Kdo je za sabo pustil večjo svinjarijo, begunci ali Miran Vuk?

Čas branja: 2 min
20.10.2015  12:48
Za županom Zavrča in nekoč enim najbogatejših Slovencev ostajajo milijonski dolgovi

Obveščaj me o novih člankih:  

Ob množičnem prihodu beguncev v Slovenijo, se je oglasil tudi župan Zavrča, občine, v katero so prek hrvaške meje prav tako začeli prihajati begunci. Miran Vuk, nekoč eden najbogatejših Slovencev, je ob tem za Slovenske novice povedal: »To niso begunci. Begunci so bili tisti, ki so prišli iz Bosne, ki so bili hvaležni za vsako stvar. To pa so divje horde, ki si vzamejo pravico uničevati, umazati! Tam, kjer so stali, tam so scali. Kjer so ležali, tam so srali. Svinjarije je nenormalno, grozno so pustili«. Mnenje o njegovih izjavah si lahko ustvarite sami, mi pa smo preverili, kdo je za seboj pustil »večjo svinjarijo«, župan Miran Vuk ali begunci.

Miran Vuk je leta slovel kot uspešen podjetnik in župan občine Zavrč, redno se je uvrščal tudi na Managerjevo lestvico najbogatejših Slovencev. Jedro njegovega imperija je (bila) skupina RMV Holding, ki se ukvarja z montažami v energetiki. Nato pa so se začele davčne preiskave in Vukov imperij je istočasno začel dobivati nove lastnike, Miran Vuk pa se je maja lani odločil za osebni stečaj.

Na kratko: RMV Holding je leta 2011 za 3,1 milijona evrov kupila ciprska družba Powerlight Enterprises, kmalu zatem je lastnica holdinga postala druga ciprska družba Yezora Holding. Nato se je zgodil nov premik in je lastnica skoraj 99-odstotnega deleža v RMV Holdingu prek dokapitalizacije v višini milijona evrov postala slovaška družba Romis. Iz slovaških registrov je razvidno, da sta Romis pred leti ustanovila brata Vuk - v njem sta imela vsak polovični delež - in sta ga tudi zastopala. Romis je po nato zamenjal lastnika in pristal v lasti ciprske družbe Ayiaco Holdings. Ta je tudi prvi ločitveni upnik na več nepremičninah, ki se bodo prodajale v osebnem stečaju Vuka, denimo posestva z rančem na Turškem vrhu pri Ptuju. Več o manevrih Mirana Vuka smo pisali v članku Bankrot ali skrivalnice? Primer enega najbogatejših Slovencev.')

Koliko »svinjarije« je ostalo za Vukom?

Upniki Mirana Vuka so v njegovem osebnem stečaju prijavili za okoli osem milijonov evrov terjatev. Eden večjih upnikov je Furs, ki od Vuka terja dober milijon evrov, stečajnik sicer njihovo terjatev prereka, saj da davčna odločba, s katero je Furs Vuku naložil plačilo dodatne dohodnine, še ni pravnomočna.

vuk-miran8-br.1445338367.jpg.n.960px.jpg
Miran Vuk

Še dober milijon evrov in pol od Vuka terjata državni NLB in NLB Leasing. Večino ostalih terjatev v stečaju Vuka so prijavili njegovi družinski člani in pa Ayiaco Holdings.

Kaj je o tem pred časom povedal Vuk? Med drugim to, da je denar dolžan enemu izmed podjetij, prek katerega je od avstrijske lizinške družbe kupil jahto. »Bila je pokvarjena in sem jo zato vrnil. Sodišče je nato odločilo, da jo moram vseeno plačati, in to kljub temu, da jo je lastnik prodal naprej. Neko malenkost sem dolžan še bankam, Fursu pa nič,« razlaga.

Dodajmo, da je tudi Furs »sedel« na njegovo hišo, a šele za Ayiaco Holdingsom. Vukove so sicer konec februarja lani preiskovali tudi kriminalisti. Po takratnih ugotovitvah policije so osumljene osebe v preteklosti opravile za več kot 17 milijonov evrov gotovinskih dvigov z računov podjetij, ki imajo sedež v državah EU in zunaj nje. Vuk je takrat povedal: »Iz tega delajo ne vem kaj, na koncu pa bo vse padlo. Nobenega denarja nisem dvigoval.« Vukovim je na področju davkov svetoval tudi »doktor davčnih utaj« Rok Snežič. Tudi ta je v postopku osebnega stečaja.Preberite tudi:

08.09.2014
13.05.2015
16.09.2015
05.06.2015
11.09.2014
05.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki V osebni stečaj tudi sin župana Zavrča Mirana Vuka

Dominik Vuk, od katerega finančna uprava terja plačilo 321 tisoč evrov davka, se je izvršb rešil z osebnim stečajem. Vuk tega ne...

FINANCE
Članki
Članki Pred vrati EU letos več kot pol milijona beguncev

156 tisoč beguncev je meje EU prestopilo samo v avgustu, Nemčija je za večino končni cilj

FINANCE
Članki
Članki Kaj se zgodi, če jutri na vrata potrka 5.000 beguncev? 64

Politika v en glas ponavlja, da je Slovenija »pripravljena«, a...

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Pred vojno bežijo, mi pa v njih vidimo teroriste 76

Intervju: Dr. Marina Lukšič Hacin o zmotah Evropejcev in Slovencev v odnosu do sirskih in drugih bližnjevzhodnih in severnoafriških...

DRAŽBE
Članki
Članki Za Furs letos rekordno leto za stečaje samostojnih podjetnikov

Finančna uprava je letos vložila predlog za stečaj 35 samostojnih podjetnikov, ki so Fursu skupaj dolgovali 2,8 milijona evrov.

MANAGER
Manager
Manager Begunska stiska v 13 slikah 13

Vlada kliče na pomoč Evropsko unijo in vojsko, evropski komisar vodi balkansko akcijo, begunci se ne pustijo ustaviti.

OGLAS
FINANCE
DDV in poslovanje s tujino: kako ga pravilno obračunati

DDV sistem je nemalokrat zakompliciran, posebej pri poslovanju s tujino – pogoste so namreč dileme, ko je storitev predmet obdavčitve v...