Najpodjetniška ideja: Vse bolj priljubljeno je skupnostno nakupovanje

Čas branja: 2 min
27.12.2015  22:30
Ena prvih takšnih skupnosti Nakupujmo skupaj je pred kratkim praznovala tretji rojstni dan
Najpodjetniška ideja: Vse bolj priljubljeno je skupnostno nakupovanje
Vsaka dva tedna povežemo več kot tisoč kupcev s 55 kmeti in drugimi dobavitelji lokalne hrane. Uroš Bric, vodja projekta Nakupujmo skupaj Foto: Nikola Milijković

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Uroš Bric dodaj

Nakupujmo skupaj ([www.nakupujmoskupaj.si]) je skupnost, ki vsaka dva tedna poveže več kot tisoč kupcev s 55 kmeti in drugimi dobavitelji lokalne hrane. Nakupe organizirajo po načelu poštene cene (fair price), ki jo vnaprej postavi kmet, za kupca pa je ugodnejša kot v trgovini. Pred kratkim so praznovali tretji rojstni dan.

Največ članov se jim pridruži po priporočilu članov ali pa jih najdejo na spletu; večina jih prihaja iz Ljubljane ali okolice. Ponudniki so večinoma ekološki kmeti iz vse Slovenije. S Primorskega so med njimi ekokmetije Fras, Brhanin in Kabolca. Z Dolenjskega sta ekokmetiji Mehak in Bregar, z Notranjskega pa Oštirjeva kmetija. Iz Bele krajine je ekokmetija Češarek, s Štajerskega ekokmetija Uha, z Gorenjskega pa ekokmetija Krišelj. Pozimi občasno sodelujejo z družino Aničič iz Dalmacije, ki prodaja sveže obrane citruse iz ekološke preusmeritve - mandarine, pomaranče in limone.

 

Ponujajo sezonsko sadje in zelenjavo

 

»Razbijamo stereotip o tradicionalnem odnosu med kupcem, posrednikom in dobaviteljem, saj poskušamo vsi v nakupovalni skupnosti razumeti drug drugega,« pravi Uroš Bric, vodja projekta. Pričakujejo, da kupec razume, da ekološko pridelano živilo na pogled ni vedno enako sijoče kot v trgovini. Pričakujejo tudi, da ponudnik razume, da smo si s povprečno plačo pred desetimi leti lahko kupili 2.500 kilogramov korenja, danes pa le še približno petino tega, torej da zaradi manjše kupne moči postavi dosegljivo in pošteno ceno.

Skupnostne nakupe imajo vsaka dva tedna, pred kratkim pa so praznovali tretji rojstni dan. Z nekaterimi kmeti so že vzpostavili partnersko kmetovanje. Včasih so imeli tedenske zabojčke, a so jih opustili, ker s skupnimi nakupi gradijo osebne odnose, ki so trdnejši, saj kupci poklepetajo ali se celo spoprijateljijo s pridelovalci.

 

Načrti v novem letu

 

Čeprav se organizatorji z nakupovalno skupnostjo ukvarjajo za konjiček, je to velik projekt. Vključuje komunikacijo s tisoč člani in več deset ponudniki, zbiranje in pripravo ponudb, včasih pogajanja s ponudniki, vedno pa spremljanje kakovosti in zadovoljstva po skupinskih nakupih. »Prihodnje leto bomo ljudi tudi ozaveščali o pomenu lokalno pridelane hrane, drugih novih projektov pa še ne obešamo na veliki zvon,« dodaja Uroš Bric.

NAJPODJETNIŠKA IDEJA

Predlagajte inovatorja

V Najpodjetniški ideji že 13. leto predstavljamo inovativne izdelke in storitve, ki so jih razvili s slovenskim znanjem, vključujejo sodobne in do okolja prijazne tehnologije ali materiale ter imajo dobre možnosti, da na trgu uspejo.

Prejšnjič smo pisali o platformi Foodko, ki kmetom in malim proizvajalcem hrane poceni logistiko. Več o tem lahko preberete v članku na spletu (Najpodjetniška ideja: Foodko povezuje male proizvajalce hrane in kmete pri logistiki).

Če bi nas radi opozorili na kaj inovativnega, nam lahko pišete po e-pošti petra.subic@finance.si. Želimo vas srečno in uspešno novo leto!

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Skupnost kupuje hrano neposredno od kmetov

Naročila oddajo po spletu, vsakih 14 dni pa že peto leto to kupijo na tržnici v Šiški v Ljubljani

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Ko centralni bančniki zrejo v inflacijske krivulje 2

Kje je inflacija na dolarskem in evrskem območju – ter kaj trg pričakuje od tokratnega zasedanja ameriške centralne banke Fed

FINANCE
Članki
Članki Kaj predlaga Juncker v svojem, šestem scenariju za prihodnost EU 3

Ta je utemeljen na treh vrednotah - svobodi, enakosti in vladavini prava, v njem pa je Juncker nanizal vrsto reformnih predlogov, med...

OGLAS
IKT
Članki
Članki Kako vzpostaviti agilno, zmogljivo in konkurenčno poslovanje?

Da bi lahko podjetja tekmovala na zahtevnem trgu in si zagotovila oziroma ohranila konkurenčno prednost, morajo vzpostaviti organizacijo,...