(infografika) Vas preseneti, če se plačevanje položnic podraži za desetkrat?

Čas branja: 2 min
18.04.2016  10:30
Bančne storitve pri okencih so vse dražje. Preverili smo, koliko stane plačevanje položnic pri okencu vaše banke.
(infografika) Vas preseneti, če se plačevanje položnic podraži za desetkrat?

Obveščaj me o novih člankih:  

Storitve, ki jih banke ponujajo pri svojih bančnih okencih, so za banko precej višji strošek, kot če komitent za poslovanje z banko uporablja spletno bančništvo. Torej ne preseneča, da se »tradicionalne« storitve vse bolj dražijo, saj banke tako silijo svoje komitente, da uporabijo za banko ugodnejše spletno bančništvo. Kakšna je razlika v višini nadomestil med tradicionalnim ali e-komitentom, si preberite v članku: Katere banke so vas lani najbolj ožemale?.

Bralka nas je opozorila, da je Deželna banka Slovenije čez noč storitev plačevanj položnic pri bančnem okencu dvignila za več kot petkrat, z 0,95 evra na pet evrov za položnico. Iz banke so nam potrdili, da so 1. aprila uvedli nov cenik plačevanja položnic pri bančnem okencu, saj se nenehno povišujejo stroški, ki nastajajo pri poslovanju banke. Komitente so o spremembi obvestili z rednimi mesečnimi izpiski (papirnimi oziroma elektronskimi) ter napoved objavili tudi na spletnih straneh in v svojih poslovalnicah, so še dodali.

ZPS: Bančna nadomestila morajo biti v skladu z dejanskimi stroški

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so nam povedali, da ni omejitve, koliko lahko banka storitev podraži naenkrat, zakon (ZPlaSS) pa določa, da morajo biti bančna nadomestila usklajena z dejanskimi stroški, ki jih ima banka.

Povedali so nam še, da mora banka o vsaki spremembi cen storitev porabnika obvestiti v najmanj dveh mesecih pred spremembo. Če se ta ne odzove, pomeni, da se s spremembo strinja. »Če banka o podražitvi potrošnika ne obvesti na ustrezen način, je pogodba o bančnem računu izpodbojna. V praksi to pomeni, naj se potrošnik pri banki pritoži in zahteva pojasnilo o neobveščanju o podražitvi. Če ga pojasnilo banke ne zadovolji, naj jo opozori na kršitev, zahteva povračilo preveč zaračunanega nadomestila, obenem pa o kršitvi obvesti nadzornika trga,« so nam sporočili.

Po novem pa naj bi bilo preverjanje, katera banka ali hranilnica vam največ zaračuna za svoje storitve in katera najmanj lažje, saj bodo morale banke v dokumentih, kjer bodo navedena nadomestila, ki vam jih zaračunavajo za opravljanje storitev, uporabljati standardizirane izraze. Poleg tega vam bo morala banka, če boste to želeli, narediti brezplačen letni obračun vseh nadomestil.

Katera banka se je najbolj podražila?

Najbolj je glede na isto obdobje lani plačevanje položnic za fizično osebo pri bančnem okencu podražila Deželna banka Slovenije. Najdražje nadomestilo za to storitev sicer zaračunavajo v NKBM, kjer vas bo eksterno plačevanje (to pomeni, da imata plačnik in prejemnik plačila različnega ponudnika plačilnih storitev) položnice stalo 9,5 evra. Storitev je od lani pocenila le banka Sparkasse.

Primerjavo višine nadomestil lani in letos si lahko ogledate v spodnjem infogramu. (podatke smo pridobili na spletni strani Banke Slovenije: [www.bsi.si])Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Adijo, banke, leta 2020 vas ne bomo več potrebovali. Saj veste to, ne? 3

Uberizacija čaka tudi bančni sektor, rešujejo ga le še države

FINANCE
Članki
Članki Nacionalizirane banke na sodiščih zaradi bančne luknje sprožile stomilijonske postopke 5

Na sodiščih se začenjajo prvi naroki za civilne in kazenske postopke, ki so jih nacionalizirane banke od konca 2013 sprožile proti...

MANAGER
Manager
Manager Cerar je zapiskal, nove bančne igre naj se začno! 27

Banke so danes luksuzne gostilne, ki jih nihče noče in so vedno idealen plen za politike. Predvsem državne banke.

FINANCE
Članki
Članki Kakšen bo slovenski bančni sistem osem let po zlomu Lehmana

Koliko posojil bodo dale banke v letu 2016, po čem in katere? V ospredju bo spet prodaja banke, tokrat NLB

FINANCE
Članki
Članki Podjetja postajajo bolj previdna kot banke 2

Intervju - Stefan Vavti: Podjetja imajo v tem času kumulativno v sistemu že več depozitov kot posojil, kar je nenavadno

Podjetnik
Katera banka je najcenejša za podjetja

Banke so leta 2016 pocenile storitve za podjetja; elektronsko poslovanje vam prihrani polovico stroškov

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...