Najpodjetniška ideja: Foodko povezuje male proizvajalce hrane in kmete pri logistiki

Čas branja: 2 min
20.12.2015  22:30
S platformo Foodko si bodo pocenili in optimizirali transport ter skladiščenje živil, hkrati pa ustvarjali nove prodajne poti
Najpodjetniška ideja: Foodko povezuje male proizvajalce hrane in kmete pri logistiki
Foodko, ki bo kmetom in malim proizvajalcem hrane pocenil logistiko in pomagal prodreti do kupcev, bo zaživel predvidoma konec februarja, pravijo v Prospehu.

Obveščaj me o novih člankih:  

Foodko ( [foodko.net] /) je nov projekt start-upa Prospeh, ki bo manjšim ponudnikom hrane olajšal prodor na trg z odpiranjem novih tržnih poti in znižanjem transportnih stroškov. Manjšim ponudnikom hrane hkrati prilagajajo sistem sledljivosti OriginTrail.Ker ima večina malih lokalnih proizvajalcev hrane veliko težav z distribucijo oziroma z odpiranjem novih tržnih poti, v Prospehu razvijajo novo storitev, ki bo lokalne proizvajalce povezala pri distribuciji hrane in trženju. »Z rešitvijo Foodko lahko izkoristijo proste logistične zmogljivosti bodisi pri transportu hrane bodisi pri hrambi, tako pa bodo ustvarjali nove prodajne poti,« razkriva Žiga Drev, ki je s Tomažem Levakom in Branimirjem Rakićem ustanovil Prospeh.

 

Foodko optimizira logistiko

Njegova ekipa je med opazovanjem, kako lokalni proizvajalci prevažajo hrano do trgovcev ali končnih kupcev, ugotovila, da imajo zaradi pogosto nezasedenih zmogljivosti visoke stroške, ki zmanjšujejo ekonomičnost in po nepotrebnem povečujejo ogljični odtis. Zgovorne podatke, ki podpirajo njihovo idejo o Foodku, so našli tudi v raziskavah. Te kažejo, da je bilo lani v povprečju vsako četrto transportno vozilo za hrano prazno na poti.Foodko je ekipi Prospeha odprl vrata v nemški podjetniški pospeševalnik Fi­nish, ki jim razvoj financira s 150 tisoč evri. »Tudi zato smo prodor OriginTraila v tujino, zlasti v skandinavske mlekarne, upočasnili, saj ocenjujemo, da je preglednost v dobavnih verigah lokalne hrane neločljivo povezana z njeno distribucijo,« dodaja Drev. Prva različica platforme Foodko naj bi zaživela predvidoma konec februarja.

 

Za preboj na trg po tvegani kapital

Pospeševalnik Finish jih spodbuja tudi k iskanju naložbe za tržni preboj Foodka, tako da jim krije stroške z obiskom dogodkov v Evropi in ZDA, kjer iščejo vlagatelje. Novembra so Foodka predstavili na treh konferencah. Prva je bila ECFI v Hamburgu, druga je bila Lean Startup Conference v San Franciscu, kjer so govorili tudi z avtorjem knjige The Lean Startup Ericom Rie­som, tretja pa Frugicom v Rotterdamu. »Na konferenci Frugicom, ki je namenjena logistiki hrane in inovacijam v proizvodnji hrane, smo predstavili koncept Foodka, na vzporednem sejmu pa tudi sistem sledljivosti izvora surovin Origin­Trail,« dodaja Drev.Letos v Prospehu končujejo razvoj platforme Foodko. Nestrpno že čakajo na prve odzive uporabnikov platforme - kupcev in proizvajalcev hrane. Prihodnje leto bodo iskali zlasti uporabnike Foodka in partnerje v severozahodni Evropi, da bi nov poslovni model razširili v države z večjo kupno močjo in razvitejšo mrežo kratkih verig s hrano.»Za komercialni preboj bomo v prihodnjem letu iskali sklade tveganega kapitala, saj bančno posojilo ne pride v poštev. Banka nam ga ne bi odobrila, ker s Foodkom preizkušamo nov poslovni model, izid pa je negotov,« razlaga Žiga Drev.Kot najpomembnejšo nalogo v novem letu omenja pridobivanje uporabnikov, ki bi jih Foodko tako navdušil, da bi se vanj zaljubili.

 

OriginTrail prilagajajo kmetom in malim ponudnikom

Z OriginTrailom že razkrivajo, s katerih od okoli 1.200 kmetij je mleko v jogurtih in drugih mlečnih izdelkih Zelene doline, ki je blagovna znamka Mlekarne Celeia. Hkrati s tem sistemom sledljivosti izvemo, od katerih rejcev prihaja piščančje meso, ki ga Perutnina Ptuj prodaja pod premijsko znamko Premium. Od septembra pa z OriginTrailom najdemo tudi kmete, ki so pridelali svežo solate in jušno zelenjavo, ki jo pod znamko Grunt pakira in prodaja kamniška Eta.Dokazovanje izvora surovin v hrani bo v hudi konkurenci postalo vse pomembnejša konkurenčna prednost. »Z dokazovanjem izvora in ponujanjem vpogleda v svojo dobavno verigo se lahko manjši proizvajalci hrane razlikujejo od večjih tekmecev, ki zaradi ekonomije obsega zmagujejo pri stroških,« pravi Žiga Drev.Podjetja iz živilskopredelovalne industrije, ki zelo pozorno zbirajo kakovostne surovine, želijo kupcem pokazati izvor surovin v svojih živilih. S tem pridobijo kupčevo naklonjenost in veliko prednost pri nakupnem odločanju.»Največji interes za to opažamo pri malih podjetjih v prehrambni industriji in kmetijah, ki na domu ali tržnici prodajajo lokalna živila, zato smo se odločili, da OriginTrail prilagodimo njihovim potrebam,« dodaja Drev. Kupcem bodo lahko za največ pet živil v novem letu brezplačno pokazali surovine.

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Najpodjetniška ideja: Vse bolj priljubljeno je skupnostno nakupovanje 25

Ena prvih takšnih skupnosti Nakupujmo skupaj je pred kratkim praznovala tretji rojstni dan

MANAGER
Manager
Manager Hrana lačnim namesto v koš 2

Francozi sprejemajo zakon, ki bo trgovcem zapovedal doniranje odvečne hrane. V Sloveniji pa je skrb za uporabo neporabljene hrane...

AGROBIZ
Novice
Novice Hrano lačnim, ne v koš 6

Francozi sprejemajo zakon, ki bo trgovcem zapovedal doniranje odvečne hrane. V Sloveniji pa je skrb za uporabo neporabljene hrane...

AGROBIZ
Novice
Novice V 14 letih moramo prepoloviti količino zavržene hrane 1

Predlani smo po podatkih Surs zavrgli 72 kilogramov hrane na prebivalca

FINANCE
Članki
Članki Umetnost naročanja in optimizacije hrane 1

Z racionalizacijo naročanja hrane gostinci znižujejo stroške

AGROBIZ
Novice
Novice Putin bo hrano raje zažgal, kot da bi jo dal revežem 8

Gre za hrano iz evropskih držav, ki so imele embargo za uvoz

OK & EN
Novice
Novice Lokalna hrana za zdravje in dohodek

V okviru lokalne oskrbe s hrano se prideluje živa hrana, ki pridelovalcem in uživalcem krepi zdravje in prinaša dohodek

PRO
Članki
Članki Pogoji za javne pokojnine v letu 2019

Letos so prvič izenačeni pogoji za pridobitev starostne pokojnine za moške in ženske.