(nedeljsko branje) Teden, ko smo iz slabe banke spokali Skandinavce

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 2 min
11.10.2015  11:02
Zbirno o eni najbolj žgočih tem minulega tedna

Obveščaj me o novih člankih:  

Ta teden je minil predvsem v znamenju slabe banke - vlada je namreč po razkritjih v zvezi s plačno politiko na Družbi za upravljanje terjatev bank v torek razrešila predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga, z mesta člana upravnega odbora pa je odpoklicala tudi glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona.

Za tem sta svoj odhod napovedala tudi vodja upravljanja terjatev Janne Harjunpää in vodja projektov Kasper Ojasoo.

dutb-tiskovka-030-jm.1444324542.jpg.s.600px.jpg

Spomnimo. "Nič ni bilo izplačano, kar ni v skladu z obstoječimi politikami," je prejšnji teden v odzivu na ugotovitve porevizijskega poročila v zvezi s plačno politiko DUTB poudaril Nyberg, ki je pristojen za sklepanje pogodb. Več: Nyberg: Izplačali nismo nič, kar ne bi bilo v skladu z merili.

Nyberg in finančni minister Dušan Mramor sta si sicer na temo spornih prejemkov izmenjala tudi dve pismi. Medtem ko je Mramor zapisal, da se poraja dvom, da so bila izplačila skladna s politiko, je Nyberg vztrajal: "Ministrstvo za finance je bilo v celoti obveščeno o pogodbi z g. Manssonom in o variabilnem delu plače.". Pismi lahko preberete na Kako sta si dopisovala Mramor in Nyberg.

nyberg-lars30-be.1443695556.jpg.w.600px.jpg

Kdo bodo novi nadcarji?

Ob odhodih je jasno, da se že vrti politični kadrovski vrtiljak. Kdo ima možnosti, kdo ne bi smel niti kilometer blizu slabi banki, smo pisali v članku Kdo bo za Cerarjevo »poslanstvo« primeren šef DUTB? Golob? Korže? Teh nočemo!.

Kot kaže predlog sprememb zakona o slabi banki (oziroma, uradno, novelo zakona o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank), ki je trenutno v parlamentarnem postopku, bodo sicer novi šefi DUTB super nadcarji. Predvsem bi lahko bila potencialno mamljiva pooblastila za podeljevanje posojil. Podrobnosti na »Naši« šefi DUTB bodo pravi nadcarji v primerjavi s Švedi.

Se zgodovina ponavlja?

Po prepričanju Financ v zakulisju kadrovanja na DUTB poteka spopad »old boysov« z od politike manj odvisnimi tujimi upravljavci slabih naložb. In kot lahko preberete na povezavi Zmagovalci Cerarjevega obračuna z DUTB so 'old boys network', očitno zmagujejo »elite«, ki so Slovenijo spravile na kolena.

Razpravljanje o plačah izvršnih direktorjev na DUTB bi sicer moralo teči zgolj o tem, ali si jo zaslužijo ali ne. Ali delajo dobro ali ne. Po mnenju Financ izvršni direktorji na DUTB delajo dobro. Več: Ste želeli politike čisto slabo banko? Naj velja tudi pri plačah.

dutb-napis04-be.1444324539.jpg.w.600px.jpgNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Članki
Članki Češki predsednik Zeman bi raje izgubil sredstva EU kot sprejel begunce 6

Iz višegrajskih članic so se burno odzvali na odločitev Sodišča EU, da zavrne njihovo tožbo proti evropskim begunskim kvotam; zdaj se...

PRO
Članki
Članki (revija Trendi) Intuicija v poslovnih odločitvah vam lahko spremeni življenje

V to sta prepričana avtorja knjige Intuition and Succes Ivan Erenda in Aleksej Metelko, ki sta za Trende spregovorila o pomembnih...