Mejra Festić: Če ne bo sodnega epiloga, bo BS vedno capljala za tistimi, ki delajo nepravilno

Čas branja: 1 min
11.04.2015  10:59
Ko se podjetja prezadolžijo in se ne ukvarjajo več z osnovno dejavnostjo, pride do podcenjevanja tveganj, poudarja viceguvernerka BS

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Vsi v verigi nosijo del odgovornosti za bančno luknjo, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv povedala viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić. "Ko se podjetja prezadolžijo in se ne ukvarjajo z osnovno dejavnostjo, ampak s špekulacijami in nepremičninami, pride do podcenjevanja tveganj. Ključna odgovornost je zato pri upravah družb," je poudarila in dodala, da so slovensko gospodarstvo kontaminirala prav posojila za prevzeme podjetij. "Če k tem posojilom dodamo še prepletenost lastništva družb, napačno pojmovanje podjetništva, neodgovorno lastništvo in finančne holdinge, ki so bili lastniki sicer dobro delujočih podjetij, se je kontaminacija lahko razširila po celi verigi navzdol."

O kaznivih dejanjih v bankah in odgovornosti

Festićeva je povedala, da je inšpekcijska skupina, ki jo je lani ustanovila Banka Slovenije, ugotovila več neposrednih kršitev zakona o bančništvu, med njimi vrsto zlorab opcijskih pogodb in manipulacije s cenitvami premoženja. Banke so dajale tudi kredite gospodarskim družbam, ki so nato kupovale lastniške ali dolžniške vrednostne papirje bank, te pa so na ta način pridobile dodatni kapital. V bankah so po besedah viceguvernerke zavlačevali tudi z izvršbami zoper dolžnike in tako dajali čas za dodatno finančno izčrpavanje družb.

bs-tiskovka-008-jm.1424898340.jpg.w.600px.jpg

Na vprašanje, kdo je odgovorne napeljeval h kaznivim dejanjem, Festićeva odgovarja: "Leta 2007 je prišlo do spleta okoliščin. Vstopili smo v evro, likvidnosti je bilo dovolj. Zapadli so komercialni zapisi, spremenili so se mednarodni računovodski standardi. V teku je bila privatizacija, a je bila država še vedno velika lastnica bančnega sistema. Menjavala je uprave in nadzorne svete. Govorimo lahko o seštevku okoliščin neodgovornega lastništva ter pritiskov na izpeljavo privatizacije in rast gospodarstva. V evforiji se je živelo prek zmožnosti, k čemur je napeljevala tudi prociklična fiskalna politika."

O pritiskih in odobravanju posojil na dobro ime

"V večjih primerih je šlo za klientelizem in pritiske, poznanstva. Imeli smo primere, kjer se niso upoštevala mnenja strokovnih služb, saj so uprave želele drugače," je Festićeva odgovorila na vprašanje o odobravanju posojil na dobro ime in dodala, da so bančniki dobivali tudi navodila, običajno povezana s podružnicami bank zunaj Slovenije. "Če slučajno zasežete korespondenco, lahko s tem dokažete naklep. To korespondenco smo videli, ker je bila naključno v kreditni mapi."

"A ključno je, da pride do sodnih epilogov. Če tega ne bo, se bodo te stvari ponavljale, Banka Slovenije pa bo vedno nemočno capljala za tistimi, ki delajo nepravilno," je še poudarila viceguvernerka.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Zaupanje v bančništvo 5

Nič nimam proti temu, da delničarji in imetniki obveznic uberejo pravno pot, torej prek sodišč, če menijo, da so bili nepravično...

MANAGER
Manager
Manager Dvajsetletna pot do revolucije v kuhinji

Patentirani sistem Albina Smrketa za upravljanje gospodinjskega štedilnika po novem uporablja Gorenje, kmalu ga bosta še eden izmed...

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Jazbec in krti 7

Človeka spoznaš, če mu daš oblast - to še posebej velja za guvernerja Jazbeca.

MANAGER
Manager
Manager Intervju: Ko delate pravo stvar, običajno razočarate ljudi

Kako Guy Spier, nekonvencionalni vlagatelj, ki se zgleduje po Warrenu Buffettu, vidi trge, kapitalizem in osebni uspeh.