Tomaž Pandur bo z novim Faustom odpotoval tudi v Mehiko

17.09.2015  09:57
Goethejev Faust v režiji Tomaža Pandurja je koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Festivala Ljubljana. Premiera bo 21. septembra v Križankah, 16. in 17. oktobra bo Faust gostoval v Mehiki, 30. oktobra pa bo premiera še v SNG Drama Ljubljana.

10893139-10202021010807072-101447972-o

Razvpiti Tomaž Pandur se je spet soočil z enim največjih evropskih mitov. Čeprav Faustova zgodba temelji na srednjeveški legendi o človeku, ki je prodal dušo hudiču, govori o občutkih odtujenosti sodobnega človeka in o njegovi potrebi po razumevanju sebe in sveta v širšem kontekstu univerzuma.

V svoji novi različici Fausta Pandur preobraža to legendo v intelektualno in emocionalno atmosfero našega časa in gradi lastno poezijo in resnico. Ob večnem boju proti zlu poudari neskončno hrepenenje po vsem, kar nam je nedostopno ali nedosegljivo: po družini, ljubezni, mladosti, lepoti.

Z režiserjem sva se pogovarjala o brskanju po Faustovi psihi, gledališkem nomadstvu in novih projektih.

Kako to, da vas Faust še kar naprej vznemirja?

Zdi se mi, da to kar išče Faust, iščemo vsi mi. In to iskanje se nikoli ne konča. Niti v gledališču. Faust je res arhetipska zgodba o človeku, ki je prodal svojo dušo - in to le za trenutek občutenja neskončne sreče in izpolnitve. Dotika se vseh tem, ki me v gledališču še vznemirjajo. Fausta žene neskončno hrepenenje po vsem, kar nam je nedostopno ali nedosegljivo, tudi ljubezen, oblast in moč, in ki se v iskanju resnice bori sam proti svetu oziroma se svet bori proti njemu.

Zakaj ste za naslovno vlogo izbrali Igorja Samoborja ?

Ko sem začel razmišljati o ljubljanskem Faustu sem imel kot režiser najmanj dva odlična razloga. Dva igralca. Za vlogo Fausta in Mefista sem imel od vsega začetka v mislil Igorja Samoborja in Braneta Šturbeja. Igor Samobor, s katerim sodelujem prvič, je vznemirljiv igralec vrhunske miselne in emocionalne discipline, kar s pridom izkorišča v vlogi Henrika Fausta. Za Braneta Šturbeja pa sem že večkrat dejal, da me navdihuje s svojim neponovljivim algoritmom razmišljanja o teatru. Tako kot mene tudi njega najprej zanima misel, dinamična aktivna misel, ki jo v gledališču oblikuje s takšnim mojstrstvom, da z njim dobiva novi smisel, novo obliko. Sploh je celotna ljubljanska igralska zasedba Fausta vznemirljiva. Spet sodelujem s Polono Juh, ki me je osvojila že v Rihardih, z Brankom Jordanom, s katerim sva ustvarjala Nikolo Teslo, z Urošem Fuerstom, Barbaro Cerar ter s štirimi mladimi igralci, predstavniki nove generacije, ki šele prihaja.

V čem bo novi Faust drugačen od vaših prejšnjih?

Drugačen bo v toliko, kolikor se je spremenil svet in mi z njim v četrt stoletja, od mojega zadnjega slovenskega Fausta. Teater zmeraj odgovarja potrebam in duhu časa. Naš svet se je temeljito spremenil, spremenil se je sistem vrednot, naše zavedanje sveta, analogno je postalo digitalno, spremenil se je teater, spremenil sem se jaz. Spremenil se je Faust sam, čeprav njegovo stremljenje ostaja isto že tisočletja. Danes je Faust predvsem vznemirljiv diskurz o človeški odtujenosti in izpolnitvi. Sicer pa naj bi menda Goethe na smrtni postelji vdihnil »Mehr licht/Več luči!« Paradoksno, a še danes je to vse, kar potrebujemo.

Kaj vas je najbolj potegnilo vase v romanu Sto let samote, da zdaj v tujini pripravljate tudi to predstavo?

Sto let samote berem predvsem kot anatomijo melanholije, kot intelektualno avtobiografijo, kjer se čas vrti v krogu, in kjer iz oseb, dogodkov in krajev veje nekakšen biblijski dih - družinski eksodus Buendijev, junakov »zaprtih v samoto in ljubezen«, spominja na iskanje obljubljene dežele. Tudi na današnjo pretresljive tragedije eksodusa Sirijcev.

Kaj nomadstvo v teatru pomeni za režiserja?

Prisili te, kot je lepo povedal že Ivo Andrič, da si kot človek in umetnik »svojo svobodo ohraniš samo tako, da si ves čas buden, v vsakem trenutku na preži in na straži. Zdaj pa si predstavljate, kakšno življenje je to.« (smeh)

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Cerar našteva, kaj vse še čaka Slovenijo 31

"Država bo morala urediti javne finance, bistveno zmanjšati primanjkljaj, umiriti naraščanje javnega dolga,..." razlaga premier Miro...

FINANCE
Članki
Članki Je to popek sveta? 8

Ni treba, da Slovenija postane popek sveta, dovolj bo, če postane do posla bolj prijazna od drugih »popkov sveta« v soseščini.

FINANCE
Članki
Članki Izgubljeni srednji razred 9

Mlajša generacija, torej mlajši od 30 let, ne čuti naših »muk« niti je ne zanimajo. Po domače rečeno - dol jim visi.

MANAGER
Manager
Manager Fotograf iz Mengša, ki je predaval menedžerjem Googla

Jošt Franko (22) je dokumentarni fotograf, čigar dela - išče drugačne, obrobne zgodbe, kot so kmetovalci v Gazi - objavljajo medijske...

AVTO
Novosti
Novosti Tesla model X bo stresel konkurenco, v Evropi bo stal 74 tisoč evrov 24

Tesla model X prihaja z inovativnimi galebjimi vrati, sedmimi sedeži in za pet tisočakov višjo ceno kot model S

MANAGER
Manager
Manager Kaj zares šteje v vrtoglavih spremembah

Jutro še vedno začnem z dobro kavo. Na sprehodu po mestu še vedno srečam prijatelje, s katerimi poklepetam, in v poslu je še vedno...

FINANCE
Članki
Članki Vladavina »mnenj« in predsodkov, 1. del 15

Je pa po drugi strani znamenje, da v Sloveniji delamo nekaj narobe, če smo recesijo, ki je za svet trajala od leta do dveh, raztegnili na...

OGLAS
FINANCE
Kulinarično razvajanje s pogledom na morje

Iščete prvomajski kulinarični oddih? Nekaj novega? Nekaj drugačnega?