Fit upokojitev: Kako do tisočaka dodatne pokojnine?

Čas branja: 4 min
21.05.2018  12:55  Dopolnjeno: 21.05.2018 22:00
Ste se kdaj vprašali, koliko denarja sploh potrebujete v pokoju in kako to izračunati? Ponujamo vam tri scenarije. Več o tem izveste 23. maja na dogodku Moje fit finance, kjer bomo gostili Blaža Bračič iz NLB Skladov, Marka Ploja iz Finančnega centra Prima in državnega sekretarja Petra Pogačarja iz ministrstva za delo.
Fit upokojitev: Kako do tisočaka dodatne pokojnine?
Foto: Shutterstock

Koliko denarja bi potrebovali, da bi brezskrbno uživali jesen življenja? Žal ni enotne formule, ki bi bila na splošno uporabna za vse. To je namreč odvisno od življenjskih stroškov, potrošniških navad, želenega življenjskega sloga, prihrankov ... Povprečni skupni letni izdatki za življenjske potrebščine gospodinjstva, v katerem bivata dva 65-letnika, je okoli 12.320 evrov, kar pomeni dobrega tisočaka na mesec, kaže statistika. Največji del izdatkov namenijo za hrano in brezalkoholne pijače, sledijo jim izdatki za stanovanje in stanovanjski stroški, najmanj pa porabijo za hotele, kavarne in restavracije, alkoholne pijače in tobak ter izobraževanje. Podatkov, koliko imajo prihrankov in kakšen je njihov življenjski slog, ni.

Ker ni univerzalnega recepta za izračun zadostne višine pokojnine, je finančni svetovalec Marko Ploj iz Finančne hiše Prima sestavil tri različne scenarije, ki so prilagojeni različnim življenjskim standardom upokojencev. Vsak posameznik se lahko sam odloči, kako bi želel po upokojitvi živeti.

  Pravilo štirih odstotkov

  Glede na to, da je povprečna pokojnina približno 56 odstotkov povprečne plače, pomeni, da si moramo preostalih 44 odstotkov privarčevati sami. Ko smo mlajši, moramo privarčevati več, saj se odmerni odstotek za izračun pokojnine iz leta v leto močno zmanjšuje. Da imamo ob upokojitvi takšen standard kot pred upokojitvijo, moramo imeti privarčevanih vsaj 132 tisoč evrov (ali pa 72 tisoč evrov v drugem primeru), ocenjuje Ploj. Ti prihranki naj bi zadoščali za normalno življenje do konca dni.

  Do navedenega zneska je prišel z uporabo pravila štirih odstotkov (»four percent rule«), ki se v tujini uporablja za izračun zadostne višine pokojninskih prihrankov. Če letno porabimo štiri odstotke od 132 tisoč evrov, to pomeni 440 evrov na mesec. S tem denarjem bomo lahko torej preživeli vsaj 25 let ali si kupili zajamčeno dosmrtno rento v približno enaki višini pri kateri izmed zavarovalnic ali pokojninskih družb, dodaja Ploj.

  tabela-mf1-9.1452882990.jpg

  Scenarij 1:

  Životarjenje v pokoju

  Višina minimalnih življenjskih stroškov v Sloveniji je 562 evrov na mesec, kažejo podatki Inštituta za ekonomska raziskovanja. To naj bi torej bil eksistenčni minimum, s katerim lahko človek v pokoju preživi. Takšna je bila lani tudi povprečna neto pokojnina v Sloveniji. Oseba, ki lahko preživi s 562 evri na mesec, torej ne potrebuje prihrankov in lahko v pokoju živi le od državne pokojnine.

  Ali lahko normalno preživimo s takšnim zneskom, lahko preizkusimo kar sami. Če trenutno prejemamo plačo v tisoč evrov, damo 438 evrov na stran in poskušamo živeti s 562 evri. Če nam to ne povzroča nobenih težav, smo lahko zadovoljni s prvim izračunom, če s tem ne moremo preživeti, pa je treba pogledati katerega od naslednjih izračunov.

  Scenarij 2:

  Dostojno življenje upokojenca

  Posplošeno mnenje finančnih svetovalcev je, da za dostojno življenje upokojenca zadošča od 70 do 80 odstotkov plače, ki jo je imel pred upokojitvijo. Izračun je preprost: če smo imeli pred upokojitvijo tisoč evrov mesečnih prihodkov, lahko v pokoju preživimo z 800 evri. To pomeni, da si bomo lahko poleg osnovnih življenjskih stroškov privoščili še kak priboljšek, spili kavico s prijatelji in poleti odšli za kakšen teden na morje. Seveda pa to tudi pomeni, da bomo morali zdaj, ko smo delovno aktivni, vsak mesec nekaj varčevati za dodatno pokojnino.

  Scenarij 3:

  Brezskrbno življenje upokojenca

  Tisti, ki si boste želeli v pokoju privoščiti nekoliko več, recimo več potovanj, in biti pripravljeni tudi na neljube dogodke (recimo izgubo partnerja, ko bi morali sami vzdrževati hišo, ali če zbolite in morate v dom za ostarele), boste morali privarčevati še nekaj več. Za takšno živ­ljenje namreč potrebujemo približno enak dohodek, kot ga imamo pred upokojitvijo, torej vsaj tisoč evrov v našem primeru.

  Zaradi strahu nočejo denarja

  Najbolj občutne in vidne spremembe v življenju starostnikov je bilo opaziti ob uveljavitvi socialne zakonodaje v letu 2012, ko se je več kot 12 tisoč upokojencev samo v letu dni odpovedalo pravici do varstvenega dodatka, razlaga Jana Mali, izredna profesorica na fakulteti za socialno delo. »Stari ljudje so se odpovedali pravici do varstvenega dodatka predvsem zaradi strahu, da bi po njihovi smrti svojci morali vračati sredstva, ki so jih prejemali kot varstveni dodatek,« je pokazala njihova raziskava. »Odpoved varstvenemu dodatku pomeni od 150 do 200 evrov na mesec manj, kar ni le finančno breme, ampak se kaže tudi na slabšem splošnem počutju starih ljudi, jih potisne v novo odvisnost od svojcev, v odpovedovanje številnim dobrinam, denimo izletom in članarinam, in kar je še posebno skrb zbujajoče, stari ljudje so se odpovedovali tudi prehrani, obleki, gretju, uporabi električne energije,« ugotavlja profesorica. Podobno je veljalo tudi za tiste, ki so se odpovedali pravici do državne pokojnine, saj jih je bilo strah, da bi s tem, ko prejemajo državno denarno pomoč, ogrozili stanovanjsko in materialno eksistenco svojcev.

  Članek je bil prvič objavljen januarja leta 2016 v reviji Moje finance.

  Napišite svoj komentar

  Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
  FINANCE
  Članki
  Članki Bo tisoč evrov na mesec v pokoju dovolj? 3

  Ste se kdaj vprašali, koliko denarja sploh potrebujete v pokoju in kako to izračunati? Ponujamo vam tri scenarije.

  AVTO
  Posel
  Posel (Dieselgate) V ZDA vložena skupinska tožba proti BMW in Boschu 4

  V aferi Dieselgate nemški avtomobilski velikan BMW dolgo ni bil na radarju; zdaj so v ZDA proti njemu vložili skupinsko tožbo, kot pred...

  FINANCE
  Članki
  Članki Nafta splezala prek 74 dolarjev za sod – kako draga bo pot na počitnice? 3

  Po podražitvi prejšnji teden se cena surove nafte viša tudi ta teden – zlasti zaradi razmerja med povpraševanjem in ponudbo, na...

  FINANCE
  Članki
  Članki Kitajska rast se ohlaja, trgovinske skrbi se kopičijo

  Ob koncu petmesečja je bila rast slovenskega izvoza med največjimi v Evropski uniji; nadaljnje omejevanje trgovinskih tokov bi to lahko...

  FINANCE
  Članki
  Članki Netflixu je agresiven pohod na tuje prinesel veliko rast 12

  Ameriška družba za pretočno predvajanje videovsebin je v prvem četrtletju povečala prihodke za več kot 40 odstotkov in čisti...

  IZVOZNIKI
  Novice
  Novice Kje so v Avstriji priložnosti za slovenska podjetja

  Kako tesno sta povezani Slovenija in Avstrija in kje so priložnosti za širitev poslovanja pri naših severnih sosedih, je pod drobnogled...