Tako na EF pojasnjujejo, zakaj jih ni med najboljšimi raziskovalci

Čas branja: 2 min
02.04.2015  10:21
Naši naročniki nam ne pustijo objaviti podatkov v bibliografskih bazah, sporočajo z ekonomske fakultete, ki jo vodi Metka Tekavčič

Obveščaj me o novih člankih:  

Profesorji, ki najbolje zaslužijo, niso tudi najboljši raziskovalci, smo objavili včeraj. Ugotovili smo, da imajo profesorji, ki so s proračunskimi uporabniki ustvarili največje zaslužke, zelo malo točk v bibliografski bazi Sicris. Ta meri, kako odmevno je delo nekega slovenskega raziskovalca.

Maks Tajnikar, Metka Tekavčič in Marko Hočevar z ekonomske fakultete (EF) imajo denimo vsi po manj kot 400 točk. Z državnim proračunom pa so vsi zaslužili po 300 tisoč evrov ali več. Za primerjavo, najboljši raziskovalci imajo po več kot tri tisoč točk. Aleksander Aristovnik, prav tako z ekonomske fakultete, jih ima 2.768. Najboljši raziskovalci se v supervizorju ne pojavljajo, razlog za to je, da so z državnim proračunom zaslužili manj kot 200 tisoč evrov v zadnjih 12 letih.

Ekonomsko fakulteto smo prosili za komentar, a smo dobili le pismo Financam kot poslovnemu partnerju, češ zakaj postavljamo takšna vprašanja.

Danes pa so poslali tudi odgovor na vprašanja, kako to, da imajo najbolje plačani profesorji tako malo točk. Odgovor objavljamo v celoti.

Odgovor ekonomske fakultete

Bibliografska baza Sicris se pri primerjavi raziskovalnih dosežkov osredotoča zgolj na bibliografske zapise za obdobje zadnjih pet let, ker je privzeti izbor obdobja pomemben pri vrednotenju raziskovalne uspešnosti kot kriterij za prijavo na tekoče javne raziskovalne razpise. Ostala bibliografija, ki je plod celotne raziskovalčeve znanstvene kariere, ni upoštevana.

V bibliografsko bazo Sicris rezultatov projektov in izvedbe naročil iz tržne dejavnosti kot institucija nismo zavezani vnašati. Raziskovalci Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani sami odločajo, ali jih želijo imeti v svoji raziskovalni bibliografiji ali ne. Prav pri tržnih projektih s področja ekonomskih in poslovnih ved naročniki storitev pogosto zaradi občutljivosti podatkov ali poslovnih skrivnosti ne želijo javno objaviti podatkov, zato jih v bibliografskih bazah Cobiss in Sicris ne beležimo.

Zakaj je tako pomembno, koliko točk imajo profesorji kot raziskovalci? Dobri profesorji so gonilo zanimanja za fakulteto, morajo se pojavljati v znanstvenih revijah, morajo pisati, morajo voditi konference, nam pojasnjuje eden od profesorjev, ki predava v tujini. Filozofska fakulteta ima zato Slavoja Žižka, ki ga sicer ni nikoli tam, a dviguje ugled in privlačnost filozofske fakultete. Prinaša denar, ker sodi med najbolj znane raziskovalce na področju humanističnih ved. Rednih profesorjev ekonomske fakultete pa ni med najuspešnejšimi raziskovalci, niti enega ni najti med več kot tri tisoč raziskovalci baze Highly Cited, ki jo pripravlja Thomson Reuters. Zato je tudi Univerza v Ljubljani po Shanghai Ranking šele med najboljšimi 401 do 500 univerzami na svetu.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Profesorji, ki najbolje zaslužijo, so precej slabi raziskovalci 11

Kako dobri raziskovalci so profesorji, ki največ zaslužijo? Koliko štejejo v stroki, koliko jih citirajo znanstvene revije?

FINANCE
Članki
Članki Honorarji in etika Mira Cerarja 18

Problem je v profesorjih-politikih-nadzornikih-honorirancih.

FINANCE
Članki
Članki Avstrijce in Nemce so razvojno pritegnili v Slovenijo 1

V Laboratoriju za elektronske in informacijske sisteme so avstrijsko in nemško podjetje prepričali, da v Sloveniji ustanovita razvojni...

FINANCE
Članki
Članki Tajnikar: Kaj pa, če nam ugrabijo otroke?! 40

Ne trpanje zasebnih žepov z javnim denarjem, dekane najbolj bolijo razkrita imena

FINANCE
Članki
Članki To so profesorji, ki služijo! Zakaj to je ali pa ni problem? 75

In ali je avtorski honorar ministrice večja težava od espeja predsednika vlade?

FINANCE
Članki
Članki Nataša P. Musar stopa na prvo črto obrambe tajnosti megahonorarjev 20

Ne trpanje zasebnih žepov z javnim denarjem, dekane najbolj bolijo razkrita imena

OGLAS
FINANCE
Brezplačni vodnik korak-po-korak: kako trgovati s cenami delnic

Kadar vlagatelj upošteva računovodske izkaze družbe, ponavadi upošteva tri dejavnike. To so čisti dobiček na delnico (dobiček na...