Najpodjetniška ideja: eVineyard tudi malim vinogradnikom poceni pridelavo grozdja

Čas branja: 3 min
20.03.2016  22:30
Z zanesljivimi modeli optimizira škropljenje na podlagi vremenskih podatkov in evidenc, ki jih vinogradnik vnaša v sistem eVineyarda
Najpodjetniška ideja: eVineyard tudi malim vinogradnikom poceni pridelavo grozdja
»Z eno od vinskih kleti v Španiji se dogovarjamo, da bi jim pilotno postavili nadgrajeno aplikacijo eVineyard, ki vključuje tudi namestitev senzorjev,« pravi Matic Šerc (skrajno levo) iz Elmitela. Ob njem stojita (z leve) Igor Litrop, Jernej Karba, spredaj je Matej Šerc.

Obveščaj me o novih člankih:  

Tričlanska ekipa iz radgonskega podjetja Elmitel je razvila aplikacijo eVineyard, ki optimizira škropljenje in druga opravila v vinogradu. S tem pridelavo grozdja vinogradnikom pocenijo za 80 do 120 evrov na hektar. V več kot desetih državah imajo več kot 300 uporabnikov. Poleg Evrope so tudi v Novi Zelandiji, Avstraliji, Argentini in Kanadi.

300

in več vinogradnikov iz Evrope, Avstralije, Nove Zelandije, Argentine in Kanade že uporablja aplikacijo eVineyard.

Internet stvari in druge pametne tehnologije se tudi v kmetijstvu prebijajo v ospredje. A ker so predrage in pogosto težko razumljive, se veliko zlasti manjših pridelovalcev ne odloča za njih. Elmitelova ekipa želi sodobne rešitve, ki temeljijo na internetu stvari in senzoriki, približati malim vinogradnikom. »Pri delu jim poskušamo pomagati tako, da zanje od decembra 2014 razvijamo cenovno dostopno in čim bolj uporabno aplikacijo, s katero bodo lahko pametno in po meri vodili svoj vinograd,« pravi vodja ekipe Matic Šerc.

 

Nižji stroški, večji zaslužek

Aplikacija eVineyard vinogradniku pomaga optimizirati škropljenje in s tem letno prihraniti od 80 do 120 evrov na hektar.

Po njegovih besedah je na trgu že nekaj podobnih aplikacij, njihova pa naj bi opravila v vinogradu čim bolj celostno optimizirala. Z eVineyardom si vinogradnik poenostavi in podkrepi odločanje o tem, kdaj kaj početi. Glede na značilnosti posameznega vinograda ali cone vinograda si lahko med drugim optimizira čas in količino škropljenja. S tem si zniža stroške pridelave in poveča zaslužek, ker lažje pridela bolj kakovostno grozdje.

Od začetka prejšnjega leta so dali v uporabo osnovno različico aplikacije eVineyard, s katero lahko vinogradnik z nekaj kliki dobi zemljevid svojih vinogradov, si preprosto sestavi načrt opravil, dobi pregled nad podatki o vremenu, hkrati pa nasvete in priporočila o škropljenju. »Naša aplikacija mu na podlagi bioloških modelov razvoja bolezni, vremenskih podatkov in dnevnika opravil daje natančne in prilagojene nasvete o škropljenju, saj mu pomaga določiti, s kakšno koncentracijo in kdaj je kje optimalno škropiti,« pojasnjuje Matic Šerc.

 

Z nekaj kliki do poročila o škropljenju

 

Vinogradnik lahko že v vinogradu na tablici ali pametnem telefonu z nekaj kliki izdela poročilo o škropljenju in ga shrani v sistem eVineyarda. Ko bodo vinogradniki to aplikacijo uporabljali več let, bodo lahko primerjali in analizirali sezone.

Od začetka prejšnjega leta do zdaj so pridobili več kot 300 uporabnikov. »Po lean oziroma vitki start-up metodi smo najosnovnejši sprejemljiv produkt (minimum viable product) ponudili v brezplačno uporabo, da smo videli, ali je za našo rešitev zanimanje na trgu in kako se bodo vinogradniki nanjo odzvali,« dodaja. Do čim bolj optimalnega škropljenja in prihrankov tako že pomagajo vinogradnikom po Evropi, pa tudi v Novi Zelandiji, Avstraliji, Argentini in Kanadi.

 

Naprednejši sistem s senzorji morda kmalu v Španiji

 

Za pilotno postavitev nadgrajene aplikacije eVineyard, ki vključuje tudi namestitev senzorjev, se prav zdaj dogovarjajo z vinsko kletjo v Španiji. Sistem so že prevedli v angleški, španski in francoski jezik, saj želijo letos pridobiti več sto novih uporabnikov iz vinorodnih držav. Za osnovno uporabo aplikacije bodo majhnim vinogradništvom zaračunali 75 evrov na leto, kar je malo glede na prihranek, ki jim ga obljubljajo. »Ker vinogradnikom na podlagi biološkega modela znamo dati natančna priporočila, kdaj naj kje in s čim škropijo, tako pri škropivu, gorivu in delovnih urah prihranijo od 80 do 120 evrov na hektar,« trdi Matic Šerc. Večje vinogradništvo, ki obdeluje 200 hektarjev vinogradov, lahko prihrani od 16 tisoč evrov na leto, vendar morajo v takšnem primeru skupaj z naročnikom rešiti še nekaj drugih težav.

V drugi fazi bodo eVineyard nadgradili tako, da bodo vinogradniku omogočili optimizacijo tudi drugih opravil v vinogradu. Začeli so s škropljenjem, ker je najdražje.

 

Gostil jih je pospeševalnik v Bordeauxu

 

Znamenje, da so na pravi poti, so dobili lani, ko so eVineyard med več kot tisoč start-upi, ki razvijajo rešitve za vinarstvo, turizem in gastronomijo, izbrali za trimesečno izpopolnjevanje v podjetniškem pospeševalniku 33entrepreneur v Bordeauxu v Franciji. To je takrat uspelo le še šestim start-up ekipam. Prek poslovnežev, ki so jih spoznali v Bordeauxu, so med vinskimi kletmi iz tujine dobili nove uporabnike.

Poleg Matica Šerca sta v ekipi eVineyarda še agronomka Urška Krajnc in programer Jernej Karba iz Elmitela. Sodelujejo tudi s Francijem Bačarjem, ki je že razvijal sorodno aplikacijo Vitilab za vinogradnike.

 

 

 

 

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice eVineyard optimizira škropljenje v vinogradu in poceni pridelavo grozdja

Aplikacijo, ki so jo razvili v radgonskem Elmitelu, že uporablja več kot 300 vinogradnikov iz Evrope, Nove Zelandije, Argentine in...

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

PRO
Članki
Članki (konferenca) Kaj prinaša pokojninska reforma?

2. septembra je bila končana javna razprava zadnjega predloga o spremembah pokojninske zakonodaje, ki bodo ob potrditvi v parlamentu...