Bo Dragonja dokončno zabremzal prodajo NKBM?

Čas branja: 2 min
13.06.2015  12:05
"Prodaja NKBM za 200 milijonov evrov najbrž ne bi bila ekonomsko smiselna," je v intervjuju za današnji Večer povedal državni sekretar za privatizacijo Metod Dragonja.

Obveščaj me o novih člankih:  

Po njegovi oceni banke za ta denar gotovo ne bi smeli prodati. Pogajanja še tečejo, pravi Dragonja.

Glede prodaje Telekoma: Dragonja za Večer ocenjuje, da bi lahko do dogovora o prodaji Telekoma Slovenije, podpisa pogodbe in njene potrditve lahko prišlo do konca junija, zaključek lastniškega prenosa pa bil bil lahko opravljen do konca tega leta.

dragonja-metod05-be.1431889704.jpg.n.960px.jpg

NKBM bi morala biti že prodana

Kot smo že pisali, bi morala biti NKBM prodana že marca. A se je zapletlo, ko je finančna uprava Furs bankam poslala obvestilo, da bodo banke morale razkriti tudi davčno obravnavo odhodkov za oslabitve posojil, ki je ta hip predmet preverjanja.

Zasebni naložbeni sklad Appolo, ki se zanima za nakup NKBM, tako zahteva jamstva zaradi Fursa, ob tem pa še zaveze zaradi državne pomoči. Vse te zahteve naj bi od ponujenih 200 milijonov evrov odbile več kot sto milijonov evrov kupnine, pravijo naši neuradni viri.

Po odločbi evropske komisije mora biti NKBM prodana do konca leta 2016. Če ne bo, jo bo prisilno prodala komisija.

Politika je zapletala že prodajo Telekoma

Sicer pa je politika zapletala že prodajo Telekoma. Spomnimo: denar bi moral biti na računu države in tudi preostalih delničarjev že spomladi, lani poleti je osem zainteresiranih kupcev poslalo nezavezujoče ponudbe, od tega je na koncu ostal le britanski sklad Cinven.

Kot je znano, se prodaja odmika iz tedna v teden, pogajanja se vlečejo, nihče se ni želel dokončno odločiti; najprej je uprava SDH prodajo sicer potrdila in jo poslala v potrditev nadzornikom, ki so iskali potrditev še na vladi. Ta je sicer potrdila določena jamstva države za morebitne izgubljene tožbe Telekoma, a je dokončno odločanje spet vrnila nazaj nadzornikom, ki so potrdili osnovno ponudbo. To pomeni, da pogajanja še tečejo (več v članku Še bomo čakali: Cinven prosil za več časa za uskladitev s financerji)

Sicer pa smo že pisali, kakšne akrobacije si je politika že privoščila s Telekomom, in te akrobacije so odgnale tudi marsikaterega vlagatelja. Samo spomnimo tudi na izjave Metoda Dragonje, ki je konec novembra lani v oddaji Tarča na nacionalni televiziji spet zmedel potencialne kupce - postopek za prodajo Telekoma je namreč tedaj spet tekel: "V strategijo upravljanja državnega bomo jasno zapisali, da potrebujemo podjetja v pretežni domači državni lasti, kjer bomo ohranili nadzorne ali absolutne večinske deleže.

Ta podjetja bodo integratorji za ustvarjanje vrednosti, za prodore na mednarodne trge, ki bodo neke vrste lokomotive v tem gospodarskem okolju. Gre za podjetja, ki imajo največji potencial v verigi vrednosti oz. podjetja na področju elektronaprav, farmacije, biotehnologije, zavarovalništva, informacijsko-komunikacijskih tehnologij ..."

Več izjav politikov je zbranih na Dragi upokojenci in delničarji Telekoma, ti ljudje so krivi, da boste imeli manj denarja.Preberite tudi:

30.07.2015
24.12.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kakšen je utrip o prodaji Telekoma med Cerarjevimi ministri

Vlada se je danes seznanila z informacijo SDH o postopku prodaje Telekoma Slovenije, a ostaja razdeljena glede strateškega značaja kupca.

FINANCE
Članki
FINANCE
Članki
Članki Halo, Cinven, halo, SDH, kje si, Slim? Kaj je s prodajo Telekoma?

Po neuradnih informacijah naj bi se v SDH do konca tedna odločali, ali bodo še čakali na britanski sklad Cinven, ki je edini v postopku...

FINANCE
Članki
Članki Dodatni zapleti zaradi zamud pri Telekomu

Gre za umik Telekoma iz Makedonije, za kar še vedno ni dobil soglasja makedonskega varuha konkurence

FINANCE
Članki
Članki Prodaja Telekoma Slovenije: kdo se ne upa prevzeti odgovornosti? 9

Kaj so sedem ur pogrevali nadzorniki SDH, ki so odločitev prevalili na ministre

FINANCE
Članki
Članki Se lahko Telekom iz prevzemne tarče prelevi v prevzemnika Telekoma Srbija? 5

Telekomova pot do nakupa je dolga in zapletena, njegovi tekmeci pa teh težav sploh nimajo

FINANCE
Članki
Članki Prodaja Telekoma: kot kaže, s to spet ne bo nič 15

Največ možnosti, da se prodaja nadaljuje jeseni - kaj bi to prineslo?

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?