SDH lani z 8,4 odstotka višjimi prihodki od dividend

Čas branja: 2 min
29.04.2015  12:35
Holding je leta 2014 ustvaril skoraj 58,4 milijona evrov čistega dobička
avtor

Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenski državni holding (SDH) je imel ob koncu 2014 v upravljanju nekaj nad milijardo evrov premoženja. V lasti je imel 30 aktivnih naložb, poleg tega pa je v imenu države upravljal še 64 kapitalskih naložb. SDH je lani ustvaril 58,4 milijona evrov čistega dobička, pri tem pa je prejel za 8,4 odstotka več prihodkov od dividend.

SDH, v katerega se je aprila lani preoblikovala dotedanja Slovenska odškodninska družba, je tako lani prejel za 34,8 milijona evrov dividend iz 30 aktivnih kapitalskih naložb, ki jih je imel v lasti. Predlani je ta številka za predhodnico SDH, Slovensko odškodninsko družbo, znašala skoraj 32,1 milijona evrov. Največji delež dividend je odpadel na Krko (32 odstotkov), Zavarovalnico Triglav (31 odstotkov), Petrol (12 odstotkov) in Telekom Slovenije (8 odstotkov).

Od 64 aktivnih naložb, ki jih je SDH upravljal v imenu države, je država medtem lani prejela 112,4 milijona evrov dividend. Leto pred tem je številka znašala 106,6 milijona evrov, v 2012 pa 148,2 milijona evrov. Država je največ dividend prejela od Telekoma Slovenije (36 odstotkov), Aerodroma Ljubljana, kjer si je dividende izplačala pred prodajo nemškemu Fraportu (16 odstotkov), in Zavarovalnice Triglav (12 odstotkov).

40,5 milijona evrov kupnin od lastnih naložb

Lani je SDH, ko gre za družbe v njegovi lasti, sklenil in realizirali pogodbe o prodaji Salusa, Letrike in Aerodroma Ljubljana v skupni prodajni vrednosti 26,7 milijona evrov. Istočasno so realizirali še pogodbo o prodaji Heliosa, tako da je kupnina, ki jo je SDH prejel od teh naložb dosegla 40,5 milijona evrov.

Pri naložbah, ki jih SDH upravlja v imenu države, pa je holding sklenil pogodbi o prodaji naložb v Aerodromu Ljubljana in Telemach Rotovž. Skupna prodajna vrednost je znašala 118,8 milijona evrov, je razvidno iz danes objavljenega letnega poročila.

Nedavno je bil v okviru izvajanja prodaj s seznama, ki ga je DZ potrdil poleti 2013, zaključen še postopek prodaje naložbe SDH in države v Žitu, tik pred razpletom je prodajni postopek v Telekomu Slovenije, skoraj na koncu je prodaja 100-odstotnega državnega lastništva NKBM, v napredni fazi pa tudi postopek prodaje Cinkarne Celje.

stavba-mala-ulica11-ih.1429016493.jpg.n.600px.jpg

Finančni prihodki od kupnin, dividend, obresti in danih posojil so lani dosegli 83,1 milijona evrov, kar je 70 odstotkov več kot leta 2013. V ta znesek so všteti prihodki od premoženja, ki je v lasti SDH, medtem ko se prihodki od premoženja v lasti države, s katerim SDH le upravlja, stekajo neposredno v državni proračun. Samo finančni prihodki na podlagi lastniških deležev in obveznic so bili s 75,5 milijona evrov več kot enkrat večji kot predlani, dobički od prodaje deležev v gospodarskih družbah pa so dosegli 38,1 milijona evrov (predlani zgolj 1,2 milijona evrov).

Manjši naložbeni portfelj

SDH je ustvarjene prihodke nalagal v razne naložbe, kot so depoziti, obveznice, vzajemni skladi in delnice. Naložbeni portfelj je ob koncu lanskega leta dosegel 131,4 milijona evrov in bil za 12,4 odstotka manjši kot ob koncu 2013. Največ denarja je SDH vložil v obliki denarnih vlog. Donosnost naložbenega portfelja je lani dosegla 4,41 odstotka, predlani pa 3,51 odstotka.

SDH je na drugi strani lani izplačal za 144,8 milijona evrov obveznosti iz denacionalizacije in za 11,9 milijona evrov odškodnin v imenu države.

Pod črto je holding v letu 2014 ustvaril skoraj 58,4 milijona evrov čistega dobička, potem ko je njegova predhodnica v letu 2013 končala z 48,4 milijona evrov izgube.

V SDH zdaj po besedah predsednika uprave Mateja Pirca čakajo predvsem na sprejem strategije upravljanja državnih naložb, ki bo osnova za nadaljnje delo holdinga.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dars s podražitvami do višjega dobička

S 15-odstotno podražitvijo vinjet do 12 odstotkov višjih prihodkov

FINANCE
Članki
Članki Petrol z manj prihodki in več pobranimi davki 1

Kljub upadu prihodkov je bilo poslovanje skupine Petrol v prvih treh mesecih zelo podobno lanskemu začetku leta - čisti dobiček je...

FINANCE
Članki
Članki Nikoli ne boste zaslužili toliko kot ta konj

Šele po umiku iz športa je začel služiti resen denar

IZVOZNIKI
Novice
Novice Gorenje z rastjo zunaj Evrope do rasti prodaje

Padci vrednosti valut so oklestili prihodke in dobiček Gorenja

FINANCE
Članki
Članki Laško v prvem četrtletju spet bolje

Izboljšali so se vsi ključni kazalniki poslovanja

FINANCE
Članki
Članki Polovica prilivov DUTB za stroške poslovanja

DUTB bo morala letos znova izdati za okoli 400 milijonov evrov obveznic, s katerimi bo refinancirala prvo zapadlo obveznico. Več kot...

AVTO
Posel
Posel Toyota povečala prednost pred VW in GM

Japonski avtomobilski proizvajalec je v prvem četrtletju prodal manj vozil kot lani, vseeno pa več kot najbližja tekmeca; GM je ob tem...

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...