Komentar

(hiti leta) (video) Kako me je Tit Turnšek 'skoraj na gobec'

27.05.2015  13:54
Na tiskovko Koalicije proti privatizaciji sem šla po odgovore, zakaj, konkretno, je privatizacija škodljiva. Če trdijo, da je

"Koza! Lažete! Sprašujete, kar so vam naročili!" Tako se je po končani tiskovni konferenci Koalicije proti privatizaciji name drl predsednik združenja Zveze borcev za vrednote NOB Tit Turnšek. Pa le vprašala sem ga, naj podkrepi svoje teze o škodljivosti privatizacije. Res mi gre na živce, ko kdo skliče tiskovko, nato pa trditev ne zna utemeljiti.

Snemalci iz drugih medijskih hiš so dejali: "Malo je manjkalo, da te ni užgal."

Gremo po vrsti

V Koaliciji proti privatizaciji sodelujejo predsednik KSJS Branimir Štrukelj, predsednik ZSSS Dušan Semolič, vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec, predsednica ZDUS Mateja Kožuh-Novak, predsednik konfederacije sindikatov KS 90 Peter Majcen in predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Tit Turnšek, predstavnica študentskega društva Iskra in predstavnica Inštituta za delavske študije.

protest-proti-privatizaciji-jm.1432723207.JPG.w.600px.jpg

Vsi po vrsti so se zavzeli proti privatizaciji. Da je škodljiva. Da ni socialna. Da so oni gradili naša podjetja. Da so jih znali upravljati. Da so bila slovenska podjetja "včasih" konkurenčna zahodnim. Da se je vse vlagalo "v delavca". Da bomo po privatizaciji hlapci. Da potrebujemo delavsko samoupravljanje. Da bi morali državno lastnino spremeniti v družbeno. Da se škodljive posledice privatizacije lepo kažejo v južni Ameriki.

In, da bodo "proti prodaji žuljev prejšnjih generacij in prihodnosti bodočih," kot je dejal Luka Mesec, protestirali. Na ulici. 11. junija.

mesec-protest-proti-privatizaciji-jm.1432723257.JPG.n.600px.jpg

Pred mikrofone pride Mateja Kožuh Novak

Izjavam so sledila vprašanja. Najprej se je pred kamere postavila šefinja zveze društev upokojencev Mateja Kožuh Novak. "Moramo ustavit, da SDH razpolaga z 91 podjetji in jih proda proti naši volji!"

Pa sem jo vprašala: "Kaj pa je vaša volja, gospa Kožuh Novak? Da kadrujete v nadzorne svete?" Najprej me je začudeno pogledala: "A da jaz kadriram?" Nato pa sem jo spomnila, kako je v nadzorni svet SDH predlagala Marka Goloba.

Vas to, da je le pri NKBM državnim družbam povzročil 54 milijonov evrov škode, ne moti, me je zanimalo? "Ne vem tega. Mi smo dali najboljše strokovnjake. Če so ga predlagali, stojim za njim. Če je naredil škodo, ga dajte na sodišče." Spomnimo, gre za Golobovo naročilo - mimo sklepa vlade - Pošti, Gen Energiji in Elesu, naj kupijo delnice NKBM. Sicer bi jih tujci. No, NKBM je šla skoraj v franže, delnice so bile izbrisane, trem državnim podjetjem je ostala luknja.

"Zakaj ste bili pa tiho, ko so tajkuni ropali podjetja?" "Nismo bili. Samo slišani nismo bili," se je ujezila.

Na vprašanje, katero podjetje se je po privatizaciji uničilo, ni našla odgovora.

Vmeša se Tit Turnšek

Že med pogovorom s Kožuh Novakovo nama je v besedo večkrat skočil prvi "borec" v državi, Tit Turnšek. "Kaj pa vi sploh znate? Vi itak pišete samo tisto, kar vam naročijo."

IMG-4611A.1432724300.JPG.n.600px.jpg

Priznam, začudilo me je, da gospod teh let, celo nekdanji diplomat, ne pozna osnov bontona, zato sem ga opozorila nanj. Počakal je, da Kožuh Novakova konča. A tudi po tem ni bilo kaj boljše.

Torej, kje pri privatizaciji se dela škoda? "Tovarna sladkorja Ormož," pove Turnšek po krajšem premisleku. Pa ima kak primer po letu 1997 - brez tajkunskih nakupov, na katere smo na Financah vseskozi opozarjali?

"Fructal! Kmetje breskve sekajo, ker nihče ne kupuje!" Gospod Turnšek, a veste, da ima Fructal po novem blagovno znamko soka "100% vipavska breskev"? "Lažejo! Mislite, da je res to notri?!" je rohnel Turnšek, vame uperjal prst in žugal. Povabila sem ga, da greva pogledat v trgovino, pa se ni dal.

Takole nekako je tekel pogovor:

Turnšek: "Vi nič ne veste! Pišete to, kar vam naročijo!"

"Kdo, gospod Turnšek?"

Turnšek: "Ja, vaš glavni urednik in upravljavec," se dere.

"Imamo glavno urednico. saj veste to, če že trdite, a ne?"

Turnšek: "Kdo je to? Ste vi?"

"Ne, Simona Toplak je."

Turnšek: "No, pol pa Simona Toplak."

"Kaj mi je pa naročila?"

Turnšek: "Že veste. Da to sprašujete!!"

"No, gospod Turnšek, ko pravite, da vi vse veste. Imate sploh reference, da govorite o družbah? Ste bili ja vse življenje priklopljeni na državne jasli..."

Turnšek: "Kaj? Sem bil v Iskri, Metalki, v razvoju"

"Ampak Niko Kavčič je dejal, da so bila vse to udbaška podjetja..."

Turnšek: "Niko Kavčič ni nič! Niko Kavčič ni nič!"

"Verjetno zato tako pravite, ker se ne more braniti, a ne?"

Turnšek: "Koza! Koza ste!"

strukelj-protest-proti-privatizaciji-jm.1432723704.JPG.w.960px.jpg

Pogovor sem sicer opisala vezno, a je bil nekajkrat prekinjen. Med drugim je namreč Turnška odvlekel Branimir Štrukelj. Tudi, ko sva s fotografom Juretom zapuščala Trg republike, je Turnšek še žugal in vpil za mano.

Med najino "debato" so se sicer drugi govorci odšli. Mi je žal. Ker me zanima tudi, recimo, ali je gospodična iz inštituta za delavske študije med od privatizacije prizadetih južnoameriških držav imela v mislih Venezuelo, kjer že mesece primanjkuje hrane in zdravil, Bolivijo ali Kubo?

Ker bi Štruklja vprašala, recimo, kolikšen delež krivde nosi kot nekdanji nadzornik državnega Kada, ki je svoje deleže prodajal tajkunom. Naj spomnim, da Štrukelj še vedno sedi v nadzornem svetu državne Modre zavarovalnice.

Pa Dušana Semoliča, kje je bil, ko Hilda Tovšak ni plačevala delavcev in ko smo zaradi Ivana Zidarja za dve milijardi evrov preplačali avtoceste. Pa ko sta plenila Bavčar in Šrot. Ali pa, ko je Vojteh Volk uničil "ponos goriške", Mip. Da ne naštevam. Ampak, tujci so "bad", sploh "špekulativni skladi", ki zadnje čase največ podjetij kupijo. Seveda niso povedali, katera, ker sta tu le dva, Cinven, ki bi kupil Telekom, in Apollo, ki bi kupil NKBM. A to nacionalinteresniki zamolčijo.

semolic-protest-proti-privatizaciji-jm.1432723359.JPG.w.960px.jpg

Kot tudi ne prestavijo dokazov, ko vpijejo, da sta Cinven in Deutsche Telekom "zmenjena", da so pri Telekomu še pripravljena "zlata padala"... "Vi lažete!" To je najbolje, kar zmorejo dati od sebe. Ampak, saj jim tudi ni treba. Nihče jih po tem ne vpraša. Razen "lažnjivci".

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Preberite tudi:

31.05.2015
04.06.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zadeva Mip: kaj pa, ko na sodišču manjka tožilec? 8

Predobravnavni narok za Vojteha in Marka Volka ter Martina Kovača je zaradi odsotnosti tožilke preložen na 22. maj

FINANCE
Članki
Članki Zazri se v nas: pet, šest nas tu visi* 89

Kaj lahko pričakuje premier, če za ministra vzame nekoga, ki privatizacijo razglaša za veleizdajo? In ki, mimogrede, ni bil sposoben...

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.

FINANCE
Članki
Članki Velika obogatitev človeštva in kako jo v 21. stoletju nadaljevati 5

Če ji bomo dovolili, se bo rumena nit inovacij še postavljala po robu malthuški krizi.

FINANCE
Članki
Članki Zakaj so Bosanci pred Slovenci 21

Bosanec je srečen, če ni vojne, Slovenec pa nesrečen, ker ni več prvi

STARTAJ
Novice
Novice Svet lahko spreminjate tudi brez mišic

Pogovor s Kamranom Elahianom, podjetnikom in milijonarjem, ki je računalnik v obliki tablice razvil že pred 25 leti - in zato pogorel

PRO
Članki
Članki 109 razlogov za vašo prvo kripto e-knjigo

Vse, kar se vam plete po glavi, pa ne veste, koga vprašati, smo zbrali v e-knjigi Kriptovalute in kriptožetoni. 109 vprašanj in...