Ministrica Kolarjeva, kako lahko še zaupate temu človeku?

Čas branja: 2 min
03.09.2015  12:15
Andrej Baričič, ki je posloval z ubežnikom Leonardom F. Peklarjem, res primeren za šefa UKCL, ki se že tako utaplja v nepravilnostih in neučinkovitosti?

Obveščaj me o novih člankih:  

"Ni nobenih razlogov ta trenutek, da ne bi užival mojega zaupanja," je na včerajšnjih Odmevih zatrdila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

kolar-celarc-milojka20-ih.1425416751.jpg.s.600px.jpg

Vsak dan bolj spoznavamo ozadje novega generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKCL) Andreja Baričiča.

andrej-baricic.1439198890.JPG.w.600px.jpg

Ta je najprej postal znan po tem, da je takoj po imenovanju odšel na dopust, ena njegovih prvih potez v kliničnem centru pa je bil podpis pogodbe o zaposlitvi s svojim predhodnikom Simonom Vrhuncem.

Sodelovanje s Peklarjem pri nas ne zbuja zaupanja

Časopis Dnevnik je danes razkril, da je Baričič, ki danes upravlja z javnim denarjem, med drugimi, sodeloval tudi z Leonardom F. Peklarjem, najbolj znanim slovenskim ubežnikom, nad katerim je še vedno razpisana mednarodna tiralica.

id-Peklar.20150408092306.png.n.600px.png

Peklarja in Baričiča po pisanju časnika druži inštitut International Chairmen's Forum (ICF) s sedežem v Londonu, ki je od ustanovitve leta 2011 v rokah Baričiča. Peklar se je v poslovni javnosti predstavljal kot ustanovitelj in programski direktor inštituta ICF. V njegovem imenu je še leta 2012 predaval o korporativnem upravljanju.

Baričič je za Dnevnik zanikal vpetost Leonarda Peklarja v njegov inštitut. »Gospod Peklar nima nobene povezave z ICF,« so skopa pojasnila UKC Ljubljana. A ga je demantiral Andrej Rus, izredni profesor na FDV, ki je z Baričičem julija 2011 soustanovil inštitut ICF. Skratka, imamo dva, ki sodelovanje Peklarja potrjujeta, in Baričiča, ki to zanika.

Povej, s kom se družiš...

Zakaj je pomembno, ali sta Baričič in Peklar sodelovala? Ker Baričič upravlja z javnim denarjem. In ker iz UKCL že leta frli davkoplačevalski denar, tega pa nihče ne ustavi. Kaj vse je narobe v UKCL lahko preberete na podstrani Finance ZDRAVSTVO, na katerih smo razkrivali sume korupcijske prakse, domnevno izsiljevanje zdravnikov UKCL za donacije, in domnevno podkupovanje v UKCL.

Spomnimo, Peklarja iščejo zaradi suma zlorabe položaja. Peklar naj bi bil v ozadju družbe Big trading - ta je bila uradno sicer v lasti švicarske družbe -, kateri tožilstvo očita fiktiven posel z SCT. Gradbinec naj bi ji plačal 300 tisoč evrov za nikdar opravljene storitve. Peklar je sredi junija obljubil, da se bo vrnil v Slovenijo. A je zatožna klop konec avgusta spet samevala.

Peklarja še vedno čaka tudi zaslišanje v zadevi Bados Consulting. Državni Mobitel je pred leti s švicarsko družbo Bados Consulting sklenil več domnevno navideznih poslov in ji zanje plačal 1,94 milijona evrov, izplačilo pa je odobril takratni šef Mobitela Tone Majzelj. Peklar je bil v času največje moči LDS predsednik nadzornega sveta Telekoma - osvežite si spomin, kako so ga lupili.

Baričič, ki je v eni od svojih nepremičnin, na Bledu, sosed svojega predhodnika Vrhunca, in novinarje, ki so razkrivali nepravilnosti pri porabi denarja v zdravstvu označuje za "plačance", ter jih uči, o čem bi morali poročati, je pred dnevu Portalu Plus na očitke o njegovih povezavah poslal cinično osebno izpoved, kako mu je plesen uničila blejski paradižnik.

vrhunec-baricic05-be.1439228951.jpg.n.600px.jpg

"Dokler ima Andrej Baričič podporo sveta zavoda, ima podporo ministrice"

Ministrica pravi, da zaupa odločitvi sveta kliničnega centra, ki je izbral Baričiča. Svet zavoda vodi Tomaž Glažar, generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje.

Glažar nam je ob imenovanju Baričiča povedal, da je bil ta edini, ki mu plača direktorja UKCL ni premajhna.

Poslali smo ji vprašanja, ali po razkritju sodelovanja s Peklarjem Baričiču še vedno zaupa in, ali še zaupa svetu zavoda, ki ga je izbral. Odgovor navajamo v celoti:

Prosimo, da na vprašanja, ki zadevajo generalnega direktorja osebno, poiščete odgovor v UKC Ljubljana. Prav tako vam v UKC Ljubljana lahko odgovorijo o dejstvih v zvezi z zaposlitvijo Simona Vrhunca. Kot je ministrica že povedala o imenovanju generalnega direktorja in v.d generalnega direktorja odloča najprej svet zavoda. Kot prav gotovo veste ministrica oz Vlada RS dajeta samo (ne)soglasje na predlog Sveta zavoda. Dokler ima Andrej Baričič podporo sveta zavoda, ima podporo ministrice.Preberite tudi:

26.08.2015
10.08.2015
14.06.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Ministrica Kolarjeva, kako lahko še zaupate temu človeku? 10

Je Andrej Baričič, ki je posloval z ubežnikom Leonardom F. Peklarjem, res primeren za šefa UKCL, ki se že tako utaplja v...

FINANCE
Članki
Članki Baričič edini, ki mu plača direktorja UKC ni premajhna 4

Baričič je ekonomist, nekdanji nadzornik NLB, nekdanji član sveta UKC Ljubljana ter nekdanji šef Gea College.

FINANCE
Članki
Članki Baričič pred odhodom menda kadruje? Spet znanci z Bleda? 11

Bo še utegnil podpisati pogodbe s pomočnikoma za nabavo in za IT v UKCL, po čemer se mnogim cedijo sline?

FINANCE
Članki
Članki Je Snapchat povozila konkurenca, ker mu je v zelje skočil Instagram?

So delnice Snapa dober mesec dni po začetku borzne kotacije privlačna naložba ali pač ne? Vprašali smo analitike

FINANCE
Članki
Članki Dobra novica: Evroposlanci podprli znižanje DDV za e-knjige in digitalne naročnine 1

Če bodo spremembo sredi meseca potrdile še države članice, e-knjige in digitalne naročnine ne bodo več obdavčene višje kot tiskane...

FINANCE
Gospodarski kriminal: kateri od dveh bo prej doma – Leonardo Peklar ali Ivica Todorić? 1

Igor Bavčar je v zaporu. Ni pa nobenega napredka pri razvpitem guruju slovenskega korporativnega upravljanja Leonardu F. Peklarju

PRO
Članki
Članki Brezplačna priloga Nepremičnine 2019

Slovenski trg nepremičnin ima dva obraza. Povpraševanje po stanovanjih je zelo veliko, zato se v dveh največjih slovenskih mestih gradi...