Najpodjetniška ideja: Silco z novim lakom do 20-odstotne rasti prihodkov v letu 2016

Čas branja: 3 min
15.11.2015  22:30
Avtoličarska delavnica, ki uporablja njihov novi lak, si tako poveča učinkovitost, da lahko popravi do dvakrat več vozil
Najpodjetniška ideja: Silco z novim lakom do 20-odstotne rasti prihodkov v letu 2016
Inovativen prozoren in na zraku sušeči se lak so v Silcu razvijali tri leta, v prodaji pa je od poletja, pravi Matjaž Ravnjak, direktor razvoja in proizvodnje.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Matjaž Ravnjak dodaj
GVIN dodaj

V podjetju Silco iz Šentruperta pri Gomilskem so razvili inovativen lak 9600 maxx air cure. Z njim lahko avtoličarji hitreje in ceneje popravijo avtomobil. Lak je edinstven v tem, da ga je po nanosu na karoserijo mogoče sušiti na zraku, pred uporabo pa mu ni treba dodati trdilca v osnovni bazni lak.

Avtoličar luknje in poškodbe na pločevini najprej zakita. Nato nanese temeljni material, ki deluje kot zaščita proti rjavenju in hkrati zapolni manjše površinske nepravilnosti. Potem nanese barvo in nanjo še prozorni lak, ki daje vozilu zaščito in sijaj. Dvokomponentni prozorni lak najprej zmešajo s trdilcem, po nanosu pa ga vsaj 20 minut sušijo v ličarski komori pri 60 stopinjah Celzija.

 

Lak avtoličarjem olajša delo ...

 

Druga možnost so na zraku sušeči se prozorni laki, ki jih najprej zmešajo s trdilcem oziroma aktivatorjem, da zagotovijo ustrezen oprijem laka na barvo. Dodajanje trdilca v bazni lak oziroma barvo pa je med ličarji nezaželeno, zato se raje takim lakom izognejo. »Pri uporabi našega novega laka pa trdilca ni treba dodati v barvo in tega konkurenca ne ponuja. Naš lak se na sobni temperaturi posuši zgolj v eni uri, čemur se podobni izdelki na trgu ne morajo približati,« pravi Matjaž Ravnjak, direktor razvoja in proizvodnje v Silcu, slovenskem proizvajalcu avtoličarskih materialov.

 

... in zniža stroške

 

Formula njihovega inovativnega laka 9600 maxx air cure ostaja skrivnost. Lak je narejen na osnovi akrilne smole, medtem ko konkurenčni na zraku sušeči se laki temeljijo na aspartatni smoli, ki se suši z zračno vlago, zaradi česar je sušenje takšnega laka odvisno tudi od vremena.

Ker se nov Silcov lak suši na sobni temperaturi, je do okolja bolj prijazen. Avtoličarjem zniža tudi stroške za energente, saj lakiranega avtomobila ni treba sušiti v ogreti ličarski komori in ob prezračevanju.

9600-Maxx-Air-Cure-2.1447612031.jpg.n.960px.jpg
Avtoličarji pri nas kupijo 120 ton prozornih lakov na leto, v zahodni, srednji in vzhodni Evropi, kjer Silco vidi največje možnosti za prodajo novega laka, pa okoli 26 tisoč ton. Foto: Osebni arhiv

Poveča učinkovitost avtoličarske delavnice

 

Z uporabo novega laka bo delo v avtoličarski delavnici teklo hitreje, ob nižjih stroških in s hitrejšim obratom vozil. »Povprečne družinske avtoličarske delavnice, ki prevladujejo pri nas, zdaj popravijo od dve do tri vozila na dan, ob uporabi našega novega laka pa bi si učinkovitost precej povečali in popravili do dvakrat več avtomobilov,« trdi Ravnjak.

Prozoren in na zraku sušeči se lak je po treh letih razvoja, po testiranjih in analizah od začetka poletja v prodaji. »Po ceni je v zgornjem srednjem razredu, priznana multinacionalka pa bi ga verjetno lahko prodajala trikrat dražje kot mi,« dodaja Ravnjak.

 

Novi kupci doma in na zahtevnejših trgih

 

Ker je lak preprost za uporabo, prinaša prihranke in povečuje učinkovitost, zanj na domačem trgu kljub močni konkurenci dobivajo nove kupce, in sicer tako med avtoličarskimi delavnicami kot večjimi avtomobilskimi servisi.

V Silcu, ki pri nas zaposluje 28 ljudi in še šest v Zagrebu, poleg avtoličarskih lakov delajo tudi temeljne materiale in spremljevalne kemične izdelke za obdelavo avtomobila ter avtokozmetiko od šamponov, polirnih past do voskov. Izvažajo v 32 držav od Irske in Finske do Bolgarije. Z novim lakom so do novih kupcev prišli tudi na bolj zahtevnih trgih, kot so Italija, Francija in Nemčija.

Merijo na trg, kjer prodajo 26 tisoč ton lakov na leto

»V Sloveniji se prozornih lakov za popravilo vozil proda 120 ton na leto. V zahodni, srednji in vzhodni Evropi, kjer vidimo največ možnosti za prodajo, pa okoli 26 tisoč ton,« o velikosti trga pravi Matjaž Ravnjak. V Silcu pričakujejo, da bodo z novim lakom prihodnje leto dosegli okoli 20-odstotno rast prihodkov, ki jih bo letos 5,65 milijona evrov. Lani so po podatkih GVIN imeli 5,28 milijona evrov celotnih prihodkov.

NAJPODJETNIŠKA IDEJA

Novosti z ambicioznimi cilji

Vsak ponedeljek v rubriki Najpodjetniška ideja opišemo nov izdelek ali storitev, ki ima dobre možnosti, da na trgu uspe. Tokrat je to nov lak iz podjetja Silco za avtoličarje, ki jim poenostavi, pospeši in poceni delo. Prejšnjič smo pisali o spletnem portalu BorzaPosla.si, kjer izveste, katera slovenska podjetja so naprodaj (več o tem na povezavi Najpodjetniška ideja: Na portalu BorzaPosla.si lahko kupite že uveljavljeno podjetje) in o novih lastnikih spletne trgovine dizajnerskih izdelkov iz Slovenije [www.slovenika.eu] (več o tem na povezavi Trgovina www.slovenika.eu dobila nove lastnike in prvo fizično trgovino). Če bi nas radi opozorili na kaj inovativnega, nam lahko pišete po e-pošti petra.subic@finance.si.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

SUBV
Članki
Članki Ste slišali, da bo na voljo denar EU za brezplačni Wi-Fi? Za vas smo prebrali drobni tisk 6

Države članice so danes dosegle dokončni dogovor, ki bo omogočil vzpostavitev javnih točk za brezplačni dostop do Wi-Fi prek evropsko...

FINANCE
Članki
Članki Evropski finančni ministri tokrat o reformi DDV in obdavčitve dela

Davki … in davki - ti bodo zaznamovali ponedeljkovo zasedanje evrskih finančnih ministrov ter torkovo zasedanje finančnih ministrov...

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Peter Altmaier, ki bo začasni nemški finančni minister 4

Wolfgang Schäuble je privolil, da bo vodil nemški parlament, v državi pa so določili, kdo bo prevzel njegov položaj do oblikovanja...

OGLAS
FINANCE
Varna odstranitev dioptrije po meri posameznika

Vsak posameznik je edinstven in nobeno oko ni enako drugemu očesu, zato so metode in tehnike operacij prilagojene posamezniku. Tehnike...