Baričič za Delo: Mediji me napadajo

Čas branja: 2 min
05.09.2015  10:08
Objavljamo povzetek intervjuja z Andrejem Baričičem

Obveščaj me o novih člankih:  

V Sobotni prilogi Dela je objavljen intervju z Andrejem Baričičem, v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana.

V intervjuju se Baričič z vsemi štirimi brani proti očitkom, ki letijo na račun njegovega vodenja UKC Ljubljana in glede trenutnega dogajanja tam. "Mediji me vsak dan napadajo in mi očitajo stvari, ki so popolnoma zakonite, zagotovljene z ustavo/../."

"Mediji, ki zlonamerno prikazujejo dejstva, ki so zagotovljena z ustavo in zakoni, ki zlonamerno prikazujejo okoliščine, ki so popolnoma normalne in nič ekscesne, zagotovo ne delujejo v interesu javnosti. To so plačani mediji. Moje mnenje je, da izvajajo agresijo, nasilje. Nasilje ima več oblik - fizično, verbalno, psihično. Smo v polju nasilja."

Spomnimo, Andrej Baričič je najprej postal znan po tem, da je takoj po imenovanju odšel na dopust, ena njegovih prvih potez v kliničnem centru pa je bil podpis pogodbe o zaposlitvi s svojim predhodnikom Simonom Vrhuncem. Ministrica Kolarjeva, kako lahko še zaupate temu človeku?

Preberite tudi: Novi šef UKCL Baričič končno z dopusta, čaka ga afera stoletja in Vrhunčeva nova služba: pooblaščenec za informacijsko varnost v UKCL

baricic-andrej20-be.1441304505.jpg.w.600px.jpg

Po mnenju Andreja Baričiča se proti njemu ustvarja politična gonja. "Gre za vprašanje, kdo kontrolira denar UKC. Vsaka stranka ima kakšnega svojega kandidata. In jaz nisem njihov, nisem od nikogar, zato so tako siloviti napadi mene. Oni bi si želeli, da to institucijo, ta denar, kontrolira nekdo njihov."

Andrej Baričič v intervjuju odgovarja tudi na vprašanje, ali je šlo za konflikt interesov, ko je kot član sveta UKC in direktor Gea Collega podpisal pogodbo za 11 tisoč evrov z direktorjem UKC. "Gea College je že v 90. letih razvil program zdravstvenega menedžmenta, v katerem so se izpopolnjevali menedžerji slovenskih zdravstvenih zavodov, tudi iz UKC, in to že veliko prej, preden je postal Vrhunec direktor UKC in jaz direktor Gea Collegea. V mojem času je bilo to le logično nadaljevanje sodelovanja. Ekonomska fakulteta je sicer imela magistrski program, ni pa ponujala usposabljanja. Tako da drugih ponudnikov ni bilo."

Zanikal pa je tudi povezavo z Leonardom Peklarjem. Spomnimo: Kako sta povezana šef UKCL Baričič in Leonard Peklar

Andrej Baričič je v.d. generalnega direktorja UKCL, je pa zdravstveno zavarovan v Avstriji. Njegov odgovor: "Od leta 1991 sem prebival in delal v Avstriji in je torej logično, da sem tam tudi zavarovan. Od 11. avgusta sem zaposlen v UKC in zavarovan v Sloveniji. Ne morem verjeti, kaj vse zanima medije."

Šef UKCL Andrej Baričič doslej zdravstveno zavarovan samo v Avstriji?

Po njegovem mnenju so največje težave, s katerimi se sooča UKCL organizacijske, procesne, kadrovske in kulturološke. "Če bi šli formalno gledat po elementih menedžmenta, so tako rekoč na vseh področjih potrebne prilagoditve, spremembe."

Glede čakalnih vrst v UKCL, čaka namreč več kot 68 tisoč bolnikov, odgovarja: "Čakalne dobe so izredno kompleksna zadeva. Po eni strani imamo nadpovprečno velik pritisk prebivalcev, po drugi premajhne zmogljivosti zdravstvenih timov, ki morajo upoštevati normative in standarde obravnave. Tretji element so finančne omejitve. Ob predpostavki, da bi vse bolnišnice imele dovolj zmogljivosti in bi sprejele na zdravljenje vse bolnike, bi imel zdravstveni sistem v hipu velikansko izgubo. Denarja za plačilo zdravljenja vseh čakajočih Slovenija nima. Mi se bomo potrudili in se ustrezno organizirali, da bi čim več čakalnih dob skrajšali, pa četudi bo finančni izid za UKC neugoden."

Vse članke o zdravstvu, ki smo jih objavili v časniku Finance, si lahko preberete na: zdravstvo.finance.siPreberite tudi:

09.09.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Baričič edini, ki mu plača direktorja UKC ni premajhna 4

Baričič je ekonomist, nekdanji nadzornik NLB, nekdanji član sveta UKC Ljubljana ter nekdanji šef Gea College.

FINANCE
Članki
Članki Ministrica Kolarjeva, kako lahko še zaupate temu človeku? 35

Andrej Baričič, ki je posloval z ubežnikom Leonardom F. Peklarjem, res primeren za šefa UKCL, ki se že tako utaplja v nepravilnostih...

FINANCE
Članki
Članki Ministrica Kolarjeva, kako lahko še zaupate temu človeku? 10

Je Andrej Baričič, ki je posloval z ubežnikom Leonardom F. Peklarjem, res primeren za šefa UKCL, ki se že tako utaplja v...

FINANCE
Članki
Članki Baričič opozicijskim poslancem: Vem, da me imate radi 22

Odbor za zdravstvo o imenovanju šefa UKCL Andreja Baričiča ter o odgovornosti za nepravilnosti na nevrološki kliniki

FINANCE
Članki
Članki Baričič pred odhodom menda kadruje? Spet znanci z Bleda? 11

Bo še utegnil podpisati pogodbe s pomočnikoma za nabavo in za IT v UKCL, po čemer se mnogim cedijo sline?

FINANCE
Članki
Članki Kako se je UKCL zlagal Financam, nato pa je to postal »komunikacijski šum« 5

Rajko Kenda bo očitno preživel tudi Andreja Baričiča, za nepotrebne smrti otrok v preteklosti pa ne bo odgovarjal nihče razen morda...

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

OGLAS
FINANCE
Prodaja apartmajev v naselju Residence Portorož tik ob Marini Portorož

Apartmajsko naselje Residence Portorož, ki ga odlikuje prefinjena sredozemska arhitektura, je po posameznih enotah naprodaj od od...