Šrilanka: med vonjem morja in čajevcev

Čas branja: 3 min
26.11.2015  22:30
Dežela, ki je preživela surov cunami leta 2004 in dokončno premagala agresijo separatističnih Tamilskih tigrov leta 2009, na zemljevidu sveta zadnjih nekaj let sije v družbi najprivlačnejših turističnih destinacij.
Šrilanka: med vonjem morja in čajevcev
Svez kokos stane manj kot pol evra.

Več iz teme:  
Buda >
Obveščaj me o novih člankih:  
Buda dodaj

Šrilanka je dovolj majhna, da boste pred odhodom s prstom po zemljevidu začrtali pester program, in hkrati dovolj velika, da boste občutili pravo mero popotniškega adrenalina, ko se bodo izjalovili načrti A, B in C, na koncu pa se boste zadovoljili s preprostim »kar bo, pa bo«. In to je na Šrilanki - najlepše.

srilanka04-xx.1448564700.jpg.n.960px.jpg
Pogled na Ella Rock

srilanka06-xx.1448564701.jpg.n.960px.jpg
Budistični tempelj v skali Dambulla

srilanka11-xx.1448564704.jpg.n.960px.jpg
Sipine v Mirissi

srilanka01-xx.1448564705.jpg.n.960px.jpg
Ribiči krpajo mreže in se pripravljajo na nočni ribolov

V tej deželi bo svoje mesto pod vročim ekvatorialnim soncem našel vsakdo. Samostojni popotnik, zaljubljena mladoporočenca, starši z majhnimi otroki, upokojenci in tudi tisti, ki še nikoli niso bili dlje od Istre. Dežela je dostopna, prijazna, nekateri bi rekli tudi preprosta. Gotovo ima pri tem prste vmes v vsakdanje življenje zelo vpet budizem, a glavni razlog tiči v vse bolj in bolj urejeni turistični infrastrukturi.

Pot vas bo prek glavnega mesta Colombo, od katerega se boste v želji po eksotiki na hitro poslovili, vodila v notranjost države. Med hribe, vasice in čez njih prelite nasade čajevca. Z odprtimi rokami in dišečo trž­nico sadežev, za katere niste še nikoli slišali, vas bo sprejelo mesto Kandy. Morda ta kraj s svojim jezerom in v daljavi mogočnim Budo na prvi pogled ni videti nič posebnega, a mu vseeno dajte priložnost. Zbudite se s soncem, užijte trenutek, ko dan pokaže prve barvne odtenke in vsakdanjo rutino začne kopica nasmejanih domačinov.

Razglednice s podpisom »Tvoja Šrilanka!«

Šrilanka so predvsem ljudje in njihove zgodbe. Na vsakem koraku, ob vsaki priložnosti in z vsakim, ki mu boste namenili vsaj malce več pozornosti. Usedite se na vlak in se zapeljite v vasico Ella, ujeto med mogočnimi gorami in prežeto z vonjem po čaju. Tistim najboljšim, ki ga pri nas lahko kupite le v dragocenih vrečkah, pa nikoli ne pomislite, da prihaja iz dežele »tam spodaj«. In odprite vsa čutila. Poslušajte, vonjajte, okušajte. Razsute po stranpoteh vas pričakujejo namreč velikanske tovarne čaja, katerih ogled boste končali ob dišeči skodelici in z razgledom za na razglednico.

Znamenitost, ki Šrilanko postavlja na prve strani popotniških vodnikov, pa je - Sigiriya. Več kot 200 metrov visoka mogočna kamnita gora, katere vrh krasijo ruševine starodavne palače, pot do nje pa čarobni vrtovi in pogosto za otroške oči neprimerne freske. Obisk Šrilanke brez vzpona na Sigiriyo gotovo ne bi bil popoln, a Šrilanka ponuja še veliko več. Tudi za tiste najbolj zagrizene pohodnike. Ste že slišali za Adamov vrh? Vstanete ob dveh ponoči, se primerno obujete in toplo oblečete pa se odpravite v boj s stopnicami. Več kot pet tisoč jih je na poti proti 2.243 metrov visokemu vrhu! Vi, gospe pri osemdesetih letih, bosi menihi, otročki, ki so pravkar shodili. Skupaj na romanju.

Vonj po soli, kokosih in svežih ribah

Skozi tisočere budistične templje, po prašnih poteh med čajevci in narodnimi parki, v katerih se sloni počutijo domače kot krave na naši Veliki planini, boste kmalu prišli do obale. In Šrilanka je bolj kot vse - morska država. Zrak diši po mešanici soli in svežih rib, ob cesti brezzobi domačini za manj kot drobiž prodajajo okusne sveže kokose s sosednjega drevesa, nekje v daljavi je surfer v jadra ravnokar ujel pravi veter. Mesteca na obali je cunami leta 2004 malodane zradiral, a minilo je že dovolj časa, da so si beton, drevesa in ljudje opomogli.

Najlepše, predvsem pa časovno najučinkovitejše je raziskovanje Šrilanke z motorjem po tisočerih stranskih poteh, ki jih ponuja nekaj sto kilometrov dolga obala od mesta Weligama na jugu do vaše izhodiščne točke, glavnega mesta Colombo na zahodu. Potopite se v zunajzemeljski podvodni svet v Hikkaduwi, privoščite si okusen domač sladoled za obzidjem starega dela mesta Galle, ujemite sončni zahod ob svežem kokosu na plaži v Unawatuni. Vas zanimajo tropske rastline? Obiščite kakšnega izmed številnih botaničnih vrtov in se prepustite vodenemu ogledu rastlin, ki ste jih do zdaj poznali le po imenu. Ste že kdaj videli, kako se iz jajčk izvalijo želve? Tudi to vas ob šrilanškem morju čaka na vsakem koraku.

In pogovarjajte se. Z dedki na ulicah, s prodajalkami sadja na lokalni tržnici, z gospodom, ki vam bo pripravil najboljše ocvrte rezance z morskimi sadeži. Čeprav je Šrilanka le trikrat večja od Slovenije, bo ob še tako skrbno začrtani poti vašega potovanja večina najlepšega ostala skrita vašim očem. In edina pot, da pridete do takšnih biserov, je dobra volja domačinov, ki vas bodo povabili k sebi domov na kosilo, vas posadili na avtobus in poslali na najlepši izlet ali pa vas povabili na nočni ribolov v majavi barki.

srilanka02-xx.1448564707.jpg.n.960px.jpg
Eden izmed večjih botaničnih parkov v mestu Kandy

srilanka03-xx.1448564708.jpg.n.960px.jpg
Sadje daje Šrilanki vonj in okus

srilanka05-xx.1448564710.jpg.n.960px.jpg
Sveža tuna na šrilanški način. Pekoče!

srilanka09-xx.1448564711.jpg.n.960px.jpg
Iskreni šrilanski nasmehi

srilanka10-xx.1448564713.jpg.n.960px.jpg
Pisan pogled na morje

srilanka07-xx.1448564714.jpg.n.960px.jpg
Na vlaku iz gora proti obali


Več iz teme:  
Buda >

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Je EU je po tihem že posekala ZDA v rasti BDP? 11

V minulih letih smo se navadili brati, da ameriško gospodarstvo okreva veliko močneje od evropskega. Pa to še drži?

FINANCE
Članki
Članki (novi krog pogajanj o brexitu) Bosta EU in Velika Britanija zbližali stališča?

V Bruslju se ob 17. uri začenja tretji krog britansko-evropskih pogajanj o brexitu; med težjimi je vprašanje o finančnih obveznostih V....

FINANCE
Članki
Članki (Brexit) Dve omehčani britanski stališči, ki bi ju morali poznati

Pogajalski ekipi EU in Velike Britanije začenjata četrti krog pogajanj o brexitu; ta bo predvidoma tekel v senci petkovega govora...

OGLAS
FINANCE
Kako hitro in enostavno priti do svežih idej

Brez kreativnosti bi ljudje nenehno ponavljali stare vzorce – osnovni pogoji zanjo so čas, 3P in ljudje z enako naravnanostjo do...