Nyberg Cerarju: ste z bojem proti korupciji mislili resno?

Čas branja: 2 min
12.10.2015  13:42
Dela vlada pri Savi v interesu davkoplačevalcev ali v interesu menedžmenta?

nyberg-lars6-ih.1383858079.jpg.n.960px.jpg

Lars Nyberg razrešeni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank je predsedniku vlade Miru Cerarju napisal odprto pismo, v kateremu mu postavlja nekaj vprašanj. Objavljamo prevod pisma.

Dragi gospod Cerar.

Boj proti korupciji je bil eno najpomembnejših sporočil vaše predvolilne kampanje lani. Ta boj je vreden spoštovanja. Ampak imam nekaj vprašanj o tem, kako je deloval v praksi.

Slovenija je lepa in zanimiva država z velikim naravnim potencialnom v turistični industriji. Ampak ta sektor ni niti blizu evropskim standardom. Najpomembnejša skupina, ki bi morala biti sijoča zvezda Slovenije, Sava Turizem, je še dlje zadaj. Zakaj za to pomembno premoženje ni poskrbljeno bolje?

Lastnik Save Turizma, Sava d.d., čisto holdinška družba, se je pri bankah obsežno zadolževala. Ampak kljub temu hoteli v lasti Sava Turizma niso bili zmožni vlagati in ostati konkurenčni. Kako to, da je holdinška družba prezadolžena, hoteli pa podinvestirani? Kam je šel denar?

Posojila, ki jih je vzela Sava d.d. so večji kot lahko kadarkoli vrnejo bankam. Davkoplačevalci bodo plačali razliko. Kapital družbe je negativen. Delnice so ničvredne. A kljub temu, po rekonstrukciji, ki jo predlaga menedžment, bi lastniki obdržali 23 odstotkov družbe. To je subvencija davkoplačevalcev lastnikom. V drugih državah to ne bi bil niti predlog. Kako je mogoče to v Sloveniji? Zakaj bi lastniki in menedžment pridobili na račun davkoplačevalcev?

Sava d.d. je največji lastnik Gorenjske banke in ima po mnenju regulatorja, Banke Slovenije, kontrolni vpliv v banki. Gorenjska banka je Savi d.d. dala posojila, ki so banko pripeljale na rob izgube licence. Sodeč po Banki Slovenije mora Gorenjska Banka do konca leta dobiti 13 milijonov evrov svežega kapitala, če želi preživeti. A kljub temu se Gorenjski banki zaupa vodenje načrta prestrukturiranja njene defakto matične družbe. V medijih je veliko govora o konfliktih interesa. Ampak, ali lahko najdete bolj izrazit primer konflikta interesa kot je ta, da Sava d.d. prek Gorenjske banke vodi svoje lastno prestrukturiranje?

Sava Turizem je v slovenskem nacionalnem interesu. Ampak v novi vladni strategiji kot pomembna naložba ni bila označena Sava Turizem temveč Sava d.d. Kako je lahko skoraj bankrotirana holdinška družba, ki je zapravila veliko denarja davkoplačevalcev in ki ima svoje turistično premoženje podinvestirano, lahko v nacionalnem interesu?

DUTB je ponudil transparenten način izboljšanja premoženja Save Turizem do evropskih standardov, poskrbeli bi za velikanski slovenski potencial. DUTB je pokazal zmožnost prestrukturiranja družb v številnih panogah, najbolj viden primer Je Cimos. Trenutni menedžment Save d.d. ni uspel izboljšati turističnega premoženja. Kljub temui vlada zdaj predlaga, da se Savo zdaj izloči iz DUTB in dovoli trenutnemu mendžmentu, da nadaljuje delo. Je to res v interesu Slovenije - ali le v interesu menedžmenta Save d.d.?

V primeru Save, sodeč po tem kar sem videl in prebral, čutim vonj po korupciji v vsakem kotu. Je res to to, kar ste mislili, ko ste govorili o boju proti korupciji? Je to res smer, v kateri želite voditi Slovenijo?

Z najboljšimi željami,

Dr. Lars Nyberg


Preberite tudi:

02.10.2015
16.09.2015
01.09.2015
27.08.2015
12.10.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Primite denarnice, Sava poplavlja 4

Seveda bo zgolj nesrečno naključje, če bo luknja v gorenjski navezi po državni intervenciji še večja. Če verjamete.

FINANCE
Članki
Članki Sava: Tako ali tako smo GB želeli prodati

Banka Slovenije je Savi odvzela dovoljenje za lastništvo Gorenjske banke (GB). Odločba še ni pravnomočna, v centralni banki je zato ne...

FINANCE
Članki
Članki Obstoj holdinga Sava nima ekonomskega smisla 2

V sestavi holdinga Sava - nekdaj glavnega gradnika tako imenovane gorenjske naveze - delujejo le še družba Sava Turizem in njene hčere...

FINANCE
Članki
Članki V Savi imajo nov načrt, od DUTB bi pobegnili k prijaznejšemu SDH 3

Ko bi upniki izglasovali novo prisilko finančnega holdinga Sava, ko bi se, ali odpisale terjatve ali pa te konvertirale v lastniški...

FINANCE
Članki
Članki Upniki Save še ta teden za prijavo terjatev

Zadnji rok za prijavo terjatev upnikov Save je ta petek. Nato mora Sava pripraviti program finančnega prestrukturiranja.

FINANCE
Članki
Članki DUTB izgubila zaupanje v Mateja Narata 5

Potem ko je finančni minister izgubil zaupanje v vodstvo DUTB, je DUTB izgubila zaupanje v vodstvo Save

FINANCE
Članki
PRO
Članki
Članki (Sodobno bančništvo) Kako bomo plačevali čez par let?

PSD2 je dolgočasen naziv za zelo razburljivo spremembo v finančni industriji – prenesite si posebno prilogo Sodobno bančništvo in...