Piranski zaliv vznemirja tudi kulturnike

10.02.2016  11:03
Slovensko mladinsko gledališče (SMG) se je odločilo, da bo poskrbelo za' zmago' kulture nad politiko: z gledališkim abonmajem Piranski zaliv!
Piranski zaliv vznemirja tudi kulturnike

V SMG-ju so prepričani, da kjer se politika ne more zediniti, posreduje umetnost. Zato so se povezali s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) Ivana pl. Zajca iz Reke in obiskovalcem obeh gledaliških hiš ponudili nov abonma s pomenljivim imenom Piranski zaliv.

DramePrinces-arhiv-HiResT-PeterUhan-047.1455098542.jpg.c.960px.jpg
Drame princes, foto Peter Uhan

»Gre za sodelovanje dveh programsko sorodnih gledališč iz dveh držav, ki ju razdvaja problem meje v Piranskem zalivu,« je o projektu povedal umetniški vodja SMG-ja Goran Injac. »Piranski zaliv je skupna konfliktna točka, ki zadeva politiko ter potrebe in želje sosedskih držav. Z odgovornimi v reškem gledališču smo se za takšno poimenovanje abonmaja odločili, ker smo prepričani, da je treba problematizirati vprašanje političnih odnosov zdaj, ko sprožamo prvo takšno regionalno sodelovanje - skupni abonentski program. Ljubljanskemu občinstvu želimo predstaviti ustvarjanje reškega gledališča in obratno, obiskovalcem teatra na Reki približati predstave ljubljanske gledališke hiše.

Gleda na to, da obe gledališči združuje podoben političen in družbenokritičen program, je naša dolžnost, da se dotaknemo občutljivih točk v obeh družbah. Občinstvo bo imelo priložnost ne samo ogledati si predstave, ampak tudi sprehoditi se po ulicah obeh mest, Ljubljane in Reke, obiskati tamkajšnje galerije in muzeje, obedovati v ljubljanskih in reških restavracijah in nenazadnje ugotoviti, da ima brancin isti okus na obeh straneh meje ter da sta jadranska flora in favna politično in nacionalno nevtralni,« razloži Injac.

Po njegovih besedah je cilj projekta še bogatejše regionalno sodelovanje na ravni kulture in umetnosti ter simbolno brisanje državnih meja. Te so namreč vse države v regiji prisilile do provincionalizacije in periferizacije majhnih državno-centraliziranih kulturnih ustanov, v katerih so umetniki veliki ne zaradi pomembnosti njihovih del, temveč zaradi primerne nacionalne pripadnosti.

'Politično-kulturni abonma za 79 evrov

Abonma, stane 79 evrov, obsega štiri predstave; dve v Ljubljani in dve na Reki. Najprej bo 13. februarja SMG gostil reško publiko v Ljubljani s predstavo po besedilu Elfriede Jelinek Drame princes. Marca, natančneje 19., bo ljubljansko občinstvo odpotovalo na Reko in si v HNK Ivana pl. Zajca ogledalo predstavo Kasandra avtorice Christe Wolf. Pozneje, 9. aprila, bo spet na potezi SMG. S predstavo Zločin in kazen Fjodora Mihajloviča Dostojevskega. Zadnja predstava abonmaja bo 16. aprila na Reki. S Trilogijo o hrvaškem fašizmu bo ljubljansko publiko poskušal navdušiti Oliver Frljić. Vse predstave bodo podnaslovljene. V ceno abonmaja so poleg vstopnin vključeni prevoz do Reke in nazaj, vodeni ogled mesta, med katerim se bodo obiskovalci seznanili tudi z dejavnostjo Slovenskega kulturnega doma Bazovica na Reki, in večerja - vse to po dvakrat.

Obe gledališki hiši sta družbeno kritični in obe na podoben način razmišljata o gledališču kot umetniškem sistemu. Katerokoli drugo sodelovanje z gledališčem, ki ima drugačen profil, bi bilo nemogoče in uspeha ne bi bilo. Morda nam bodo zdaj druga slovenska gledališča sledila«, pove Goran Injac.

Kako pa tak projekt lahko vpliva na politične odločitve? Po mnenju Injaca, ne bo. Bo pa pokazal občinstvu, da lahko določene odločitve sprejmemo sami, ne glede na to, kaj nam dnevno 'servira' uradna politična scena. Pokazal bo, da težave, ki se jih dotikajo predstave obeh gledaliških hiš, v takšni ali drugačni obliki obstajajo na obeh straneh Piranskega zaliva. Injac je še povedal, da pravzaprav ne obstaja prostor, ki ne bi bil političen. Danes govorimo o politiki umetniškega dela in to politiko razumemo kot sistem vrednosti in način, po katerem umetnost delujev javnem prostoru. Torej to, kaj neka gledališka predstava pomeni v določenem kontekstu od trenutka, ko je konec gledališke scene.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...
Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Od pekinškega Opičjega kralja do Maechtigovega rdečega kioska

S čim bodo naše kulturne hiše decembra razvajale obiskovalce?

MANAGER
Manager
Manager Usmrajena Cerarjeva solata 9

Profesorji, politični podjetniki, še tisto malo kredibilnosti, kar ste je imeli, ste zdaj zapravili. Prosim vas, pojdite domov.

FINANCE
Članki
Članki Cena nepravne države 39

Živeli bomo v državi, kjer policija svoje naloge opravlja zakonito, a na temelju sodnih odredb, ki tega istega standarda ne morejo...

OK & EN
Trajnostni razvoj
Trajnostni razvoj Banka ledu, vredna 1,5 milijona, bo hladila Citypark

Nakupovalno središče Citypark je zaradi velikosti in številnih lokalov velik porabnik energije. Z naložbo v banko ledu načrtujejo do...

MANAGER
Manager
Manager (Intervju) Ne potrebujemo novih predpisov, ampak ljudi, ki bi pravila jemali z zdravo pametjo 39

Psihologa o(Aleksandra Zadela#Aleksander Zadel) v slovenskih podjetjih zelo radi poslušajo, zaposlenim govori po dve, tri ure, in kot je...

MANAGER
Manager
Manager Nateg hrvaških politikov. Menedžerja za predsednika 7

Zelo verjetno je, da bo Tim Orešković kmalu politično-gospodarska karikatura, vredna pomilovanja.

PRO
Članki
Članki Prestižni SUV prvak za izbran okus

Za mnoge je pravi luksuzni športni terenec samo eden, drugi pa so le približki. Porsche cayenne z novo generacijo le še utrjuje svoj...