Oglasno sporočilo

Zakaj Comtrade inovira kot start-up?

Čas branja: 2 min
15.04.2016  17:20
Sprememba kulture poslovanja, intenzivno povezovanje s start-upi, sočasno investiranje v več novih prebojnih inovacij in okrepljeno inoviranje znotraj obstoječih poslovnih področij.
Zakaj Comtrade inovira kot start-up?

To so le nekateri od ukrepov, s katerimi skupina Comtrade, ena največjih IKT družb v jugovzhodni Evropi, proaktivno odgovarja na globalno revolucijo, ki jo povzročajo inovativni start-upi s svojimi prebojnimi digitalnimi produkti in storitvami.

Kot tehnološko podjetje so v tem valu, ki ga mnogi imenujejo kar start-up cunami, prepoznali priložnost, in ne grožnjo, o čemer bo Marko Javornik, direktor za mobilnost in turizem v skupini Comtrade, govoril na letošnji konferenci PODIM, največjem start-up, inovacijskem in podjetniškem dogodku v Alpe-Adria regiji.

Sodobne tehnologije in digitalna transformacija

Veliki podatki, blok chain, računalništvo v oblaku, droni, mobilno zdravje ali internet stvari. To je le nekaj vročih izrazov ali sodobnih tehnologij, ki jih uveljavljena podjetja kot priložnosti ali grožnje analizirajo in načrtujejo v svojih strategijah za digitalno transformacijo.

Korporativne sile prebujene!

Na drugi strani jih prebojni start-upi uporabljajo kot osnovo za vitek razvoj svojih digitalnih produktov in storitev, s katerimi revolucionirajo poslovanje v praktično vseh industrijah. V skupini Comtrade so v tem globalnem trendu prepoznali priložnost.

Zato bo Marko Javornik, direktor za mobilnost in turizem iz podjetja Comtrade, na konferenci PODIM v posebnem vsebinskem sklopu z naslovom Startup Wars - The Corporate Force Awakens, kot eden izmed ključnih govornikov razkril, kako so preoblikovali svoje osnovno poslovanje in ohranili konkurenčnost v novem svetu digitalne ekonomije.

Aktivno povezovanje s start-upi ...

"Okrepili smo svoje interne inovacijske aktivnosti in se intenzivno začeli povezovati z zunanjimi start-up ekosistemi, tako na lokalni kot na globalni ravni," je kot ene izmed ključnih ukrepov na tem področju naštel Javornik.

... in investiranje v pet novih prebojnih inovacij

V podjetju Comtrade trenutno investirajo v pet povsem novih prebojnih inovacij, poleg številnih drugih inovacij znotraj obstoječih področij, ki jih v podjetju sicer pokrivajo. Pričakujejo namreč, da se bo njihov osnovni posel, to je zagotavljanje celovitih IT rešitev za ponudnike telekomunikacijskih storitev, finančni, javni in zdravstveni sektor ter srednja in velika podjetja, povečeval linearno. "Od novih inovacij pa seveda pričakujemo dolgoročno eksponentno rast," poudarja sogovornik.

MarkoJavornik-foto-tedx-websize.1460725682.jpg.s.960px.jpg
Marko Javornik, Comtrade, med TEDx LjubljanaSalon govorom na letalu

Uspešen korporacijski 'exit'

Do danes je podjetje Comtrade zelo uspešno unovčilo že dve prebojni inovaciji, kjer so z lastno tehnologijo ustvarili dva, zanje povsem nova tržna segmenta. "Zelo smo ponosni tudi na uspešen izhod, pri katerem je eno največjih podjetij iz Silicijeve doline odkupilo našo tehnologijo in jo sedaj trži kot pomemben del svoje globalne tehnološke rešitve," pojasnjuje sogovornik.

Načrtovanje in strategije vs. tvegano eksperimentiranje

Na vprašanje, kako obvladovati razlike med stabilnim korporacijskim poslovanjem z načrti in strategijami na eni strani ter tveganim start-up eksperimentiranjem na drugi, Marko Javornik odgovarja takole: "zavedamo se, da različni tipi posla zahtevajo različne prijeme, naši poslovni vodje pa imajo dovolj avtonomije in znanja, da način vodenja prilagodijo posameznemu tipu poslovanja."

Preberite celoten članek >>

Direktorji, razvojniki, vodje projektnih pisarn, inovatorji in idea managerji!

Potrebujete nove ideje in svež navdih?

MANAGER
Manager
Manager Nova kri za stara podjetja: zakaj Bayer podpira start-upe, Krka pa ne? 5

Kaj se velika tradicionalna podjetja naučijo od majhnih, tveganih in agilnih zagonskih podjetij in zakaj je to v Sloveniji toliko težje.

TOP JOB
Delavci
Delavci Start-up ali večje podjetje - kaj bolj ustreza vaši karieri

Tudi če morda ne sanjate o karieri v start-upu, je lahko delo v njem dobra odskočna deska za kariero v multinacionalki

FINANCE
Slovenija
TOP JOB
Delavci
Delavci Neskončne možnosti novega začetka ali sinergije in varnost velikih

Uspešna kariera za vsakogar pomeni nekaj drugega, zato ni enega samcatega recepta, kako jo narediti, ki bi bil pravilen ali napačen.

MANAGER
Manager
Manager Kako smo izgubili dva milijardna start-upa 18

Če je kdo spregledal: mimogrede smo že postali revnejši za dve milijardni podjetji. Gobe smo lahko zaščitili z zakoni, znanje lahko...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

OGLAS
FINANCE
Jaguar I-PACE je evropski avto leta

Povsem električni Jaguar I-PACE je na evropskem izboru za avto leta 2019 osvojil prvo mesto. Jaguar je to prestižno nagrado prejel prvič.