WHO: Klobase, šunke in slanina povzročajo raka

Čas branja: 1 min
26.10.2015  13:27
Za človeka, ki uživa predelano meso, je tveganje za raka sicer statistično še vedno majhno

Prehranjevanje s klobasami, šunko in drugim predelanim mesom, verjetno pa tudi rdeče meso, povzroča raka na debelem črevesu, je danes objavila Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ena od vej Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

IARC je svarilo utemeljila na pregledu več kot 800 študij, ki so raziskovale povezave med prehranjevanjem z mesom in rakom. "Spričo velikega števila ljudi, ki uživajo predelano meso, ima njegov globalen vpliv na pojavnost raka pomen za javno zdravje," je poudaril predstavnik IARC Kurt Straif.

shutterstock-264832343A.1445862660.JPG.n.960px.jpg

Kot so pojasnili v agenciji, je za posameznika, ki uživa predelano meso, tveganje, da zboli za rakom, statistično majhno, a narašča s količino zaužitega tovrstnega mesa. Vsaka 50-gramska porcija predelanega mesa, ki se jo poje dnevno, za 18 odstotkov povečuje tveganje za kolorektalni rak," so poudarili v agenciji.

Poročilo je pripravilo 22 strokovnjakov iz 10 držav. V njem so razkrili močne dokaze, ki podpirajo trditve o karcinogenih učinkih uživanja rdečega mesa, predvsem ko gre za raka debelega črevesa in rektuma, pa tudi slinavke in prostate, so še zapisali v agenciji, ki ima sedež v francoskem Lyonu.

Med rdeče meso se štejejo govedina, teletina, svinjina, jagnjetina, ovčetina, kozje in konjsko meso.

Ko gre za predelano meso, pa po navedbah IARC obstaja dovolj dokazov, da njegovo uživanje povzroča kolorektalni rak.

Med predelano meso med drugim spadajo hrenovke, klobase in konzervirano meso, načini predelave pa vključujejo soljenje, prekajevanje, fermentacijo ali dimljenje.

Agencija je predelano meso uvrstila v isto kategorijo povzročiteljev raka, v kateri so tudi tobačni dim in azbest, je pa hkrati poudarila, da to ne pomeni, da je enako nevarno. Strokovnjaki v študiji pa niso ugotovili, ali kuhanje mesa vpliva na tveganje za raka.

V poročilu je sicer IARC še poudarila, da bi morale ugotovitve strokovnjakov vladam in regulatorjem pomagati najti ravnovesje med tveganji in koristmi uživanja rdečega mesa, ki je pomemben del človekove prehrane.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zmeda zaradi mesa

Agencija za raziskave raka, ta je del Svetovne zdravstvene organizacije, je v reviji Lancet Oncology objavila raziskavo, v kateri 22...

FINANCE
Članki
Članki So klobase res tako škodljive kot azbest in čiki? 63

Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da ja - lahko povzročijo raka

AGROBIZ
Novice
Novice Slovensko ekološko rdeče meso je nadzirano in sledljivo vse do rejca

To sporoča Kmetijska zadruga Šaleška dolina v imenu skupine Rdeče meso, ki združuje slovenske ekokmete, zadruge in druge ponudnike...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis KZ Rače raste z zakolom in predelavo štajerskih prašičev in goveda

Za KZ Šaleška dolina peto leto koljejo ekogovedo in pakirajo sveže meso pod znamko Ekodar, poleg ekohrenovk pa razvijajo nove izdelke

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Čez leto bo meso in mleko označeno kot izbrana kakovost 2

V promocijo naj bi leta 2017 vstopili še ponudniki sadja, zelenjave in žita

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganite, kaj se skriva v vaši hrenovki 2

V KZ Šaleška dolina, eni od zmagovalcev izbora Agrobiznis 2015, zagotavljajo, da je njihova ekogoveja hrenovka boljši nadomestek...

AGROBIZ
Novice
Novice Italijanske hrenovke na slovenskih krožnikih 7

Veronska AIA napada še slovensko perutninarsko verigo, ki je najboljši kmetijski biznis pri nas

FINANCE
Kako med dopustom pozabiti na Finance … 9

… a vseeno ne zamuditi nič pomembnega. Nastavite si Finance Fokus po svojem okusu.