Pozdravljeni v 80ih: NLB zavzeli 'naši'

Čas branja: 4 min
10.02.2016  13:00  Dopolnjeno: 10.02.2016 14:28
Skupščina NLB je danes za mandatno obdobje štirih let potrdila sledeče nove člane NS NLB. Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Dr. Laszlo Urban
Pozdravljeni v 80ih: NLB zavzeli 'naši'

Obveščaj me o novih člankih:  

Šef SDH Jazbec je na tiskovni konferenci povedal, da se Banka Slovenije moti pri razlagi zakona o bančništvu pri ocenjevanju primernosti kandidatov za funkcije v bankah. Dodal je še, da banko NLB čaka naporen postopek privatizacije. Zato so se odločili, da 2/3 nadzornikov delujejo naprej.

Devet nadzornikov je uravnoteženih in zastopajo različne poklice. Dva sta že v organih banke, dva karierna bančnika, dva tujca. Macuh je spoštovan bančnik, ki je že nekaj let upokojen. Ravnali smo maksimalno skrbno in predlagali imena, ki bodo dobro upravljala banko, je nadaljeval Jazbec.

Glede nekdanjega šefa NLB Medje je Jazbec povedal, da je bila uprava SDH soglasna. Dvomili so v njegovo 100% integriteto, ter da so bili interesi banke na prvem mestu. Medja je s svojim odstopom razbremenil današnji dan, je dodal Jazbec. Najprej več o Medji Jazbec ni želel povedati.

Tole pa so na SDH zapisali v sporočilu: "Med najpomembnejšimi navajamo zlasti prepočasno zniževanje slabih kreditnih izpostavljenosti in previsok delež slabih kreditnih izpostavljenosti v celotnem kreditnem portfelju, kot izhaja iz javno objavljenega dokumenta Evropske bančne agencije »2015 EUR-wide Transperancy Exercise«. Na to je konec lanskega leta opozoril tudi guverner Banke Slovenije in poudaril, da so "nedonosne terjatve ključni zaviralni dejavnik večje posojilne rasti in hitrejšega gospodarskega okrevanja«. Nadalje gre za neustrezno upravljanje tveganja apreciacije švicarskega franka, saj je NLB Skupina izkazovala nedopustno visoko odprto valutno pozicijo, kar je povzročilo za približno 13 mio EUR negativnega učinka na poslovni izid, kot izhaja iz javno objavljenega dokumenta NLB, d. d. »Medletno poročilo marec 2015«, prav tako pa tudi negospodarnost in (oz. ali) poslovna nepotrebnost pri najemanju kadrovskih, pravnih, trženjsko-marketinških storitev, storitev odnosov z javnostmi ter pri sponzorstvih in donacijah."

Glede nove uprave NLB Jazbec pričakuje mednarodni razpis, povedal pa je, da to ni delo SDH.

Zakaj bi nadzorniki imeli odposlanca? "Ker zakon to dopušča"

Jazbec tudi ni znal konkretno razložiti, zakaj je SDH v statut NLB spravil določilo, da lahko nadzorniki imenujejo posebnega odposlanca:

izvedenec.1455103979.png.o.480px.png

"Zato, ker zakon to omogoča in da se razširi prostor za morebitno povečano kontrolo in preiskovanja," je na naše vprašanje, ali ni jasno, kakšne so naloge in pristojnosti uprave in nadzornikov odgovoril Jazbec.

S tem se bodo po našem razumevanju še povečali stroški z banko - in to za delo, ki bi moralo biti delo uprave. Kaj se imajo nadzorniki za vmešavati v izbor zunanjih svetovalcev?!

Kdo sestavlja nov nadzorni svet NLB

Novi nadzorniki so: Anton Ribnikar, ki je bil v NLB zaposlen od 2001 do 2015, najprej kot predstojnik Inštituta za bančno in finančno pravo, nato od 2010 do 2015 izvršni direktor v Montenegro banka v Podgorici. Anton Macuh, ki je bil v Novi Ljubljanski banki zaposlen na različnih funkcijah od 1972 do konca 2006, vmes, v obdobju od 1992 do 1993 pa je bil na položaju direktorja Agencije RS za sanacijo bank. Janko Gedrih, je v banki NLB delal od leta 1991 do 2010, prej pa je bil tudi direktor splošnega sektorja v Stol Kamnik in predsednik IS Občine Kamnik. Nova nadzornika sta tudi Primož Karpe, po izobrazbi univerzitetni diplomirani ekonomist z opravljenim MBA (San Diego), vodi zasebni sklad Blue Sea Capital s sedežem v Zagrebu ter Dr. Laszlo Urban, doktor ekonomije z dolgoletnimi izkušnjami z vodilnih mest področja bančništva. V obdobju od začetka 2010 do konca 2011 je bil član nadzornega sveta EBRD - leta 2009 je sicer sporazumno odšel iz madžarske OTP banke, po tem, ko je delež v banki začela povečevati družina rusko-madžarskega milijonarja Megdeta Rahinkulova.

SDH je z nadzornega sveta razrešil Gorazda Podbevška in Miho Košaka, nadzorniki pa ostajajo Tit Erker, Uroš Ivanc, Andreas Klingen in Sergeja Slapničar.

Do konca maja bo znano, koliko NLB in kako bo naprodaj

Po izboru svetovalca za prodajo - po neuradnih informacijah najbolje kaže francoskemu Lazardu, ki je pomagal prodajati tudi NKBM - naj bi na SDH do konca maja preverili, kako je najbolje prodajati banko.

Kot je znano, je država ob ugotovljeni nedovoljeni državni pomoči banki že v letu 2011 zlobirala, da lahko v banki obdrži 25 odstotkov plus eno delnico. Hkrati naj bi preostanek banke po državni strategiji upravljanja naložb prodajala prek borze (SPO), še pred tem, pravi letni načrt upravljanja naložb SDH, pa vinkulirala delnice. Poenostavljeno povedano: če bi lastniki vinkuliranih delnic te želeli prodati naprej, bi kupci, ki že imajo deleže v neki družbi, potrebovali dovoljenje te družbe. Družba bi torej povedala, komu se delnice smejo prodati in komu ne.

Namen je, da država prepreči koncentracijo lastništva obeh družb. Natančneje: da obdrži upravljavski nadzor v družbah. Tako naj nihče drug ne bi imel več kot 25 odstotkov NLB. Na to, da se tako niža tudi kupnina, na Financah opozarjamo že od jeseni.

Če Medja ne bi odšel, bi dobil nezaupnico

Janko Medja je kot predsednik uprave NLB odstopil v petek in se s tem »rešil« pred nezaupnico. Kot so sporočili iz SDH, dvomijo, »da bo opravljal svoje naloge v izključno korist banke oziroma izvajal naloge z učinkovitostjo, integriteto in poštenostjo«. Ker na SDH tako zelo ne zaupajo Medji, so ocenili, da je tveganje previsoko, da bi še naprej vodil največjo slovensko banko. Med najpomembnejšimi razlogi za nezaupanje so navedli prepočasno zniževanje slabih kreditnih izpostavljenosti in previsok delež slabih kreditnih izpostavljenosti v celotnem kreditnem portfelju. Očitajo mu tudi neustrezno upravljanje tveganja rasti švicarskega franka, kar je povzročilo 13 milijonov evrov luknje v dobičku ter »negospodarnost in poslovno nepotrebnost pri najemanju kadrovskih, pravnih, trženjsko-marketinških storitev, storitev odnosov z javnostmi ter pri sponzorstvih in donacijah«

jazbec.1455108648.jpg.s.600px.jpg
Šef SDH Marko Jazbec: Medja je s svojim odstopom razbremenil današnji dan

Dopolnjenim in prenovljenim NS NLB do učinkovitejšega in kakovostnejšega upravljanja banke

SDH predlaga dopolnjen in prenovljen nadzorni svet NLB za učinkoviteje in kakovostnejše upravljanje banke, ki se bo sposoben soočati z najzahtevnejšimi strokovnimi izzivi. Cilj SDH je da se v roku izpeljejo vsi postopka prodaj družbe NLB kot se je Slovenija zavezala do Evropske komisije. SDH je glasoval za manjšo prenovo, kar pomeni zamenjavo dveh obstoječih članov nadzornega sveta (odpoklic Gorazda Podbevška in Mihe Košaka) in razširitev članov NS NLB, so zapisali v sporočliu za javnost.

Za vas pa malo muzike:Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Medja bi davkoplačevalcem namenil dividendo, sebi pa nagrado 10

Devetmesečno poročilo naše največje banke kaže 62-odstotno rast čistega dobička, bo uprava Janka Medje dobila odpoved ali nagrado?

FINANCE
Članki
Članki Stokate zaradi političnega kadrovanja v NLB? Tudi po prodaji bo banka še v krempljih politike 10

Do sredine skupščine se bo vrtelo kolesje političnega kadrovanja v NLB. Kako naj bi bilo drugače, če pa banka »mora« biti državna?!...

FINANCE
Članki
Članki Denar iz NLB pa še kar frli... Ni čudno, ob takem lastniku! 6

Zakaj, hudiča, mora banka najemati svetovalce za pregled terjatev?! Mar »preobraženi« Janko Medja ne ve, kaj upravlja?

FINANCE
Članki
Članki Absurd: Nove nadzornike NLB pomagala izbirati žena nekdanjega šefa NLB Voljča - kar iz Mehike 33

Medji in Podbevšku ni pomagalo niti to; koliko je banka plačala?

FINANCE
Članki
PRO
Članki
Članki Junaki časa so skladi!

Slovenci radi varčujemo in izbiramo varne in preproste načine, zato pri večini finančni presežki ležijo v depozitih, še bolj pogosto...