Najpodjetniška ideja: Na portalu BorzaPosla.si lahko kupite že uveljavljeno podjetje

Čas branja: 2 min
01.11.2015  22:30
Tomo Senekovič je postavil spletni portal BorzaPosla.si, ki ponuja pregled nad slovenskimi podjetji, ki so naprodaj

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Portal omogoča, da lastnik podjetja, obrti, franšize ali prodorne poslovne ideje objavi namero o prodaji svojega posla, hkrati pa lahko tisti, ki iščejo podjetniške priložnosti, do teh pridejo hitreje.

»Bistvo našega spletnega mesta je ponuditi stik med tistim, ki prodaja, in tistim, ki bi rad kupil. Prodajajo se sicer zgolj aktivna podjetja z uspešno zgodovino - torej z utečenim poslom, in ne novoustanovljena podjetja, kot jih prodajajo številne, tematsko sorodne spletne strani,« razlaga Tomo Senekovič, ekonomist, ki je portal zasnoval in ga v začetku leta predstavil trgu.

Uporabniki lahko na spletni strani med drugim prodajo celotno podjetje (d. o. o., skupaj z vsem premoženjem in posli), poslovno idejo (poslovni načrt), sredstva (nepremičnine, zaloge, opremo ...), bazo strank, know-how, dobro ime in preostalo.

tomo-senekovic.1446401646.jpg.n.960px.jpg
Tomo Senekovič pravi, da ima BorzaPosla.si več kot tri tisoč uporabnikov, ki portal v povprečju obiščejo dvakrat na mesec.

Kaj se prodaja

 

Oglasi so razvrščeni v različne kategorije: od storitev, gradbeništva, logistike do proizvodnje in turizma. Med drugim smo na portalu našli oglas za prodajo »ustanove za tkiva in celice«, »welness in fitnes centra«, »prevoznega podjetja«, »delikatese« in »tiskarskega podjetja«.

Ponavadi se prodajajo manjša podjetja, najbolje zastopani sta storitvena panoga in trgovina. »To so lahko majhni posli, spletne strani ali celo poslovne ideje, ki se prodajajo za nekaj sto evrov, pa vse do malo večjih proizvodnih in trgovskih podjetij, ki se prodajajo tudi za milijon evrov ali več,« dodaja Senekovič.

Za prodajalce brezplačno, za kupce 48 evrov na mesec

Oddaja oglasa za prodajo posla je sicer brezplačna - s tem se po besedah Senekoviča zagotavlja številčnost oglasov, ki delajo portal zanimiv in vsebinsko bogat. Vsak oglas pred objavo skrbno pregledajo in po potrebi zahtevajo vnos dodatnih, reprezentativnih podatkov o podjetju, ki je naprodaj. »Tako zagotavljamo tudi verodostojnost portala,« dodaja sogovornik.

Tisti, ki iščejo poslovne priložnosti - torej vlagatelji oziroma morebitni kupci -, pa za dostop do podrobnejših informacij in za možnost kontaktiranja prodajalca plačujejo 48 evrov za mesečno oziroma 96 evrov za letno naročnino.

 

Vsak teden do pet novih oglasov

 

Na portalu je trenutno več kot 80 oglasov, vsak teden se seznam podaljša za novih od tri do pet. Po besedah sogovornika ima BorzaPosla.si več kot tri tisoč uporabnikov (brezplačen in plačljiv dostop skupaj), ki portal v povprečju obiščejo dvakrat na mesec. Senekovič sicer pravi, da portal deluje zgolj kot »kontaktna oseba med dvema stranema«, zato neposrednega vpogleda v število izpeljanih poslov za zdaj še nimajo.

»Postati namreč želimo glavni vir informacij in storitev za vse, ki si v Sloveniji želijo posel bodisi prodati bodisi kupiti,« načrte opisuje sogovornik. S tem razlogom vse prihodke - lani jih je podjetje Tomsen imelo 60 tisoč evrov - Senekovič namenja za nadaljnji razvoj portala. »V načrtu imamo na eni strani širitev funkcionalnosti portala, na drugi širitev na nove trge,« dodaja. Pred dnevi so ponudili prve dodatne storitve. Za podjetnike, ki bi želeli posel prodati prek portala, ponujajo vrednotenje podjetja in pripravo prodajnega prospekta, za kupce pa skrbni pregled posla pred nakupom.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kako v šoping po nov biznis

Si predstavljate, da kar prek spleta kupite že utečen posel? Da se, tudi pri nas. Aleš in Voja sta ga kupila in zdaj že pišeta zgodbo...

MANAGER
Manager
Manager Kako adblockerji načenjajo spletni posel 7

Orodja, ki blokirajo prikazovanje oglasov na spletu, bodo 146 milijard evrov vredno digitalno oglaševalsko industrijo letos prikrajšala...

MANAGER
Manager
Manager Vse več mobilnih programov za blokiranje oglasov prinaša izgube

Vse več mobilnih programov za blokiranje oglasov prinaša izgube

FINANCE
Članki
Članki V spletni trgovini se bosta še cedila med in mleko - imejte kaj od tega 4

Spletna trgovina privablja vse več kupcev, med trgovci pa vlada vse večja konkurenca; uspešnejši domači se podajajo na tuje trge,...

OK & EN
Novice
Novice Če bo naš kupec HEP, bo pa HEP

Intervju z direktorjem ECE Mitjem Terčejem: Zakaj ni možnosti, da bi se združeni ponudnik električne energije povezal z drugim...

MANAGER
Manager
Manager Da vam spletni nakupi ne zagrenijo praznikov

Decembra niso oblegani le trgovski centri, temveč tudi različne spletne strani. Na kaj je treba paziti, da se ne opečete?

MANAGER
Manager
Manager Spletni goljufi kradejo stotine milijard. Kako se ubraniti pred njimi? 1

Hekerji in spletni goljufi so samo lani povzročili za najmanj 445 milijard dolarjev škode. Zaradi novih tehnologij lahko v prihodnosti...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami

Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj...