Janković odvetnikom prinaša nasmeh na ustnice in evre v denarnice

Čas branja: 2 min
20.05.2015  22:30
Mestna občina Ljubljana je za odvetnike plačala 5,6 milijona evrov od začetka vladavine župana Zorana Jankovića do konca marca letos. To je dva milijona več, kot je stala prenova Slovenske ceste.

Obveščaj me o novih člankih:  
Jožka Hegler dodaj
Zoran Janković dodaj
MOL dodaj
Anže Logar dodaj
Miha Kozinc dodaj

Na dolgem seznamu odvetnikov, ki so dobili denar od občine, niso le zastopniki občine, ampak tudi zmagovalci v sporih z občino. Direktorica mestne uprave Jožka Hegler je v odgovoru na vprašanja opozicije v mestnem svetu razkrila vsa nakazila odvetnikom v mandatu župana Zorana Jankovića, torej od jeseni 2006 do konca marca letos. Evidence stroškov postopkov zaradi izjav v medijih MOL ne vodi. Spore v županovem imenu pa je ta plačal sam, trdi Heglerjeva.

Mnogim malo, redkim veliko

»Za odvetniške stroške je mestna oblast pod Jankovićem dala več kot za vse mostove skupaj in seveda več kot za prenovo Slovenske ceste. Človek se vpraša, kako obveščeni smo svetniki o vseh sodnih sporih, ki jih bije občina,« pravi opozicijski mestni svetnik Anže Logar. Dejstvo, da je na seznamu več kot 250 odvetnikov, Logarja ne preseneča. »Dobri mož z magistrata da vsakomur malo, nekaterim pa veliko. Tako so vsi zadovoljni,« pravi Logar.

kozinc-miha-ih-1.jpg.s.600px.jpg
Miha Kozinc je na vrhu lestvice odvetnikov, ki so delali za MOL, dobil je 1,3 milijona evrov.

Senica med zmagovalci

Odvetnik Miro Senica, partner nekdanje notranje ministrice in politične sopotnice Zorana Jankovića Katarine Kresal, je v vseh letih Jankovićeve vladavine na svoj oziroma račun svoje odvetniške pisarne skupaj dobil okoli 30 tisoč evrov. Iz odvetniške pisarne Senica so pojasnili, da niso nikoli delali za občino, omenjeni znesek pa jim je občina nakazala v sporih, ki jih je izgubila proti Senici.

Delala za »Jankovića« in končala na zavodu

zdolsek-stojan-us.1376594214.jpg.n.600px.jpg
Stojan Zdolšek se je Jankovića lotil zaradi poslov v Mercatorju, dela za MOL nima in ga tudi noče, dokler je Janković v sedlu.

Jankovićev dvorni odvetnik, odvetniška družba Čeferin, je od mesta dobila »zgolj« 336 tisoč evrov. Aleksander Čeferin včeraj ni bil dosegljiv za komentar poslov za MOL. Biserka Avsec je pobrala slabih 371 tisoč evrov. Dolgoletna življenjska sopotnica Jankovićevega podpornika Lojzeta Udeta je odvetniško licenco po 20 letih dela v odvetništvu vrnila in je zdaj na zavodu za zaposlovanje. Večinoma je zastopala mestni stanovanjski sklad, zastopala pa je tudi občino. Ko je sklad začel svoje pravne posle opravljati sam, je odvetnica sklenila zapreti pisarno.

Kozinc je na vrhu

Največ je za odvetniške storitve za Ljubljano v zadnjih letih zaračunala odvetniška družba Miha Kozinc in partnerji, in sicer 1,3 milijona evrov. Odvetnik Bojan Drobež je po zneskih, zaračunanih mestni blagajni, na drugem mestu, tudi ta je presegel milijon evrov. Drobež je bil za komentar nedosegljiv, Kozinc pa je pojasnil, da že dolga leta dela za mestno oblast. »Glede na to, da za MOL dela pet naših ljudi poln delovni čas, se mi ta znesek za obdobje skoraj devetih let sploh ne zdi velik,« pravi Kozinc. Ob tem dodaja, da vseh računov še niso dobili plačanih in da kdaj tudi zmagajo, zato njihovo delo občini koristi.

Še so odvetniki, ki bi delali za vas, in ne za Jankovića

Seznam odvetnikov in zneskov, ki jim jih je izplačala mestna blagajna, je lahko zavajajoč, svari odvetnik Janez Starman. Starman je od občine dobil 270 tisoč evrov, a nikoli ni delal zanjo. »Ta znesek je MOL plačal kot odškodnino moji stranki. Nemogoče je, da bi Janković najel toliko odvetnikov, kot jih je na seznamu,« pravi Starman in dodaja, da je vedno na voljo strankam v sporu z Jankovićem oziroma mestno oblastjo. Stojan Zdolšek, ki se je z Jankovićem sprl takoj ob začetku njegovega županskega mandata zaradi njegove vloge pri razkrivanju Jankovićevih spornih poslov v Mercatorju, ni od občine dobil niti centa. »Povsem jasno je, da za občino ne delam zaradi konflikta z Jankovićem in za njo niti ne bi želel delati, dokler je Janković župan,« pravi Zdolšek. Seznam odvetnikov si lahko pogledate v članku Janković za odvetnike dal več kot za prenovo Slovenske.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
Članki Konec stečajne pravljice? Sodišče udarilo po odvetniških stroških Melite Butara 1

Stečajnica se je na udaru znašla zaradi višine in upravičenosti odvetniških stroškov

FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Komu bo Zoran Janković oddal Filipov dvorec? 1

Na MOL pravijo, da bo postopek končan ta teden. Naši viri pa trdijo: vse je že odločeno, zmagovalec je zdajšnji najemnik, z drugim...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Dejan Zavec znova svetovni prvak 8

Dejan Zavec v Mariboru osvojil šampionski pas verzije WBF, premagal je Belgijca Sašo Jengoiana

FINANCE
Članki
Članki 70 let od konca druge svetovne vojne

V največji moriji v zgodovini človeštva je umrlo 97 tisoč Slovencev

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Instantni poslanci; kam so šli in od česa živijo danes 9

Asi prejšnjega mandata, od trenerke in kmeta do advokata

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Koliko denarja odnesejo težave z informacijsko tehnologijo

Več kot polovica IT-proračuna gre za reševanje težav, ki jih povzroča nedelujoča strojna in programska oprema