Ljubljana je moje mesto, udobno mesto

Čas branja: 3 min
02.04.2015  22:30
LjubljančanKa

Obveščaj me o novih člankih:  
Union dodaj
Olimpija dodaj
Evroliga dodaj
Zero dodaj
Statistični urad... dodaj

Ljubljana je moje mesto, seveda je. Ljubljana je lahko prevelika in premajhna in svetovljanska in vas in malo mesto in veliko mesto in super in oh, spet ta Ljubljana, a vselej je moje mesto. Ne more biti drugače, v njej sem rojen in tega nihče nikoli ne more spremeniti. Niti sam ne, ko morda hodim po ulicah Londona in se mi zdi, da je tej svetovni prestolnici mar zame, da se Londonu zdim imeniten, kot se morda tisti trenutek imeniten zdim samemu sebi. Tega niti nikoli nočem spremeniti, ne bi niti želel spremeniti. Ljubljana je namreč najbolj udobna prestolnica na svetu. Seveda nima idealnega podnebja, na primer sredozemskih temperatur skoraj vsak dan v letu, ampak Cape Town nima varnega udobja Ljubljane. To, varno udobje, je lahko videti kot nekaj malomeščanskega. Lahko je tudi znamenje visoke kakovosti življenja.

Ljubljana seveda nima energije visokih obratov, kot jo ima newyorški Manhattan, ampak New York nima ležernosti udobja Ljubljane. To, ležernost udobja, je lahko znamenje pomanjkanja ambicioznosti. Lahko je tudi znamenje visoke kakovosti življenja. Bruto prosti čas v New Yorku je v Ljubljani neto prosti čas. Med bruto in neto prostim časom je velika razlika. Med neto časom ali tečeš, ali kolesariš, ali s prijatelji ali družino pohajkuješ po mestu. Med bruto časom o tem razmišljaš.

id-ljubljancKa-66
»Svežo« Ljubljančanko smo z ekipo ovekovečili na Šuštarskem mostu. Foto: Jure Makovec

Kultura udobja

Ljubljana morda ni poosebljenje kulture, kot je to Dunaj, ampak Dunaj nima kulture udobja, kot jo ima Ljubljana. V Ljubljani namreč ta kultura udobja preprosto je. To je imenitno, da nekje nekaj tako imenitnega, kot je kultura udobja, preprosto je, da se zanjo ni treba naprezati. Da si v to in za to rojen.

Ljubljana ni jezno mesto, kot so to na primer kronično jezni Maribor, Split, Marseille, Neapelj, pravzaprav skoraj vsa pomembnejša evropska mesta, ki bi želela biti prestolnice in seveda niso. Morda Ljubljana niti ne zmore generirati jeze in zato nima nogometnega kluba, ki bi vsako leto nastopal v skupinskem delu evropskih klubskih tekmovanj, kot to počne Maribor. Morda ga bo imela, tako kot bo gotovo spet imela Union Olimpijo v Evroligi. Če bo tako, se bo to zgodilo po udobni poti.

Zelena prestolnica

Ljubljana je tudi Zelena prestolnica Evrope 2016. Žirija v Köbenhavnu je bila pred malo manj kot letom dni navdušena nad trajnostnim napredkom, ki ga je Ljubljana naredila v zadnjih 15 letih. Napredek smo dosegli na področjih, ki vključujejo lokalni promet in mestno središče, namenjeno pešcem. Iz mesta, v katerem so prevladovali avtomobili, se Ljubljana spreminja v mesto, kjer imajo prednost sredstva javnega prevoza, pešci in kolesarji. Najvidnejši ukrep, ki je bil sprejet, je bila sprememba prometnega režima na glavni prometnici mesta Slovenski cesti. O tem, kako na primer sprememba prometnega režima vplival na vsakodnevno življenje Ljubljančanov, bomo pisali na straneh LjubljančanKE. In to skupaj, ustvarjalci medija, ki bolj kot medijski projekt želi biti projekt skupnosti Ljubljančanov. Napredek je bil dosežen tudi pri ohranjanju in varovanju zelenih površin, ki so značilne za Ljubljano, ter pri revitalizaciji in preoblikovanju degradiranih območij. Ljubljana je pokazala napredek na področju obdelave odpadkov in odpadnih voda ter se na področju odpadkov zavezala k sledenju cilja »Zero Waste«. To so vse parametri, h katerim so zavezana mesta, ki vsako leto kraljujejo na lestvici mest z najvišjo kakovostjo življenja. Ljubljana je v tej ligi, Ljubljana je v najvišji ligi.

O popevkah in Ljubljančanih

Udobnost seveda ustvarjamo vsi Ljubljančani. In Ljubljana, o kateri je napisano toliko šarmantnih popevk, je polna izjemno zanimivih, izjemno ustvarjalnih ljudi. Za nekatere je Ljubljana baza za preboj v svet, nekateri so iz Ljubljane odšli in v svetu uspeli. Vsi pa so Ljubljančani. O ljudeh bomo največ pisali, o Ljubljančanih. Kdo smo? Kaj delamo? Kaj mislimo? Kako vidimo Ljubljano danes? Kako jo želimo videti jutri? Koga bomo gostili? O tem se bomo pogovarjali na straneh LjubljančanKe. Udobno, jasno.

JMP-3984.1428000113.jpg.o.600px.jpg
Foto: Jure Makovec

Ljubljana v številkah:

286.307 prebivalcev

119.281 gospodinjstev

109.953 stanovanj

72.892 družin

147.875 osebnih vozil

Ljubljančani v številkah:

52 % žensk

42 let povprečna starost

42,6 % je starih med 35 in 65 leti

Povprečni neto dohodek je 3. najvišji med vsemi občinami in za 12,5 % višji od slovenskega povprečja.

Vira: Surs in AJPES

Brezplačni časopis LjubljančanKa v številkah:

Distrubuirana naklada vsaj: 75.000 izvodov

Obseg vsaj: 48 strani

Izdaja: na 14 dniPreberite tudi:

04.04.2015

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Na tankem ledu ali zakaj se življenje Inuitov obrača na glavo

Kulturo, temelječo na lovu, krvnem sorodstvu in boju za obstanek, je zamenjala praznina življenja v socialnih stanovanjih, ob...

FINANCE
Članki
Članki Socialistični duh v bruseljski četrti 1

Na Rue d'Alliance na številki tri je živel Moses Hess, socialist, novinar po poklicu. Kot Marx in Engels je pisal za Rheinische Zeitung,...

FINANCE
Članki
Članki Armenski genocid in slovenska krivda 5

Resnica ne more biti žrtev semantičnega izmikanja pravemu imenu, ko so v ozadju človeško trpljenje, vojni zločini in celo genocid.

FINANCE
Članki
Članki Slovenci se vračajo! Bodo dobili službe? 2

Kriza in brezup sta številne Slovence v zadnjih letih odpeljala na tuje, toda nekateri se vračajo

FINANCE
Članki
Članki Mirno dihanje pilota Lubitza 13

Zakaj je letalska katastrofa v francoskih Alpah za naš občutek varnosti hujša nočna mora od terorizma..

FINANCE
Članki
Članki Kako naj ustavim očeta, ki mi krade iz podjetja? 4

»Kaj naj naredim?« me je spraševal Janez. »V bistvu krade! Naj ga prijavim policiji? Lastnega očeta?«

FINANCE
Članki
Članki Ljubljančan, ki meditira z Davidom Lynchem

Gregor Kresal, režiser alpinističnega filma Sfinga, snema nadaljevanje pod mentorstvom kultnega Davida Lyncha v okviru magistrskega...

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...