je Lipica Turizem v taki kondiciji kot danes sposobna preživeti ne glede na to, da gospodari z izjemno slabo infrastrukturo, ki nam povzroča preglavice in ogromne stroške," je še dodal, poroča STA.

Kljub insolventnosti Lipici Turizmu 200 tisoč evrov subvencije

Spomnimo, vlada je februarja potrdila, da Lipica turizem dobi tako imenovano "de minimis" pomoč v višini 200 tisoč evrov, čeprav je podjetje insolventno (več v članku Subvencija v višini 200 tisoč evrov je lahko sporna zato, ker je Lipica turizem insolventna).

Kot smo takrat še pisali, čeprav je Lipica Turizem že vsaj leto dni insolventna in čeprav se zanjo zanimajo zasebni vlagatelji, je država ne da. Glavni zagovornik tega, da gostinsko-turistična dejavnost v Lipici (torej za zdaj Lipica Turizem) ostane državna in se celo pridruži javnemu, torej državnemu zavodu Kobilarna Lipica, je minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Sicer pa, celo nekdanji šef Lipice Turizma Boštjan Bizjak (zdaj vodi Kobilarno Lipica) pravi, da bi morali turistično in gostinsko dejavnost prepustiti zasebniku, pa naj bo tujec ali domačin. No, kobilarne pa tudi on ne bi dal, čeprav konjev, kot smo že pisali v članku ( Divje v Lipici: zakaj ni stečaja in kdo bi »ugrabil« lipicance ), ne bi nihče »ugrabil«.

Ravnikar: Poenotiti je treba upravljanje Lipice

Ne ogrožamo kobilarne, nam je povedal Darko Ravnikar, direktor Lipice Turizem, ki se sicer zavzema za združitev kobilarne in turistične dejavnosti pod eno streho. Kot je še povedal, je treba Lipico sistemsko urediti in poenotiti njeno upravljanje. »Če izženemo turistično dejavnost iz Lipice, bo tam le še en državni hlev,« je dodal.

Ravnikarja sicer skrbijo višje cene vstopnine, zaprti lokali in trgovina s spominki, ki bi po njegovem mnenju lahko ogrozili sezono. Kot pa sicer še piše STA, je vršilec dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak navedel, da je obisk v prvem trimesečju narasel za 130 odstotkov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Divje v Lipici: zakaj ni stečaja in kdo bi »ugrabil« lipicance 6

Vprašanje številka ena: hočemo dober biznis, lepe konje in gostilne ali le »kulturni spomenik«, ki ga bomo plačevali?

FINANCE
Članki
Članki Reševanje Lipice drugič: spet davkoplačevalski milijoni? 4

Predvidena dokapitalizacija plačilno nesposobne Lipice Turizma je od 1,3 do 2,25 milijona evrov

DRAŽBE
Članki
Članki Tako se gre država turizem: Lipica Turizem pred bankrotom 1

"Lipica je bila vedno samopostrežna trgovina brez nadzora in varnostnih kamer," pravi v.d. direktorja družbe Boštjan Bizjak

FINANCE
Članki
Članki Kdo hoče vaš denar, a ga ne sme dobiti! 3

Se obeta podoben fiasko, kot je bil z državno pomočjo Muri

FINANCE
Članki
Članki Zmagovalci in poraženci slovenskega turizma 6

Ob robu tedna turizma - od odličnih zgodb do polomij

DRAŽBE
Članki
Članki Je država v Lipici nategnila delavce? Počivalškovi pravijo, da ne; upraviteljica pravi, da ministrstvo zavaja 5

Z domnevno spornimi posli pred začetkom stečaja naj bi bila stečajna masa Lipice Turizma prikrajšana za nekaj manj kot sto tisoč...

FINANCE
Primer Lipica: vanjo bomo spet zmetali milijone. Zakaj ne najde država sposobnega lastnika?

Država je bila lastnica Lipice, tako kobilarne kot hotelov, že do zdaj in se je izkazala za katastrofalnega upravljavca

OGLAS
IKT
Članki
Članki 5 korakov do brezpapirne pisarne

Od digitalizacije prek zajema, dokumentnega sistema, elektronskega podpisa do e-hrambe