Za Matjaža Hana v Termah Čatež 'strateške' vrtine

Čas branja: 2 min
25.04.2015  19:59
Poslanec SD Matjaž Han je pojasnil, zakaj so se Terme Čatež Bojana Petana znašle na seznamu pomembnih naložb, ki jih država ne želi prodati

Obveščaj me o novih člankih:  

"Država potrebuje sidra," je v Pop klubu na Pop TV predsednik poslanske skupine SD Matjaž Han posvaril, da država potrebuje vizijo upravljanja svojih naložb. Na vprašanje, ali so sidro tudi Terme Čatež iz imperija Bojana Petana, ki jih je država uvrstila med pomembne naložbe (to pomeni, da bo v njih obdržala najmanj 25 odstotkov plus eno delnico), je odgovoril: "Tudi, zaradi vrtin."

Han je sicer v oddaji na temo privatizacije in tujega lastništva slovenskih podjetij dejal: "Upam, da se bo vzpostavil obrambni zid, da se nam ne ponovi primer Žito. To podjetje je brend, ki je dajal prihodke, a se je lastnik odločil za prodajo. V SD nismo proti privatizaciji, smo pa proti temu, da smo v Sloveniji dobili veliko neodgovornih, tudi slovenskih lastnikov."

Naj ob teh besedah poslanca spomnimo na dogajanje v preteklih dneh. Prodajo Žita hrvaški Podravki je predsednik SD Dejan Židan označil za, citiramo, škodljivo gospodarsko potezo. Le dan pred prodajo je šlo v stečaj celjsko pekarsko podjetje Klasje, ki ga je obvladoval tajkun Tomaž Ročnik, brat nekdanje šefice Probanke Romane Pajenk. Židan se ni oglasil. Zakaj? Ker ga novinarji o tem nismo vprašali, pravi. Več na [www.finance.si] .

Izbira kupec

Žito ni edino podjetje, ki je pristalo v lasti Hrvatov. Južni sosedje so že leta lastniki Droge Kolinske, od lani tudi Mercatorja, skupno imajo v lasti tisoč slovenskih podjetij, je poročala Pop TV.

Kako upravičen je strah pred umikom slovenskih izdelkov s polic v Mercatorju? "Ključne so blagovne znamke. Če so te močne in uveljavljene, jih ne bo nihče umikal s tržišča in nanj plasiral svojih izdelkov. Konec koncev izbira kupec," je v Pop klubu dejal lastnik Orbica in eden najbogatejših Hrvatov Branko Roglić.

Hrvati imajo nos, denar nima porekla

Podjetnik Joc Pečečnik je sicer opozoril, da so prodaje podjetij pod ceno nesmiselne (konkretnega primera ni navedel), o hrvaških naložbah pa dejal: "Hrvati imajo očitno nos za dobre naložbe. V zadnjih letih so se izkazali kot investitorji, ki pridejo, plačajo in so dobri gospodarji, dobro vodijo podjetja."

O slovenskem strahu, da nas bodo 'kupili Hrvati', je dejal: "Denar nima porekla, Hrvaška je prijateljska država, nimam razloga, da bi menil drugače." Hkrati pa je opozoril: "Podjetje je živa stvar. Če podjetniki in lastniki ne upoštevajo naših navad - denimo kulture, načina življenja -, ne bodo uspešna."

O tem, zakaj do prodaj sploh prihaja, je Pečečnik dejal: "Menim, da smo bili Slovenci preveč zagledani vase. Iz Jugoslavije smo pripeljali nekaj debelih krav, a smo jih shirali, zdaj je prišel čas, da jih zakoljemo in pojemo. Osnovni problem, je, da nimamo koncepta, ne vemo, kaj delamo."

Han: Ne brezglavo

Han je v oddaji izpostavil tudi postopek prodaje Telekom Slovenije, ki še teče. Ponudbo je oddal le britanski sklad Cinven. "Če imamo na mizi ponudbo špekulativnega sklada, moramo ustaviti konje. Jaz ne vem, ali bo cena kasneje nižja ali bo višja...," je dejal.

Poslanec NSi Matej Tonin pa je opozoril, da bi moral biti osnovni cilj države zagotoviti ljudem dostojne plače. "Bistvo odgovornega podjetja je, da vlaga razvoj, da delavcem zagotavlja kruh. Vsak odgovoren lastnik bo iskal dobiček in dobrobit za zaposlene."Preberite tudi:

24.04.2015
22.04.2015
24.04.2015
24.04.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Poslanci o poročilu OVS: Strinjajo se o škodi za Telekom, ne pa tudi o povzročitelju 7

Spremljamo sejo odbora za obrambo, na kateri je govora o domnevni zlorabi pooblastil s strani obrambnega ministra Janka Vebra

FINANCE
Članki
Članki Če bi brez plače ostal minister... 5

Lažje kot proti neplačnikom se je bojevati za naslov prvaka boja za privatizacijo ali proti njej.

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Ko delate pravo stvar, običajno razočarate ljudi

Kako Guy Spier, nekonvencionalni vlagatelj, ki se zgleduje po Warrenu Buffettu, vidi trge, kapitalizem in osebni uspeh.

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...